Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνελήφθη από το FBI ο εθνοφρουρός για τα Pentagon Leaks

Συνελήφθη από το FBI ο εθνοφρουρός για τα Pentagon Leaks

Το FBI ανακοίνωσε μία σύλληψη, τονίζοντας ότι συνεχίζονται οι έρευνες

Το FBI ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι «προέβη σε σύλληψη και συνεχίζει να διεξάγει έρευνες σε κατοικία στο North Dighton της Μασαχουσέτης», εν μέσω αναφοράς των μέσων ενημέρωσης ότι ταυτοποιήθηκε ύποπτος για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών του Πενταγώνου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ, θα προβεί σε δήλωση σχετικά με την υπόθεση Pentagon Leaks, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Επιβεβαιώνεται έτσι το δημοσίευμα που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα, πάλι από το Reuters, και έκανε λόγο για τον εντοπισμό ενός υπόπτου, η σύλληψη του οποίου «θα μπορούσε να γίνει απόψε» στη Μασαχουσέτη.

Λίγο πριν τη σύλληψη, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πατ Ράιντερ, χαρακτήρισε τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων ως «προμελετημένη εγκληματική ενέργεια».

Μέλος της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας

Οι New York Times ανέφεραν νωρίτερα, σε δημοσίευμά τους, ότι ο αρχηγός μιας διαδικτυακής ομάδας, όπου αναρτήθηκαν τα απόρρητα έγγραφα είναι μέλος της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας της Μασαχουσέτης.

Ο εθνοφύλακας, που ονομάζεται Τζακ Τεϊσέιρα, ηγείται της Thug Shaker Central, μιας ομάδας 20 έως 30 ατόμων με κοινό ενδιαφέρον για τα όπλα, τα ρατσιστικά memes και τα βιντεοπαιχνίδια, ανέφεραν οι Times.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε επίσημη ποινική έρευνα για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων και το Πεντάγωνο αξιολογεί τη ζημιά που προκλήθηκε από την πιο επιζήμια – ίσως – δημοσιοποίηση απόρρητων αμερικανικών πληροφοριών εδώ και χρόνια.

Πώς έστησε το δίκτυο

Αποκλειστικό δημοσίευμα της Washington Post ανέφερε την Τετάρτη πώς ο επονομαζόμενος OG ξεκίνησε την δράση του.

Ο ίδιος είπε στην ομάδα του ότι μοχθούσε επί ώρες γράφοντας τα απόρρητα έγγραφα, για να τα μοιραστεί με τους συντρόφους του στον διακομιστή Discord που ήλεγχε.

Το σημείο συγκέντρωσης ήταν ένα πανδημικό καταφύγιο, ιδίως για τους έφηβους που ήταν κλειδωμένοι στα σπίτια τους και αποκομμένοι από τους φίλους τους στον πραγματικό κόσμο.

Τα μέλη αντάλλασσαν memes, προσβλητικά αστεία και ανούσιες κουβέντες. Παρακολουθούσαν ταινίες μαζί, έκαναν αστεία και προσεύχονταν.

Αλλά o OG τους έκανε επίσης διαλέξεις για τις παγκόσμιες υποθέσεις και τις μυστικές κυβερνητικές επιχειρήσεις.

Ήθελε «να μας κρατάει ενήμερους», είπε μέλος της ομάδας στην Washington Post, και φαινόταν να πιστεύει ότι οι εσωτερικές του γνώσεις θα προσέφεραν στους άλλους προστασία από τον ταραγμένο κόσμο γύρω τους.

Τα απομαγνητοφωνημένα έγγραφα που αναρτούσε ο OG περιείχαν μια σειρά από ευαίσθητα θέματα, που μόνο άτομα που είχαν υποβληθεί σε πολύμηνους ελέγχους ιστορικού θα είχαν την άδεια να δουν.

Υπήρχαν άκρως απόρρητες αναφορές σχετικά με την τοποθεσία και τις κινήσεις υψηλόβαθμων πολιτικών ηγετών και τακτικές ενημερώσεις σχετικά με τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Πώς μοιραζόταν τις πληροφορίες

Στις αρχικές αναρτήσεις, ο OG είχε δώσει στους συναδέλφους του μια μικρή «γεύση» από τον χείμαρρο των μυστικών που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Όμως η απόδοση εκατοντάδων διαβαθμισμένων αρχείων με το χέρι αποδείχθηκε πολύ κουραστική.

Έτσι, άρχισε να δημοσιεύει εκατοντάδες φωτογραφίες των ίδιων των εγγράφων, μια εκπληκτική κρύπτη μυστικών που διαχέεται σταθερά στη δημοσιότητα την τελευταία εβδομάδα, διαταράσσοντας την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ενοχλώντας τους συμμάχους της Αμερικής.

Επέμενε ότι δεν συνεργαζόταν με οποιαδήποτε χώρα

Το εύρος των στρατιωτικών αναφορών και εκείνων των μυστικών υπηρεσιών ήταν εκτεταμένο. Για μήνες, ο OG ανέβαζε τακτικά τη μία σελίδα μετά την άλλη με απόρρητες εκτιμήσεις των ΗΠΑ, προσφέροντας ένα παράθυρο στο πόσο βαθιά είχαν διεισδύσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στον ρωσικό στρατό, δείχνοντας ότι η Αίγυπτος σχεδίαζε να πουλήσει στη Ρωσία δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες και υπονοώντας ότι Ρώσοι μισθοφόροι είχαν προσεγγίσει την Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, για να αγοράσουν όπλα για να πολεμήσουν εναντίον της Ουκρανίας.

Τουλάχιστον ένα από τα έγγραφα φαίνεται να έχει εκτυπωθεί από την Intellipedia, ένα σύστημα ανταλλαγής δεδομένων που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες πληροφοριών για να συνεργάζονται και να δημοσιεύουν εκθέσεις και άρθρα.

Τα έγγραφα αποτέλεσαν ένα ακόμη μάθημα για τα νεότερα μέλη, για το πώς πίστευε η OG ότι ο κόσμος λειτουργούσε πραγματικά

Το μέλος της ομάδας είπε ότι ο OG δεν ήταν εχθρικός προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ και επέμενε ότι δεν εργαζόταν για λογαριασμό των συμφερόντων οποιασδήποτε χώρας.

«Δεν είναι Ρώσος πράκτορας. Δεν είναι Ουκρανός πράκτορας», δήλωσε το μέλος στην Washington Post.

Η αίθουσα στον διακομιστή όπου ανήρτησε τα έγγραφα ονομαζόταν «αρκούδα εναντίον γουρουνιού», με σκοπό να είναι μια δηκτική σπόντα κατά της Ρωσίας και της Ουκρανίας και μια ένδειξη ότι ο OG δεν πήρε θέση με καμία πλευρά στη σύγκρουση.

Sports in

Με αυτήν την τιμωρία κινδυνεύει ο Αλμέιδα μετά την απίστευτη επίθεση στην Τούμπα (vid, pics)

Δείτε με τι τιμωρία κινδυνεύει ο Ματίας Αλμέιδα, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, μετά την απίστευτη επίθεση σε άνθρωπο της ΔΕΑΒ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024