Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρόβα εκλογών η πρόταση μομφής - Σκυτάλη για δεύτερη τετραετία ή πύρρειος νίκη και εκλογική ήττα;

Πρόβα εκλογών η πρόταση μομφής – Σκυτάλη για δεύτερη τετραετία ή πύρρειος νίκη και εκλογική ήττα;

Τα διλήμματα που έθεσαν Μητσοτάκης και Τσίπρας. Η γραμμή των άλλων κομμάτων

Η απόρριψη από την κυβερνητική πλειοψηφία -και μάλιστα χωρίς διαρροές- της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον ήταν προδιαγεγραμμένη. Το βλέμμα όλων ήταν στραμμένο στις επικείμενες κάλπες και στα αξιοσημείωτα της τριήμερης αυτής συζήτησης μεταξύ άλλων είναι και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να μετατρέψει και τυπικά σε ψήφο εμπιστοσύνης την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως είχε κάνει στην αντίστοιχη πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2022.

Εκλογικές στοχεύσεις και σύγκριση

Κατά τα λοιπά η συζήτηση εξελίχθηκε όπως αναμενόταν σε ότι αφορά αυτή καθ’ αυτή την ουσία των υποκλοπών όπου για ακόμα μια φορά απαντήσεις δεν δόθηκαν επί της ουσίας. Ενώ η οργάνωση της επιχειρηματολογίας των πολιτικών αρχηγών υποτάχθηκε στις εκλογικές στοχεύσεις των κομμάτων τους.

Πλέον κάθε κομματικό επιτελείο κάνει ταμείο της σημερινής συζήτησης και όλοι θέλουν να αξιοποιήσουν τη σημερινή συνεδρίαση ως πρόκριμα για τις επόμενες κάλπες και κατά μία έννοια η σημερινή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ήταν μια πρόβα για την προεκλογική αντιπαράθεση και την πορεία προς τις κάλπες.

Η κάλπη θα δώσει την ίδια απάντηση που δίνει σήμερα η Βουλή ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη που κινήθηκε στη γραμμή της «σύγκρισης» που είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες, με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλάει για πύρρειο κοινοβουλευτική νίκη του πρωθυπουργού που δεν θα αποτρέψει την ήττα στις εκλογές.

Σκυτάλη δεύτερης τετραετίας

«Καθώς φτάνουμε στο τέλος της πρώτης κυβερνητικής μας θητείας η παράταξή μας είναι έτοιμη να παραλάβει τη σκυτάλη μιας δεύτερης γόνιμης τετραετίας. Όσα μεσολάβησαν ένα μόνο θεωρώ ότι αποδεικνύουν: η κυβέρνηση αυτή απέδειξε ότι μπορεί να βγαίνει μπροστά και να αντιμετωπίζει τις κρίσεις, ενώ, κ. Τσίπρα, εσείς έχετε μία ιστορία να προσωποποιείτε εσείς ο ίδιος τις κρίσεις. Διότι τις κρίσεις του 2015 τις προκαλέσατε εσείς, με τους δικούς σας ερασιτεχνικούς -στην καλύτερη περίπτωση- χειρισμούς» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας:

«Είμαστε δύναμη έργου και ελπίδας, παραμένετε δυστυχώς -το αποδείξατε και σήμερα- ένας φορέας καθηλωμένος στη μιζέρια. Εμείς έχουμε κάνει πολλά και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, έχουμε κάνει λάθη από τα οποία έχουμε μάθει, εσείς όμως μας φέρατε στο μηδέν και υπόσχεστε πάλι το μηδέν.

»Οι Ελληνίδες και Έλληνες θέλουν να ζήσουν σε μία χώρα με ευπρέπεια, αξιοπρέπεια και εθνική αυτοπεποίθηση. Και ξέρουν ότι αυτό το οποίο έχει ανάγκη ο τόπος, περισσότερο παρά ποτέ, είναι σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια.

»Οι ίδιοι αναζητούν την εθνική αυτοπεποίθηση ως προϋπόθεση ατομικής και συλλογικής προόδου. Συγκρίνουν, λοιπόν, και κρίνουν. Και γι’ αυτό θα δώσουν στην κάλπη την ίδια απάντηση που θα δώσει απόψε η Βουλή: ισχυρή δεύτερη εντολή στην προκοπή, για αυτοδύναμη Ελλάδα με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία».

Δημοκρατία ή εκτροπή

Ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι η ψήφος των βουλευτών της ΝΔ σήμερα στον Κυρ. Μητσοτάκη θα του δώσει πύρρειο κοινοβουλευτική νίκη, που δεν θα αποτρέψει όμως την εκλογική του ήττα σε λίγο καιρό θέτοντας ως ένα ακόμα δίλημμα το «δημοκρατία ή εκτροπή».

«Μια ήττα δική σας που θα είναι ταυτόχρονα και νίκη δημοκρατίας. Ανάσα δημοκρατίας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοάκη πληγή για τη Δημοκρατία. «Θα μείνετε στην ιστορία ως μια μεγάλη πληγή για τη χώρα. Για τη κοινωνία και την οικονομία. Μα πάνω απ’ όλα ως μια μεγάλη πληγή για την ίδια τη δημοκρατία. Διαπράξατε ύβρη. Μετά έρχεται η Νέμεσις με τη λαϊκή ψήφο. Θα έρθει και η κάθαρση» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το στοίχημα της χώρας είναι μετά τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής να κάθετε μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας στα κυβερνητικά έδρανα. Οι πολίτες βλέπουν ότι το κράτος είναι απέναντί τους και είναι αποφασισμένοι να μην χαρίσουν ξανά το μέλλον τους σε αδίστακτους πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι η ΕΥΠ δεν θα είναι μια κομματική υπηρεσία πληροφοριών που θα γίνετε το πιστόλι του κάθε πρωθυπουργού.

Αυτόνομη πορεία

Τα υπόλοιπα κόμματα παρά το γεγονός ότι υπερψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης εντούτοις άσκησαν κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόσο ο Μιχάλης Κατρίνης μέσα στη Βουλή όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτόξευσαν δίδυμα πυρά κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για σιωπητήριο και συγκάλυψη για τις υποκλοπές, ασκώντας παράλληλα κριτική στην προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για υπονόμευση των θεσμών.

«Η αυτόνομη πορεία μας είναι στρατηγική επιλογή. Και καιρός είναι να το συνειδητοποιήσουν τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, αφού δεν κατάφερε πρώτα να μας εξοντώσει, όπως επιχείρησε» είπε ο επικεφαλής της ΚΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης ζητώντας όσο μεγαλύτερη δύναμη στις εκλογές λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θα δείξει σεβασμό απέναντι στην ψήφο των πολιτών, που είναι βέβαιο ότι θα εμπεριέχει και τη λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Θα διαχειριστεί με όρους σύνεσης, ευθύνης και εθνικού συμφέροντος τη δύναμη που θα του δώσουν οι πολίτες στην κάλπη».

Η «υπενθύμιση» στον Τσίπρα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε εκ νέου και στο δίλημμα των επόμενων εθνικών εκλογών, λέγοντας πως «είναι καθαρό».«Ή με αυτούς που είναι ικανοί για όλα, αρκεί να έχουν μια θέση εξουσίας ακόμη και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, των θεσμών και της Δημοκρατίας ή με αυτούς που είναι διατεθειμένοι να τα θυσιάσουν όλα για να εξασφαλίσουν στην πατρίδα μας κοινωνική ειρήνη, προοπτική και ευημερία», σημείωσε.

Για να καταλήξει με «μία υπενθύμιση» προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα: «Δημοκρατική Παράταξη με αντιδημοκρατικές πρακτικές δεν υπάρχει, κύριε Τσίπρα».

Ατέλειωτος κατάλογος

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι η μομφή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι δεδομένη και διαρκής για τις υποκλοπές, την ακρίβεια, τους μισθούς και τις συντάξεις, τη διάλυση της δημόσιας υγείας που κόστισε χιλιάδες θανάτους στην πανδημία, την παιδεία, αλλά και την εμπλοκή στον πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας. Είναι ατέλειωτος ο κατάλογος ανέφερε χαρακτηριστικά και εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν καταθέτει μορφή για όλα τα υπόλοιπα καθώς έχει στρατηγική σύγκλιση με τη ΝΔ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις συνακροάσεις στον Περισσό σχολιάζοντας ότι «δεν μπερδεύει κανέναν ότι η ΝΔ εμφανίζεται αυτές τις 2 μέρες τώρα ότι την έχει πιάσει ξαφνικά ο πόνος για την υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ. Απλά, βρήκατε εσείς την ευκαιρία να στριμώξετε τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει λερωμένη έτσι κι αλλιώς τη φωλιά του. Φαντάζομαι δεν έχετε έλλειψη προσοχής και μπορείτε να συγκρατήσετε ημερομηνίες: Η υπόθεση του ΚΚΕ όντως τρέχει από το 2016, όμως υπήρξε κρούσμα και το 2020 και το τελευταίο κρούσμα τον Απρίλη του 2022, δηλαδή επί των ημερών σας, κύριοι της ΝΔ».

Συγχωροχάρτι από ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνει συγχωροχάρτι τόσο στην κυβέρνηση της ΝΔ όσο και στο σύστημα αλλά και το διαφθορείο της ΕΕ και υπαινίχθηκε σενάρια -που όπως είπε εξηγούν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ- «για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με τμήματα της ΝΔ ή και με την ίδια τη ΝΔ, χωρίς τον Μητσοτάκη».

«Τα σκάνδαλα -όσα βγαίνουν στη φόρα- σας ενδιαφέρουν μέχρι του σημείου εκείνου που υπηρετούν τις εκλογικές σας σκοπιμότητες, τους υποκριτικούς και αποπροσανατολιστικούς καυγάδες σας, μόνο και μόνο για να κρύβονται οι στρατηγικές σας συγκλίσεις. Και κυρίως για να μένει στο απυρόβλητο η νόμιμη και θεσμοθετημένη ληστεία σε βάρος του λαού, που είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο, το σκάνδαλο των σκανδάλων. Να φαίνεται η κορυφή των σκανδάλων και να κρύβεται το παγόβουνο της εκμετάλλευσης, των ανταγωνισμών, της «κανονικότητας» αυτού του συστήματος που γεννά κι όλα τα υπόλοιπα» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Αλισβερίσι και μομφή στην ολιγαρχία

Το ΜέΡΑ25 υπερψήφισε τη πρόταση μομφής ωστόσο στο μήνυμά του ο Γιάνης Βαρουφάκης από την Κούβα όπου βρίσκεται σημείωσε ότι το ερώτημα, όμως, δεν είναι απλά αν θα φύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκη αλλά «πώς μπορεί να υπάρξει μια παλλαϊκή μομφή εναντίον του ολιγαρχικού κατεστημένου το οποίο δημιουργεί Μητσοτάκηδες,  αυτό είναι το ζήτημά μας» και υπογράμμισε:

«Δεν αρκεί να φύγει ο κ. Μητσοτάκης αν δεν υπάρξει μια πάταξη της ολιγαρχικής παρακρατικής εξουσίας, κάτι για το οποίο εμείς καταθέτουμε τη δική μας μομφή, ως ένα μικρό κόμμα, το ΜέΡΑ25, ένα μικρό κομμάτι, όμως, που λέει μεγάλες αλήθειες. Δεν φτάνει να φύγει ο Μητσοτάκης».

«Μομφή στην ολιγαρχία, στις μυστικές της υπηρεσίες, στις ψευτοαγορές που λεηλατούν τον κόσμο και γι’ αυτό χρειάζονται οι παρακολουθήσεις για να γίνεται το αλισβερίσι και το παιχνίδι της διανομής των προσόδων που βγαίνουν από το αίμα του ελληνικού λαού», κατέληξε ο Γ. Βαρουφάκης.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024