Στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ μπαίνει σταδιακά και η Σύνοδος της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιανατολικής Ευρώπη, που προγραμματίζεται την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Σολτς στην Ελλάδα

Η είδηση άφιξης του γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να είναι παρών στο δείπνο εργασίας με τους 13 εκπροσώπους των χωρών που θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο έχει ήδη ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της Άγκυρας, με τις αναλύσεις στον Τουρκικό Τύπο να βλέπουν προκλήσεις από την πλευρά της Αθήνας και αξιοποίηση του διαμορφούμενου κλίματος μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη στις 28-30 Ιουνίου.

«Προπαγάνδα εναντίον της Τουρκίας» βλέπει η Γενί Σαφάκ

Σε δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Γενί Σαφάκ υποστηρίζεται ότι η «η Αθήνα θα χρησιμοποιήσει τις διμερείς και διεθνείς επαφές ως πλατφόρμα προπαγάνδας με στόχο την Τουρκία».

Η εθνικιστικού προσανατολισμού εφημερίδα κάνει λόγο για «ημερολόγιο προκλήσεων» το οποίο όπως αναφέρει «θα ξεκινήσει στις 9 Ιουνίου με την επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ στην Αθήνα, θα συνεχιστεί με τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη».

Κατά το δημοσίευμα η Αθήνα «αναμένεται να παρουσιάσει στους συνομιλητές της 16 ψευδείς χάρτες που στοχεύουν την Τουρκία. Βασικός στόχος της Αθήνας, με τη γερμανική υποστήριξη, θεωρούνται οι έξι βαλκανικές χώρες που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο της Θεσσαλονίκης».

Η Γενί Σαφάκ σημειώνει και την περιοδεία του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια στα Βαλκάνια τονίζοντας ότι αυτή πραγματοποιήθηκε «τις μέρες που η ένταση με στόχο την Τουρκία αυξανόταν», υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρείται ότι στοχεύει να σπάσει την πολιτική επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια με προκλητικά βήματα».

Τον ΥΦΥΠΕΞ Φαρούκ Καϊμακτσί στέλνει στη Θεσσαλονίκη η Τουρκία

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τουρκία στη Σύνοδο της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιανατολικής Ευρώπη θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Καϊμακτσί. Μία επιλογή που απαντά στην αντίστοιχη εκπροσώπηση της Ελλάδας από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη πέρυσι στην Αττάλεια.

Οι θέσεις και οι δηλώσεις Καϊμακτσί, καθώς και ενδεχόμενες αντιδράσεις σε τοποθετήσεις άλλων συμμετεχόντων αναμένονται από την Αθήνα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς και αν η Άγκυρα θα θελήσει να διατηρήσει και στη Θεσσαλονίκη το εκρηκτικό κλίμα.