Εξειδικευμένα Ιατρεία Καρδιάς και Διαβήτη
Βάση πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων, το 50% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζει ήδη εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο, ενώ το 25% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη θα αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο μέσα στα επόμενα χρόνια
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- Καυστικό sms της Μελόνι: «Είμαι άρρωστη αλλά δουλεύω γιατί δεν έχω συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία από τις πιο συχνές ασθένειες που πλήττει τον παγκόσμιο πληθυσμό, έχοντας τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αναπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κάθε χρόνο αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται με σακχαρώδη διαβήτη, ενώ παράλληλα η νόσος αποτελεί μία από τις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου. Επιπλέον, η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την υποκείμενη αιτία για πάνω από το 55% των θανάτων των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη. Ειδικότερα για τον ελληνικό πληθυσμό, υπολογίζεται ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ άλλο 1 εκατομμύριο εμφανίζει προδιαβήτη, ο οποίος και θα εξελιχθεί μελλοντικά σε σακχαρώδη διαβήτη.
Βάση πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων, το 50% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζει ήδη εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο, ενώ το 25% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη θα αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο μέσα στα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, η στεφανιαία νόσος, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η περιφερική αγγειοπάθεια εμφανίζονται από 2 έως 6 φορές σε διαβητικούς ασθενείς και μάλιστα με μικρότερη ηλικία έναρξης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ το κύριο αίτιο που οδηγεί στην ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου είναι η αθηρωμάτωση των αγγείων. Συνεπώς, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη συνίστανται να ενσωματώσουν την σωστή διατροφή, βασισμένη στο μεσογειακό πρότυπο, και την σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα τους, αλλά και να παρακολουθούνται τακτικά σε εξειδικευμένα ιατρεία, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των καρδιολόγων σε συνεργασία με τους διαβητολόγους.
Στόχος των εξειδικευμένων ιατρείων είναι η ολιστική προσέγγιση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, η έγκαιρη πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών, αλλά και τέλος η εξατομικευμένη και αποτελεσματική θεραπεία της νόσου. Ηδη έχουν αναπτυχθεί Ιατρεία Καρδιάς και Διαβήτη στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (καθ. Ι. Οικονομίδης και καθ. Β. Λαμπαδιάρη), στο ΓΝΑ Ιπποκράτειο (καθ. Κ. Τσιούφης και επ. καθ. Α. Θανοπούλου) και σε άλλες νοσοκομειακές δομές του ΕΣΥ. Περαιτέρω, είναι ήδη σε λειτουργία το εξειδικευμένο Ιατρείο Καρδιάς και Διαβήτη στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» (καθ. Γ. Σιάσος και καθ. Β. Λαμπαδιάρη).
Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής πάσχει από καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη, προδιαβήτη, παχυσαρκία ή μεταβολικό σύνδρομο και χρήζει ελέγχου καρδιαγγειακής λειτουργίας σε συνδυασμό με ρύθμιση παραγόντων κινδύνου, μπορεί να προγραμματίσει άμεσα και δωρεάν το αντίστοιχο ραντεβού σε ένα από τα Ιατρεία Καρδιάς και Σακχαρώδη Διαβήτη.
Ο Γεράσιμος Σιάσος είναι πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Καρδιολογίας, Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις