Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τζόρνταν Μούνεϊ: Πέθανε από καρκίνο η βασίλισσα της Πάνκ μουσικής

Τζόρνταν Μούνεϊ: Πέθανε από καρκίνο η βασίλισσα της Πάνκ μουσικής

Η Τζόρνταν κατέληξε από καρκίνο μέσα σε λίγους μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε. Το όνομα της σημάδεψε μια εποχή.

Ο κόσμος την γνώριζε σαν Πάμελα Ρουκ. Ήταν η βασίλισσα του πανκ κινήματος και μουσικής στα τέλη της δεκαετίας του 70 και του 80 και είχε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της μουσικής όπως οι Sex Pistols και ο Lou Reed.

H τζόρνταν γεννήθηκε πριν από 66 χρόνια στη Βρετανία. Αρχικά εργάστηκε σαν μοντέλο και συνεργάστηκε με μεγάλους μόδιστρους της εποχής. Το ιδιαίτερο στυλ της όμως την καθιέρωσε στην Πανκ κουλτούρα. Ήταν τραγουδίστρια αλλά και μάνατζερ πολλών πανκ συγκροτημάτων.

Η οικογένεια της με μια λιτή ανακοίνωση απευθύνθηκε σήμερα στο κοινό της: «Η Πάμελα άφησε το αποτύπωμά της σε αυτόν τον πλανήτη ως «βασίλισσα της πανκ». Έζησε τη ζωή της στο φουλ και ήταν αληθινή και ειλικρινής απέναντι στον εαυτό της και στις σκέψεις που εξέφραζε για τους άλλους»

Το ιδιαίτερο στυλ της

Το στυλ και η ενδυματολογική της προτίμηση – ένα λευκασμένο πλατινόξανθο χτένισμα με σκούρο μακιγιάζ ματιών που έμοιαζε με ρακούν – την έκαναν ένα ορατό σύμβολο της πανκ κουλτούρας του Λονδίνου. Μαζί με τον Johnny Rotten, τη Soo Catwoman και τη Siouxsie Sioux, της αποδίδεται η δημιουργία της πανκ εμφάνισης.

Η Τζόρνταν μεγάλωσε στο Sussex αλλά καθημερινά πηγαινοερχόταν στο Λονδίνο με το τρένο, όπου δούλευε ως μοντέλο και φωτογραφιζόταν για μεγάλα περιοδικά μόδας. Η πανκ εικόνα της, τότε της δημιούργησε τα πρώτα προβλήματα.

Η ίδια είχε πει σε συνέντευξη της: «Είχα μερικές πολύ άσχημες στιγμές στο τρένο. Είχα τουρίστες που προσπαθούσαν να με πληρώσουν για να φωτογραφηθούν μαζί μου. Είχα μητέρες που έλεγαν ότι αναστατώνω τα παιδιά τους και τα αποπροσανατολίζω και πώς τολμώ να μπαίνω στο τρένο με τέτοια εμφάνιση. Κάποιος μάλιστα προσπάθησε να με πετάξει από το τρένο μια μέρα, κυριολεκτικά έξω από την πόρτα, οπότε η British Rail από εκείνη τη στιγμή μου είπε να πάω να καθίσω στην πρώτη θέση, να μην έχω πρόβλημα»

Sex Pistols

Η βασίλισσα της πανκ ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τους Sex Pistols στην πρώτη τους τηλεοπτική παράσταση – τον Αύγουστο του 1976 – με τίτλο «Anarchy in the UK» μακιγιαρισμένη σαν πανκ και φορώντας ένα μπλουζάκι που έγραφε «Only anarchists are pretty».

Έζησε έντονα τη ζωή της μέχρι το 1984 οπότε και χώρισε από τον σύζυγο της Kevin Mooney που ήταν ο μπασίστας του συγκροτήματος Adam and the Ants». Τότε έκανε μια μεγάλη στροφή και τα παράτησε όλα.

Γύρισε στο πατρικό της σπίτι και άρχισε να εκτρέφει γάτες Βιρμανίας. Λίγα χρόνια αργότερα άρχισε να εργάζεται ως νοσοκόμα σε κτηνιατρείο. Έζησε όλα τα υπόλοιπα χρόνια της στη γενέτειρα της όπου και πέθανε.

O γνωστός τραγουδιστής των 80s, Boy George ανάρτησε για το θάνατο της τα εξής: «RIP Jordan. Punk icon and teenage obsession. So sad». Δηλαδή: «Αναπαύσου Jordan, σύμβολο των πανκ και εφηβική εμμονή. Τι κρίμα»

Sports in

Με Φουντούλη και Γεννηδουνιά συνεχίζει να γράφει ιστορία

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Final 4 μετά από πέντε χρόνια και ήδη κάνει όνειρα για την ανάδειξη του σε πρωταθλητή Ευρώπης για τρίτη φορά μετά το 2002 και το 2018.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024