Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Facebook - Αγωγή κατά της εταιρείας για τη γενοκτονία των Ροχίνγκια– Αίτημα για αποζημιώσεις 150 δισ.  δολαρίων

Facebook – Αγωγή κατά της εταιρείας για τη γενοκτονία των Ροχίνγκια– Αίτημα για αποζημιώσεις 150 δισ.  δολαρίων

Η πλατφόρμα της Facebook έπαιξε «καθοριστικό ρόλο» στην επιχείρηση του στρατού της Μιανμάρ κατά της μουσουλμανικής μειονότητας.

Μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μιανμάρ υπέβαλαν μαζική αγωγή κατά της Meta Platforms (τέως Facebook Inc.) και ζητούν αποζημιώσεις 150 δισ. δολαρίων για τις αναρτήσεις που υποκίνησαν την εις βάρος τους γενοκτονία.

Κλιμάκιο του ΟΗΕ που είχε επισκεφθεί τη Μιανμάρ μετά τις μαζικές δολοφονίες του 2017 έκρινε ότι η πλατφόρμα της Facebook έπαιξε «καθοριστικό ρόλο» στην επιχείρηση του στρατού κατά της μουσουλμανικής μειονότητας, κατά την οποία εκτιμάται ότι δολοφονήθηκαν 10.000 Ροχίνγκια.

Έρευνα του Reuters το 2018 συγκέντρωσε πάνω από 1.0000 παραδείγματα αναρτήσεων που υποκινούσαν σε βία κατά των Ροχίνγκια και άλλων μουσουλμάνων στη βουδιστική χώρα.

Η αγωγή που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Καλιφόρνια από τις δικηγορικές εταιρείες Edelson PC και Fields PLLC, για λογαριασμό δεκάδων Ροχίνγκια που διέφυγαν στις ΗΠΑ, καταγγέλλει ότι η Facebook δεν έλαβε μέτρα για να εμποδίσει τη διασπορά του λόγου μίσους.

Η Facebook κατηγορείται ότι «είναι πρόθυμη να ανταλλάξει τις ζωές των Ροχίνγκια με μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά μιας μικρής χώρας στη Νοτιοανατολική Ασία».

Το Reuters συγκέντρωσε εκατοντάδες αναρτήσεις που στρέφονταν κατά των μουσουλμάνων στη Μιανμάρ (Facebook / Reuters)

Σε συνεννόηση με τους ενάγοντες στις ΗΠΑ, πρόσφυγες Ροχίνγκια στη Βρετανία έστειλαν εξώδικο στα γραφεία της Facebook στο Λονδίνο, αναφέρει το Reuters.

Η εταιρεία έχει παραδεχτεί ότι άργησε να λάβει μέτρα κατά της παραπληροφόρησης και του θρησκευτικού μίσους και διαβεβαιώνει ότι έκτοτε κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να εμποδίσει την κατάχρηση της πλατφόρμας της, μεταξύ άλλων διαγράφοντας λογαριασμούς του Facebook και του Instagram που συνδέονται με τη χούντα της Μιανμάρ.

Το κείμενο της μαζικής αγωγής περιέχει αναφορές στις καταγγελίες της Φράνσις Χάουγκεν, τέως εργαζομένης της Facebook που αποκάλυψε εσωτερικά της έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία γνώριζε ότι δεν ελέγχει αποτελεσματικά το παράνομο περιεχόμενο σε χώρες που κινδυνεύουν από εξάρσεις βίας.

Πάνω από 700.000 Ροχίνγκια διέφυγαν από τη Μιανμάρ στο Μπαγκλαντές (Reuters)

Η αγωγή αναφέρεται επίσης σε ρεπορτάζ του Reuters που αποκάλυψε ότι ο στρατός της Μιανμάρ χρησιμοποιούσε ψεύτικα προφίλ στο Facebook για να υποκινήσει βία κατά της μεινότητας.

Αντιμέτωπη εδώ και καιρό με καταγγελίες, η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ υποστηρίζει ότι προστατεύεται από το λεγόμενο Άρθρο 230 της αμερικανικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες του Διαδικτύου δεν φέρουν ευθύνη για περιεχόμενο που αναρτώνται από τρίτους.

Από την πλευρά τους, οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι, στην περίπτωση επίκλησης του Άρθρου 2030, θα επιδιώξουν να εφαρμοστεί στην εκδίκαση της υπόθεσης η νομοθεσία της Μιανμάρ.

Κάτι τέτοιο είναι θεωρητικά δυνατό αλλά δεν έχει νομικό προηγούμενο στις ΗΠΑ, εκτίμησαν νομικοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση στο Reuters.

Μέχρι στιγμής η Meta δεν έχει αντιδράσει στην εξέλιξη.

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 5ο τελικό της Α1 μπάσκετ Γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024