Πατρινό Καρναβάλι για πάντα. Ποιος δεν έχει δει έστω και μια φορά τη μεγάλη γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο στην Πάτρα; Ενα καρναβάλι ισάξιο αυτών του εξωτερικού, που συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου και αποτελεί οικονομική ένεση για την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Το Πατρινό Καρναβάλι έχει μακρά ιστορία και αυτή προσπάθησε να φέρει στο φως ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Ρηγόπουλος, μέσα από ένα εντυπωσιακό δίτομο φωτογραφικό και ιστορικό λεύκωμα με τίτλο: «Καρναβαλική Πάτρα».

Στον πρόλογο της έκδοσης αναφέρεται: «Το Καρναβάλι της Πάτρας με τη μακραίωνη ιστορία, δεν είναι απλά μια πηγή εκτόνωσης, χαράς και διασκέδασης, αλλά ένας πυλώνας πολιτισμού, ένα εφαλτήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας και μία κονίστρα κοινωνικής όσμωσης.
Στην αγκαλιά του περικλείει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστών κάθε ηλικίας και πολλούς περισσότερους επισκέπτες, που συναθροίζονται στη μητρόπολη της Αποκριάς από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να ξεδιψάσουν από το νάμα της αυθόρμητης και ανεπιτήδευτης εξωστρέφειας, να γευτούν την αίσθηση του απροσδόκητου και να κυνηγήσουν το όνειρο της προσωπικής μεταμόρφωσης».

Δύο σκληρόδετοι τόμοι του λευκώματος, περικλείουν 900 ιλουστρασιόν σελίδες και περισσότερες από 1.500 φωτογραφίες, οι οποίες πρέπει να σημειωθεί, ότι κατά το 70% βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

990 παράξενες και ευτράπελες Καρναβαλικές ιστορίες της Πάτρας, εστιάζει το δίτομο λεύκωμα «Καρναβαλική Πάτρα – Η ιστορική και φωτογραφική καταγραφή της Πατρινής Αποκριάς», που εξέδωσαν τα «24 Γράμματα», με την υπογραφή του δημοσιογράφου Παναγιώτη Ρηγόπουλου.

Πρόκειται, για ένα «χορταστικό» οδοιπορικό στο κορυφαίο Καρναβάλι της Ελλάδας, το οποίο ξεκινάει από τη γέννησή του θεσμού, λίγο μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους (1828) και καταλήγει στις μέρες μας, μέσα από ιστορική τεκμηρίωση και εκατοντάδες ανέκδοτες φωτογραφίες.

ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Π. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ:

1.000 + μία ιστορίες, 1.500 + μία φωτογραφίες, 900 σελίδες, για το Πατρινό Καρναβάλι!

 • Πότε και ποιος, κατασκεύασε τον μοναδικό Βασιλιά Καρνάβαλο, που περπατούσε …όρθιος στους δρόμους της Πάτρας;
 • Ποια Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού, είχε προβλέψει στον Τζον Λένον, τον θάνατό του;
 • Ποιος Πατρινός Καρναβαλικός Σύλλογος, απέκτησε περίοπτη θέση στο Βιβλίοκαταγραφής Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες και για ποιο λόγο;
 • Πότε κάηκε ο Καρνάβαλος, λίγο πριν παρελάσει, από φανατικούς …αντικαρναβαλιστές;
 • Ποιος είναι ο Πατρινός κατασκευαστήςαρμάτων, που από το Καρναβάλι, έφθασε να κάνει σκηνικά στη φημισμένη Ντίσνευλαντ της Φλόριντα;
 • Ποια Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού, πέθανε εξ αιτίας της χρυσόσκονης, με την οποία εμφανίστηκε στην παρέλαση;
 • Ποια χρονιάκαι γιατί, ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, παρήλασε με καθυστέρηση… ενός ολόκληρου έτους και πότε κάηκε στις …4 το πρωί;
 • Πότε και για ποιο λόγο, οι πολιτικές εξελίξεις ματαίωσαν την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου;
 • Ποια χρονιά και γιατί, ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, κατασκευάστηκε μέσα σε μόλις …2 ημέρες;
 • Ποιο άρμα, λογοκρίθηκε και τροποποιήθηκε την τελευταία στιγμή, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την παρέλασή του;
 • Πότε καρναβαλικό άρμα σύρθηκε στα …δικαστήρια, προκειμένου να μην παρελάσει;

