Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δημητριακά πρωινού - Τρία tips για να κάνεις πάντα την πιο έξυπνη επιλογή

Δημητριακά πρωινού – Τρία tips για να κάνεις πάντα την πιο έξυπνη επιλογή

Πριν γεμίσεις το μπολ σου, πρέπει να ρίξεις λίγο διάβασμα

Αν δεν μπορείς να λειτουργήσεις χωρίς να φας ένα καλό πρωινό, δεν είσαι μόνος. Για την ακρίβεια, είσαι από τους λίγους που το συνειδητοποιούν και φροντίζουν να ξεκινήσουν σωστά τη μέρα τους – αλλά συμβαίνει σε όλους. Δεν αρκεί, όμως, να γεμίζεις το μπολ σου με θερμίδες. Η σύστασή του πρωινού σου είναι που έχει τη μεγαλύτερη σημασία και μπορεί να κάνει τη διαφορά τόσο στα επίπεδα ενέργειάς σου, όσο και στην υγεία σου γενικά.

Βρες τις διαφορές στα δημητριακά πρωινού

Όταν κοιτάζεις τα ράφια των δημητριακών στο σουπερμάρκετ, είναι απολύτως λογικό να μπερδεύεσαι. Χρώματα, ενδείξεις και όμορφο design κάνουν σχεδόν κάθε επιλογή να μοιάζει ιδανική. Μην παρασύρεσαι όμως μόνο από την εμφάνιση και δώσε προσοχή στον πίνακα των συστατικών. Ξέρουμε ότι πολλές φορές τα ψώνια σου μπορεί να γίνονται βιαστικά, όμως αρκεί να ξέρεις πού να κοιτάξεις – και να κάνεις μια καλή σύγκριση ανάμεσα στα επικρατέστερα – για να διακρίνεις ποιο έχει τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Και δεν θέλουμε να κάνουμε spoiler, όμως αν δεν έχεις ξανακάνει αυτό το πείραμα, οι αποκλίσεις από τη μια συσκευασία στην άλλη μάλλον θα σε ξαφνιάσουν.

Επένδυσε στην ολική άλεση

Ξέρεις ότι είναι σημαντικό και ίσως ήδη αναζητάς την ένδειξη «ολικής άλεσης» στις συσκευασίες που βάζεις στο καλάθι σου. Όμως αυτό δεν αρκεί. Είναι πολύ σημαντικό τα δημητριακά που θα φέρεις στο σπίτι να έχουν στις πρώτες θέσεις συστατικά όπως «σιτάρι ολικής άλεσης» ή «βρώμη ολικής άλεσης» – ιδανικά και τα δύο. Αυτό δείχνει ότι τα συγκεκριμένα συστατικά δεν υπάρχουν απλώς μέσα στο προϊόν, αλλά περιέχονται και σε μεγάλη αναλογία.

Και για να μην κάνεις τις κινήσεις μηχανικά, ας δούμε γιατί είναι τόσο πολύτιμα: τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και παράλληλα σου χαρίζουν πολύτιμα ιχνοστοιχεία, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και αν είναι εμπλουτισμένα σίδηρο και ασβέστιο.

Σήκωσέ τα στον πίνακα

Δεν είναι παράλογη απαίτηση, από τη στιγμή που τα βάζεις να περάσουν εξετάσεις, έτσι δεν είναι; Όταν πιάνεις στα χέρια σου τη συσκευασία που έχει κεντρίσει την προσοχή σου, πρέπει να ελέγχεις με προσοχή τα παρακάτω στοιχεία του πίνακα διατροφικής δήλωσης:

  • Πρώτον, το μέγεθος της αναγραφόμενης μερίδας σε σύγκριση με τις θερμίδες ή/και τα θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα
  • Δεύτερον την ποσότητα της ζάχαρης και των λιπαρών ανά μερίδα, που θα πρέπει να είναι περιορισμένη.

Κάτι που πρέπει να προσέξεις περισσότερο είναι τα δημητριακά που πωλούνται χύμα. Σε πολλές περιπτώσεις, ενώ σου φαίνονται υγιεινές, η απουσία του πίνακα διατροφικής δήλωσης συνεπάγεται ότι δεν μπορείς να ξέρεις πόσες θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά κρύβουν στη σύνθεσή τους. Μια ερώτηση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

Κι αν προτιμώ τη granola;

Κάθε σου επιλογή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της – επομένως, γιατί να μην ισχύει το ίδιο και για αυτή; Όσον αφορά τη granola, το μεγαλύτερο plus της είναι το γεγονός ότι σε χορταίνει περισσότερο.

Σίγουρα φαντάζεσαι ότι  τα δημητριακά τύπου granola είναι πιο πυκνά σε θερμίδες και σάκχαρα από τις απλές νιφάδες δημητριακών. Αυτό που ίσως δεν είχες υπόψη σου είναι ότι έχουν και υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σχέση με τα απλά δημητριακά πρωινού, εξαιτίας των ξηρών καρπών αλλά και των πρόσθετων λιπαρών που περιέχουν και τα οποία αναγράφονται στη λίστα συστατικών.

Στο τέλος της ημέρας, και πάλι η λύση που ψάχνεις βρίσκεται στις ετικέτες. Λίγο διάβασμα αρκεί, για να είσαι πάντα σίγουρος ότι επιλέγεις αυτό που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες – και σε βοηθά να γεμίσεις το πιάτο σου με θρεπτικά συστατικά.

Sponsored by CPW

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024