Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παναγία των Παρισίων: Για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικη συναυλία μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Παναγία των Παρισίων: Για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικη συναυλία μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Η συναυλία στην Παναγία των Παρισίων θα πραγματοποιηθεί χωρίς θεατές, υπό πολύ αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες.

Η Χορωδία της Νοτρ Νταμ θα δώσει χριστουγεννιάτικη συναυλία υψηλής συμβολικής σημασίας, χωρίς κοινό, στον καθεδρικό ναό του Παρισιού, που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Απρίλιο 2019, ανακοίνωσε ο αρχιεπίσκοπος της γαλλικής πρωτεύουσας Μισέλ Οπετί.

Στην συναυλία, την πρώτη που δίνεται από την Χορωδία στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού, υπό την διεύθυνση του Henri Chale, θα συμμετέχουν 20 ενήλικες τραγουδιστές που θα συνοδεύονται από τον Yves Castagnet στο νοικιασμένο για την περίσταση εκκλησιαστικό όργανο. Θα συμμετέχουν δύο σολίστες, η Julie Fuchs (σοπράνο) και ο Gautier Capuçon (βιολοντσέλο).

Θα πραγματοποιηθεί υπό πολύ αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες και θα μεταδοθεί στις 24 Δεκεμβρίου από την France2 και το γαλλόφωνο καθολικό τηλεοπτικό δίκτυο KTO.

Το χρονικό μιας καταστροφής που συγκλόνισε τον πλανήτη

Στις 15 Απριλίου του 2019, λίγο πριν τις 18:18 τοπική ώρα Γαλλίας, ξέσπασε πυρκαγιά στη Παναγία των Παρισίων εξαιτίας της οποίας κατέρρευσε σημαντικό μέρος της στέγης του ναού και το γοτθικό βέλος, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και στο εσωτερικό του ναού με αποτέλεσμα αρκετά κειμήλια να καταστραφούν.

Η φωτιά ξέσπασε στο πίσω μέρος του γοτθικού καθεδρικού ναού, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης τις τελευταίες ημέρες. Μέσα σε λίγα λεπτά, άρχισε να βγαίνει καπνός και οι πρώτες φλόγες άρχισαν να επεκτείνονται.

Οι προσπάθειες των εκατοντάδων πυροσβεστών που βρέθηκαν άμεσα στο σημείο δεν ήταν δυνατές για να περιορίσουν σημαντικά τις φλόγες. Αποτέλεσμα ήταν η φωτιά να επεκταθεί σε ολόκληρη τη στέγη, στα κωδωνοστάσια, καθώς και στον ένα πύργο του ναού.

Οι πολίτες του Παρισιού, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη, παρακολουθούσαν επί ώρες σοκαρισμένοι καθώς το διεθνούς φήμης μνημείο καιγόταν.

Μετά από 15 ώρες συνεχούς φωτιάς, νωρίς την επόμενη μέρα, στις 16 Απριλίου, στις 9:50 π.μ., η Πυροσβεστική του Παρισιού ανακοίνωσε επίσημα ότι η πυρκαγιά είχε σβήσει εντελώς.

Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Θεωρείται πάντως ότι πρόκειται για ατύχημα, στο πλαίσιο της ανακαίνισης που γινόταν στο κτίριο εκείνη την εποχή.

Τότε, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δεσμευτεί ότι ο ναός θα ανοικοδομηθεί σε πέντε χρόνια. Λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, οι εργασίες ανοικοδόμησης έχουν διακοπεί αρκετές φορές φέτος.

To Πάσχα του 2020, είχε τελεστεί κατ’ εξαίρεση λειτουργία εντός του ναού με την παρουσία μόλις επτά ατόμων.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024