Σε αυτές και σε ακόμα …990 παράξενες και ευτράπελες Καρναβαλικές ιστορίες της Πάτρας, εστιάζει το δίτομο λεύκωμα «Καρναβαλική Πάτρα – Η ιστορική και φωτογραφική καταγραφή της Πατρινής Αποκριάς», που εξέδωσαν τα «24 Γράμματα», με την υπογραφή του δημοσιογράφου Παναγιώτη Ρηγόπουλου.

Πρόκειται, για ένα «χορταστικό» οδοιπορικό στο κορυφαίο Καρναβάλι της Ελλάδας, το οποίο ξεκινάει από τη γέννησή του θεσμού, λίγο μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους (1828) και καταλήγει στις μέρες μας, μέσα από ιστορική τεκμηρίωση και εκατοντάδες ανέκδοτες φωτογραφίες.

Συνολικά οι δύο σκληρόδετοι τόμοι του λευκώματος, περικλείουν 900ιλουστρασιόν σελίδες και περισσότερες από 1.500 φωτογραφίες, οι οποίες πρέπει να σημειωθεί, ότι κατά το 70%βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Το δίτομο αυτό έργο, αναδεικνύει στις σελίδες του, όλη την ενέργεια, την ενάργεια και την ζωτικότητα του θεσμού του Καρναβαλιού, την απίστευτη δυναμική και την θρυλική του ιστορία, τις άγνωστες πτυχές αλλά και τα ευτράπελα περιστατικά του, από την απελευθέρωση της Πάτρας από τους Τούρκους, μέχρι και σήμερα. Χρονολογικά καλύπτεται σχοινοτενώς η περίοδος 1828- 2022, με κάθε εποχή και ενότητα του Καρναβαλιού παρουσιάζεται στο δίτομο αυτό λεύκωμα ξεχωριστά, με έμφαση στα πρόσωπα, στις εικόνες και στον κοινωνικό απόηχο της.

Στόχος είναι, η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και πολιτιστικών επιρροών, της κουλτούρας, των ηθών, των εθίμων και της καλλιτεχνικής έκφρασης, που καθόρισαν σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, την κυοφορία, τη γέννηση και την εξέλιξη του αμίμητου Πατρινού Καρναβαλιού.

Δεκάδες καρναβαλιστές, φορείς, σύλλογοι και πολίτες της Πάτρας, ένωσαν τις δυνάμεις τους και προσέφεραν ευγενικά το ιστορικό και φωτογραφικό τους αρχείο, ώστε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, να παρουσιαστεί ένα τέτοιας έκτασης, πληρότητας και τεκμηρίωσης, ιστορικό πόνημα για το Πατρινό Καρναβάλι.

ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ: ΕΝΑΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Όπως τονίζεται στον πρόλογο του λευκώματος:

«Το Καρναβάλι της Πάτρας με την μακραίωνη ιστορία, δεν είναι απλά μια πηγή εκτόνωσης, χαράς και διασκέδασης, αλλά ένας πυλώνας πολιτισμού, ένα εφαλτήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας και μία κονίστρα κοινωνικής όσμωσης.

Στην αγκαλιά του περικλείει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστών κάθε ηλικίας και πολύ περισσότερους επισκέπτες, που συναθροίζονται στην μητρόπολη της Αποκριάς από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να ξεδιψάσουν από το νάμα της αυθόρμητης και ανεπιτήδευτης εξωστρέφειας, να γευτούν την αίσθηση του απροσδόκητου και να κυνηγήσουν το όνειρο της προσωπικής μεταμόρφωσης.

Το Πατρινό Καρναβάλι, κρατάει δικαίως τα σκήπτρα της διασκέδασης και την πρωτοκαθεδρία των αποκριάτικων εκδηλώσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα, χωρίς να ανταγωνίζεται ή να αντιμάχεται τα εμβληματικά λαογραφικά καρναβάλια που ανθίζουν σε πολλές περιοχές της χώρας και τα οποία προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στον κάθε τόπο.

