Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μάριος Τόκας: Μελωδίες από τον ουρανό, τη θάλασσα, τον Άθω

Μάριος Τόκας: Μελωδίες από τον ουρανό, τη θάλασσα, τον Άθω

Ο Μάριος Τόκας δημιούργησε έργα γνήσια ελληνικά

Το 1995, σε μια επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Άγιον Όρος, ο σπουδαίος μουσουργός Μάριος Τόκας διάβασε τους στίχους του Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη (κατά κόσμον Αναστάσιος Ιωάννου Γραίκας), ενός εκκλησιαστικού ποιητή που γεννήθηκε στη Δρόβιανη της Βορείου Ηπείρου το 1904 και απεβίωσε στη σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης (στο Άγιον Όρος) το 1991 (εκεί είχε μονάσει από το 1923).


Ο Τόκας, γοητευμένος από το λόγο και τα μηνύματα του αγιορείτη μοναχού, κατάφερε να ανακαλύψει τις μελωδίες που ήταν κρυμμένες πίσω από τους στίχους και να κάνει τον ύμνο τραγούδι, συναρμόζοντας στοιχεία της βυζαντινής μουσικής παράδοσης με σύγχρονους ήχους. Με μια φράση, ο Τόκας έντυσε τους θεομητορικούς ύμνους του Μικραγιαννανίτη με τη μελωδία της ψυχής του.


Ριζωμένο στον κόσμο του Βυζαντίου, το συμφωνικό έργο «Θεογεννήτωρ Μαρία» (1998), σε μουσική του Μάριου Τόκα και σε κείμενα του υμνογράφου Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη, αγαπήθηκε από τον κόσμο και παρουσιάστηκε σε πολλές εκδηλώσεις (στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης Αθηνών –εκεί πρωτοπαρουσιάστηκε–, στον Πειραιά, στην Παναγία Σουμελά, στο Μέγαρο Αθηνών, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτμο, στην Παναγία της Τήνου, στο Ηρώδειο, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, αλλά και στο εξωτερικό).

Στις 25 Μαρτίου 1998 ο Μίκης Θεοδωράκης είχε δηλώσει τα εξής για το μουσικό αυτό έργο του Τόκα:

«Παρακολουθώ από χρόνια τη δουλειά του Μάριου Τόκα. Το ταλέντο του, την ευαισθησία του, τη σεμνή, διακριτική, σιωπηλή, όμως πάντα σοβαρή παρουσία του στο χώρο της ελληνικής μουσικής. Πάντα στηριγμένος στις ρίζες της μουσικής μας παράδοσης, πάντα εκτιμώντας και αναγνωρίζοντας το έργο των συναδέλφων του μουσικών –προηγουμένων και συγχρόνων– δημιούργησε και δημιουργεί έργα γνήσια ελληνικά, όπως αυτό που κρατάμε τώρα στα χέρια μας. Οι μελωδίες του, δεμένες αρμονικά με τις φωνές του Μανώλη Μητσιά και του Κώστα Χατζηχριστοδούλου, έχουν κάτι από τον ουρανό, τη θάλασσα, τον ίδιο τον βράχο του Άθω».

Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου στις 8 Ιουνίου 1954.

Πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική δισκογραφία το 1978, συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού και κατάφερε να καθιερωθεί στο μουσικό στερέωμα.

Αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος του μουσικού έργου του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, από την οποία τιμήθηκε για την όλη προσφορά του στον κυπριακό πολιτισμό.


Ο Μάριος Τόκας έφυγε από τη ζωή στις 27 Απριλίου 2008, ξημερώματα του Πάσχα.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024