Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευάγγελος Βενιζέλος: Τι είπε για τους Σπαρτιάτες και το Εκλογοδικείο

Ευάγγελος Βενιζέλος: Τι είπε για τους Σπαρτιάτες και το Εκλογοδικείο

Πώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα - Τι είπε για την είσοδο των Σπαρτιατών στη Βουλή

Στο θέμα της εισόδου των Σπαρτιατών στη Βουλή και της συζήτησης για το αν μια προσφυγή στο Εκλογοδικείο, μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα του εκλογικού αποτελέσματος τοποθετήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παράλληλα σχολίασε και τις προοπτικές που δίνει στο ΠΑΣΟΚ το 11,6% της κάλπης.

«Η αλήθεια είναι ότι επισήμως με δηλώσεις αναδεικνύεται η σχέση αυτή με τον Ηλία Κασιδιάρη του κόμματος Σπαρτιάτες, νομίζω ότι διατυπώθηκαν με πολύ μεγάλη θέρμη οι ευχαριστίες εκατέρωθεν και ενθουσιασμός πολιτικός για αυτήν την ταύτιση. Αυτό δείχνει πράγματι ότι καταστρατηγήθηκε η απαγόρευση συμμετοχής συνδυασμών οι οποίοι συνδέονται με πρόσωπα που εμπίπτουν σε απαγορεύσεις του νόμου και αυτό είναι μία αποτυχία νομική και θεσμική της μαχόμενης δημοκρατίας την οποία απεδέχθη ως θεωρία ρητά η νομολογία του Αρείου Πάγου με τις δύο αποφάσεις αυτές, τις πολύ σημαντικές που εξέδωσε για τον αποκλεισμό συνδυασμών από τις εκλογές».

Με αυτό τον τρόπο ο Ευ. Βενιζέλος σχολίασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ το αν η είσοδος του κόμματος «Σπαρτιάτες» στη Βουλή αποτελεί μία καταστρατήγηση ή αποτυχία του νόμου που προσπάθησε να αποτρέψει την είσοδο ή τη νομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής με τη συμμετοχή της στην επόμενη Βουλή.

«Εάν θέλετε την επιστημονική μου γνώμη, πρέπει να αθροίσουμε ορισμένα δεδομένα, γιατί όλοι μιλούν αόριστα και γενικόλογα. Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να θυμηθούμε ότι στις εκλογές του Μαΐου είχε προβληθεί ρητά ο ισχυρισμός ότι πρέπει να απαγορευτεί και το κόμμα του κ. Κανελλόπουλου, το «ΕΑΝ». Αυτό το είχε προβάλει το ΠΑΣΟΚ με το υπόμνημά του και ρητά απάντησε ο Άρειος Πάγος ότι δεν συντρέχει λόγος αποκλεισμού εκείνου του κόμματος» προσέθεσε.

Τι είπε για την πιθανότητα προσφυγής κατά των «Σπαρτιατών»

Στο ερώτημα αν μπορεί κάποιος εκ των υστέρων να προσφύγει στο Εκλογοδικείο, με τον ισχυρισμό αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε κρυμμένος αρχηγός καταδικασμένος για τη Χρυσή Αυγή, ώστε να ακυρωθεί η εκλογή, ο κ. Βενιζέλος απάντησε.

«Θα ξεκινούσα αντίστροφα, στα νομικά όλα ξεκινούν από το δικονομικό πλαίσιο. Το δικονομικό πλαίσιο στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο λειτουργεί και ως Εκλογοδικείο, είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο και αυστηρό και πάρα πολύ επεξεργασμένο νομολογιακά επί δεκαετίες, δεν είναι μία καινούρια διάταξη και μία εκ των ενόντων διαδικασία όπως αυτή της ανακήρυξης συνδυασμών από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, έχουμε μεγάλο πλούτο νομολογιακό και βιβλιογραφικό γύρω από τα θέματα αυτά. Θα ξεκινούσα από το αντίστροφο ερώτημα, οι αποκλεισθέντες από τις εκλογές του Ιουνίου, δηλαδή αυτοί που πήγαν να κάνουν το συνδυασμό ανεξαρτήτων υποψηφίων «Έλληνες» και τελικά διοχέτευσαν ψήφους στους Σπαρτιάτες θα προσφύγουν στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, στο Εκλογοδικείο, ή το θεωρούν περιττό και είναι ικανοποιημένοι και εκπροσωπούνται; Αυτό θα συνιστά μία έμμεση, αλλά θεσμικού χαρακτήρα ομολογία της συνάφειας των δύο σχηματισμών. Από εκεί και πέρα δικονομικά οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον, στην πραγματικότητα κάθε εκλογέας μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δεν είναι κάτι που το ελέγχουν τα κόμματα, δεν είναι κάτι που το ελέγχει η κυβέρνηση, δεν είναι κάτι που το ελέγχει η Εισαγγελία»

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι « το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο πάρα πολύ συχνά έρχεται αντιμέτωπο με ενστάσεις οι οποίες είναι απροσδόκητες και θέτουν ζητήματα τα οποία είναι μεγάλης σημασίας. Από εκεί και πέρα, θα δούμε που μπορεί να θεμελιωθεί μία τέτοια πρωτοβουλία. Θα έλεγα πολύ απλά, μπορεί να προβληθούν δύο λόγοι, ο ένας είναι η έλλειψη νομίμων προσόντων και ο άλλος είναι η εκλογική παράβαση, όπως λέγεται. Εκλογική παράβαση με την έννοια της αλλοίωσης του εκλογικού ανταγωνισμού δεν έχουμε στην πραγματικότητα, αλλά και να είχαμε αυτό θα οδηγούσε σε επανάληψη των εκλογών, είναι στείρα αυτή η εκδοχή. Η άλλη εκδοχή της έλλειψης νομίμων προσόντων βασίζεται σε μία ερμηνεία του Συντάγματος του άρθρου 58, τι σημαίνει νόμιμο προσόν, εάν σημαίνει δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι ή εάν σημαίνει και συμμετοχή σε συνδυασμό που νομίμως συμμετέχει. Αυτά όμως τελούν υπό το πραγματικό δεδομένο ότι μεσολάβησαν εκλογές και ότι υπήρξαν 250.000 πολίτες οι οποίοι εκφράσθηκαν. Αυτό είναι κάτι που προφανώς λαμβάνουν υπόψη όλοι, το λαμβάνουν υπόψη οι αναλυτές, οι πολίτες που μπορεί να προσφύγουν και οι δικαστές που θα δικάσουν. Άρα πρέπει να συνεκτιμηθεί όλο αυτό το τοπίο, το οποίο όμως δεν μπορούμε να το ελέγξουμε ούτε συγκεντρωτικά ούτε ορθολογικά, υπάρχουν πάντα μεταβλητές οι οποίες δεν υπακούουν σε κανέναν κανόνα».

Πώς σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα επισήμανε ότι «είναι η πρώτη φορά όχι απλώς στη Μεταπολίτευση, θα έλεγα σε μία πάρα πολύ μακρά περίοδο, τέτοια αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση και μία πολυδιάσπαση του κομματικού φάσματος η οποία τελικά έχει οδηγήσει σε αποδιάρθρωση του κομματικού συστήματος. Δεν υπάρχει το κομματικό σύστημα το οποίο γνωρίζαμε μέχρι την παραμονή των εκλογών, το οποίο ήταν ένα διπολικό ,σε γενικές γραμμές, κομματικό σύστημα με μία εσωτερική λογική, ας το πω έτσι. Τώρα είναι αμφίβολο εάν μπορούμε να μιλήσουμε και για σύστημα «ενάμιση κόμματος» , υπάρχει σίγουρα ένα πολύ ισχυρό ,κυρίαρχο όπως λέγεται επιστημονικά, κόμμα που είναι η Νέα Δημοκρατία, με πολύ υψηλό ποσοστό και μεγάλο αριθμό εδρών, με μία σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά δεν υπάρχουν οι συμμετρίες και τα αντίβαρα ενός κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης.»

Τι είπε για το ρόλο που μπορεί να παίξει το ΠΑΣΟΚ

Σχολιάζοντας το αν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει ένα πολιτικό ρόλο μεγαλύτερο του ποσοστού που έλαβες στις εκλογές, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε: «Αυτό είναι μία πολύ μεγάλη, θα έλεγα, άσκηση και για το ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει μία πολύ αισιόδοξη και ενδιαφέρουσα αφετηρία την οποία πρέπει να την αξιοποιήσει δίνοντας απαντήσεις οι οποίες αφορούν και την ταυτότητά του, τα ιδεολογικοπολιτικά, τα αξιακά, θα έλεγα καλύτερα, χαρακτηριστικά του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη σχέση του με την εξουσία. Δηλαδή μπορεί να είναι ένα κόμμα μεσαίο, που τώρα αρχίζει να ξαναγίνεται μεσαίο, αλλά πάντως έχει μία θεσμική μνήμη, μία θα έλεγα πολιτική μνήμη πάρα πολύ βαριά κόμματος εξουσίας και αυτός είναι ένας συνδυασμός ο οποίος έχει ενδιαφέρον. Πρέπει, βέβαια, τώρα να πάρει ορισμένες αποφάσεις που δεν θα τις υποδείξω εγώ, αλλά αφορούν τη βαθιά πίστη στη φιλελεύθερη δημοκρατία, στα δικαιώματα, στην ελευθερία του λόγου και βεβαίως την υποστήριξη αυτού που λέγεται κοινωνικό κράτος δικαίου, έτσι το λέει το Σύνταγμά μας και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ο συνδυασμός αυτός, γιατί δεν είναι μόνον η δημοκρατία, τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, είναι και ένα άλλο πράγμα που ποτέ δεν πρέπει να το ξεχνάμε, είναι οι ανισότητες, είναι η διόγκωση των ανισοτήτων, είναι ο κίνδυνος διάρρηξης μίας συνοχής κοινωνικής.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024