Η Πάτρα, κάθε χρόνο από την έναρξη του Τριωδίου, μετατρέπεται σε επίκεντρο πολιτισμικής αναφοράς και σε Μητρόπολη του κεφιού. Δεκάδες εκδηλώσεις μεσολαβούν μέχρι την κεντρική παρέλαση της τελευταίας Κυριακής και την καύση του εφήμερου άνακτος του γέλωτος: Εκθέσεις μάσκας, καπέλου, στολών, εικαστικές, μουσικές και θεατρικές δράσεις, παραστάσεις Καραγκιόζη, κουκλοθέατρου, σεμινάρια καρναβαλικού μακιγιάζ, κατασκευής μασκαράτας και καρναβαλικών αξεσουάρ, διαδραστικά παιχνίδια και εκπαιδευτικά δρώμενα, Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θιάσων, βραδιές οπερέτας, παραδοσιακά δρώμενα Τσικνοπέμπτης, κινητές Καρναβαλουπόλεις, μικτά θεάματα, φάσεις και παιχνίδια πόλης του Κρυμμένου Θησαυρού, παρελάσεις, χοροί, σοκολατοπόλεμοι και τόσα άλλα.

Το δίτομο αυτό έργο, παραδίδεται από τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Ρηγόπουλο στην πόλη των Πατρών, ως ελάχιστη ένδειξη ανταπόδοσης, ευελπιστώντας ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για να ακολουθήσουν ανάλογες εκδόσεις, αλλά παράλληλα απευθύνεται και σε κάθε έναν επισκέπτη, που φεύγοντας από το Πατρινό Καρναβάλι και την πόλη, θα μπορεί να κουβαλήσει στον τόπο του και να κρατήσει για πάντα στη βιβλιοθήκη του, ατόφια την αυθεντική ιστορία και εικόνα του Καρναβαλιού της.»

Περιεχόμενα

Τόμος Α.
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ / Με όνομα βαρύ σαν ιστορία
ΑΡΧΕΙΟ ΝΙΚΟΥ Ε. ΠΟΛΙΤΗ / Τα ασπρόμαυρα «κλικ» που έγραψαν ιστορία!
ΑΛΕΚΟΣ ΧΑΡΑΡΗΣ / Οι θρυλικές μασκαράτες
ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ / Baby Rally, αγάπη μου!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΑΝΝΙΝΟΣ / Ο δήμαρχος του «κρυμμένου θησαυρού»
ΑΡΧΕΙΟ Κ. ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΑΝ. ΣΙΜΟΥ / Οι μεγάλοι φωτογράφοι
ΑΛΚΗΣ ΣΤΕΑΣ / Η «φωνή» του Πατρινού καρναβαλιού
ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ / Ο… φανερός θησαυρός του Πατρινού καρναβαλιού
ΑΡΧΕΙΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ / Ο «κλέφτης» του Πατρινού καρναβαλιού
ΑΦΙΣΕΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ / Όλα είναι στο πρόγραμμα
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ / Πρωτοσέλιδα σάτιρας και ανατροπής
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Τόμος Β.
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 1979 / Η χρονιά που τα άλλαξε όλα!
ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1980-1990 / Καρναβαλική «εκτίναξη» από τον Ανδρέα Καράβολα
ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1990-2000 / Γιγάντωση με Δημήτρη Πεφάνη
ΒΙΚΤΩΡΙΑ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ / Πατρινό καρναβάλι: «Το Καρναβάλι της παρέας» (1966-2022)
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ / Οι εφήμεροι Βασιλείς του γέλωτος
ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΤΙΡΑ / Πολιτικοί… μασκαράδες
ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ / «Βάλε το ντόμινο και πάμε στο χορό…»
ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ / Από τον «Ball masque» στον «Λευκό» Χορό»!
ΟΙ ΕΣΤΕΜΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ / Θα σε κάνω… Βασίλισσα!
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ / Έλα να μάθεις τι θα πει Πατρινός»!
ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΟΛΕΜΟΣ / Ο «βομβαρδισμός» της Πάτρας!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Η παρουσίαση

Το εξαιρετικό αυτό λεύκωμα παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στις αίθουσες του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, σε μια εκδήλωση που προσέλκυσε εκατοντάδες κόσμου και αποτέλεσε μία από τις πιο εξωστρεφείς  διοργανώσεις του καρναβαλιού που έγινε φέτος. Το πόνημα που μετρά 900 σελίδες «αποκαλύφθηκε» για πρώτη φορά, παρουσία εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και καρναβαλικών σωματείων, με οικοδέσποινα τη Χριστίνα Λαμπίρη.

Η εκδήλωση παρουσίασης του δίτομου λευκώματος «Καρναβαλική Πάτρα – Φωτογραφικό και Ιστορικό Λεύκωμα της Πατρινής Αποκριάς», τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών.

Τη διοργάνωση είχαν οι εκδόσεις «24 Γράμματα», ο Σύλλογος Πατρινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών και το περιοδικό «πατρινόραμα».

Την υποστήριξή τους παρείχαν οι Φορείς – Σύλλογοι:

–          Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ)

–          Φυσιολατρικός Σύνδεσμος Πατρών

–          Σύλλογος Πατρινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών

–          Σύλλογος Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς»

–          Κέντρο Πολιτισμού – Ολυμπισμού Κωστή Παλαμά

–          Πολιτιστική Ανάπτυξη Πάτρας

–          Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Καλλιπάτειρα  – παράρτημα Πάτρας

Τη βραδιά διάνθισαν μουσικά η Μπάντα του Νίκου Λιόπετα, η Ιόνια Ορχήστρα του Χρήστου Παναγιωτόπουλου, ενώ το μουσικό μέρος κορύφωσαν η Μπέσσυ Αργυράκη και ο Γιώργος Σαλαμπάσης, που τραγούδησαν ζωντανά, επιτυχίες τους που έχουν συνδεθεί με το Πατρινό  Καρναβάλι και έχουν αγαπηθεί από τους καρναβαλιστές.

Η βραδιά κορυφώθηκε με σφοδρό σοκολατοπόλεμο, από τους πατρινούς σοκολατορίχτες, που «βομβάρδισαν» τον Εμπορικό Σύλλογο με εκατοντάδες σοκολάτες. Συμμετείχαν οι Σύλλογoι: «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοπαίκτες» και «Σοκολατορίχτες», με επικεφαλής τον Περικλή Δημητρόπουλο.

Νωρίτερα, είχε καλωσορίσει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλών Τεχνών «Κ. Παλαμάς», Θεόδωρος Μαλλιάς και είχαν μιλήσει για το λεύκωμα, ανάμεσα σε άλλους: Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Ζαφειρόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Ανδρέας Ντακόλιας, , η πρόεδρος της «Καλλιπάτειρας Πάτρας», Μαρία Μανουσάκη, ο συγγραφέας Κώστας Παπασπήλιος, ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δημήτρης Πεφάνης, ο γ.γ. της ΕΣΗΕΠΗΝ Γιώργος Καρβουνιάρης, ο δημοσιογράφος Νίκος Σουγλέρης και ο Πέτρος Ψωμάς, επικεφαλής του Πληρώματος 94 που βρήκε φέτος τον Κρυμμένο Θησαυρό.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τιμήθηκε για την προσφορά του στη μουσική, την Πάτρα και το Καρναβάλι της, ο τραγουδοποιός Τάσος Μαραγκός, δημιουργός του απόλυτου ύμνου του Πατρινού Καρναβαλιού. Ο καλλιτέχνης, εμφανώς συγκινημένος παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τα χέρια του Αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπου Μπονάνου, ο οποίος εξήρε την προσφορά του στον πολιτισμό και την Πάτρα.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η παρουσίαση του βιβλίου, σηματοδότησε και την έναρξη της έκθεσης Καρναβαλικής φωτογραφίας του Χρήστου Σταματόπουλου, που θα διαρκέσει στις αίθουσες του Εμπορικού Συλλόγου, έως και την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου με ελεύθερη είσοδο.

Το λεύκωμα «Καρναβαλική Πάτρα», που παρουσιάζει τα άπαντα του Πατρινού Καρναβαλιού, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «24 Γράμματα» και βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία όλης της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr