Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Instagram: Ξεχωριστή ενότητα στους λογαριασμούς για τον προσδιορισμό της ταυτότητας φύλου

Instagram: Ξεχωριστή ενότητα στους λογαριασμούς για τον προσδιορισμό της ταυτότητας φύλου

Το κοινωνικό δίκτυο θα προσφέρει μια προ-εγκεκριμένη λίστα με αντωνυμίες, όμως οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν και άλλες αν δεν καλύπτονται

Οι χρήστες του Instagram πλέον θα είναι σε θέση να δηλώνουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την ταυτότητα φύλου τους, αφού η πλατφόρμα δημιούργησε ειδική ενότητα στα προφίλ, αφιερωμένη στις έμφυλες αντωνυμίες με τις οποίες αυτοπροσδιορίζονται.

Αυτή η νέα δυνατότητα, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται έως και τέσσερις αντωνυμίες, επιλεγμένες από μια προ-εγκεκριμένη λίστα με τις πιο διαδεδομένες εξ αυτών (π.χ. αυτός, αυτή, αυτά, αυτ@, κλπ).

Η εταιρεία δήλωσε ότι οι χρήστες θα είναι σε θέση να αλλάξουν ή να αφαιρέσουν τις αντωνυμίες ανά πάσα στιγμή, ενώ μπορούν να συμπληρώσουν μια φόρμα για να προσθέσουν κάποια αντωνυμία που ενδεχομένως δεν υπάρχει ήδη στη λίστα. Επιπλέον, θα μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν οι αντωνυμίες τους να είναι ορατές μόνο σε εκείνους που τους ακολουθούν ή να είναι δημόσιες. Για τα άτομα κάτω των 18 ετών, οι αντωνυμίες θα είναι υποχρεωτικά ιδιωτικές.

Πολλοί χρήστες ήδη αναφέρουν στο πεδίο του bio στο Instagram τις αντωνυμίες τους, εξηγεί στον Guardian η Τζένιφερ Γκρίγκιελ, αναπληρώτρια καθηγήτρια επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο Syracuse.

«Εδώ και αρκετό καιρό αυτή η κίνηση είναι συνηθισμένη, επομένως από μια άποψη η δυνατότητα άργησε να έρθει» παρατηρεί η Γκρίγκιελ. «Από τη σκοπιά της συμπερίληψης, αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνουν όλα τα προϊόντα».

Κατά τη γνώμη της, όλες οι πλατφόρμες θα έπρεπε να προβλέψουν κάτι αντίστοιχο – και όλοι οι χρήστες να αξιοποιούν αυτή την επιλογή.

«Για όλους εμάς που προσπαθούμε να είμαστε συμπεριληπτικοί και ανοιχτοί, αυτή είναι η καλύτερη πρακτική», τονίζει. «Αυτές οι συζητήσεις μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινότητα και μια καλύτερη κοινωνία».

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται από το Facebook, τη μητρική εταιρεία του Instagram, ήδη από το 2014.

Το Instagram ανέφερε μέσω ενός tweet ότι η δυνατότητα είναι ήδη διαθέσιμη σε «ορισμένες χώρες», χωρίς όμως να προσδιορίσει ακριβώς ποιες είναι αυτές. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στον Guardian ότι οι πληροφορίες των αντωνυμιών δεν θα κοινοποιούνται σε διαφημιστές, αλλά θα υπάρχουν μόνο για την ενημέρωση των άλλων χρηστών.


Ακόμη κι έτσι πάντως, η Γκρίγκιελ υποστηρίζει ότι το Instagram πρέπει να κάνει πολλά ακόμη βήματα προκειμένου να γίνει πιο συμπεριληπτικό. Η πλατφόρμα έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για λογοκρισία εις βάρος μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, μεταξύ άλλων και επειδή είχε απαγορεύσει διαφημίσεις χωρίς συγκεκριμένη αιτιολόγηση και γιατί είχε απομακρύνει φωτογραφίες από την πλατφόρμα χωρίς να παραβιάζουν τους όρους της κοινότητας.

«Υπάρχει πολύς εκφοβισμός και πολλή παρενόχληση, και παρόλα αυτά δεν βλέπουμε αρκετή υποστήριξη», τόνισε η Γκρίγκιελ. «Από μια ευρύτερη σκοπιά, θέλουμε τα κοινωνικά δίκτυα να είναι ασφαλείς χώροι για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα».

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024