Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνοτουρκικά: Καθυστερεί τις κυρώσεις η ΕΕ και βγαίνει μπροστά η Μέρκελ προωθώντας τον... διάλογο

Ελληνοτουρκικά: Καθυστερεί τις κυρώσεις η ΕΕ και βγαίνει μπροστά η Μέρκελ προωθώντας τον… διάλογο

Περίσσεψαν τα λόγια «αλληλεγγύης» αλλά κυρίως οι προτροπές για «διάλογο» από την ΕΕ με την Άγκελα Μέρκελ να βγαίνει μπροστά ως ουδέτερος μεσολαβητής που θα βάλει στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία. Οι «εκπλήξεις» του Ερντογάν και οι νέες προκλήσεις κατά της Κύπρου

Περίσσεψαν τα λόγια «αλληλεγγύης» αλλά κυρίως οι προτροπές για «διάλογο» από την ΕΕ με την Άγκελα Μέρκελ να βγαίνει μπροστά ως ουδέτερος μεσολαβητής που θα βάλει στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία.

Να ξαναρχίσει ο διάλογος που σταμάτησε το 2016

Αν και η σύνοδος της ΕΕ είχε κύριο θέμα τη Λευκορωσία η Γερμανίδα Καγκελάριος προχώρησε σε παρέμβαση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζοντας ανησυχία και δηλώνοντας ότι «θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Σύμφωνα, με την Καγκελάριο, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.

Τέλος, παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Σεπτέμβριο αναφέροντας ότι η Σύνοδος θα εμβαθύνει στις σχέσεις με την Τουρκία.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Είχαν προηγηθεί οι παρεμβάσεις τόσο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος σε οξύτατους τόνους άφησε αιχμές για τη στάση των Ευρωπαίων και μίλησε ανοιχτά για δύο μέτρα και δύο σταθμά της ΕΕ καθώς την ώρα που συζητούν για κυρώσεις στη Λευκορωσία, αφήνουν χωρίς κυρώσεις την Τουρκία να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της ΕΕ όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι και στο εσωτερικό της Τουρκίας παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα λέγοντας πως συγκριτικά με τη Λευκορωσία θα περιμένει πιο σθεναρή και αποφασιστική στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας.

Όχι διάλογος σε καθεστώς έντασης

Συμφωνώντας με το Νίκο Αναστασιάδη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα δύο μέτρα και δύο σταθμά της ΕΕ, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο ωστόσο προϋπόθεση είναι η Τουρκία να πάψει να προκαλεί ένταση στην περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.

Στη συζήτηση που ακολούθησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία», όπως είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Όλες οι επιλογές στο τραπέζι αλλά προέχει ο διάλογος

Υπό το βάρος αυτού του κλίματος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Επιβεβαιώσαμε τα προηγούμενα συμπεράσματά μας σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας για γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να αναφερθούμε σε αυτά τα ζητήματα στη συνάντησή μας τον Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι» είπε ο Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εστίασε στη σημασία του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, μεταθέτοντας ωστόσο το θέμα για το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Είναι σαφές ότι το θέμα θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Ωστόσο, είναι σημαντική η προθυμία όλων των πλευρών να συμμετάσχουν σε διάλογο επίλυσης προβλημάτων» υπογράμμισε.

Η κριτική του γερμανικού τύπου

Ουσιαστικά το όλο κλίμα των δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθεί η ΕΕ ακριβώς λόγω της ως τώρα στάσης της Γερμανίας αποτυπωνόταν χθες στο γερμανικό τύπο που ασκούσε κριτική προς σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ η Σύνοδος των 27 ηγετών συγκλήθηκε για τη Λευκορωσία η Άγκελα Μέρκελ άνοιξε το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου

Τη διαφορετική αντιμετώπιση που δείχνει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν σε χώρες της ΕΕ, επισήμαιναν χτες τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, δίνοντας ως παράδειγμα την κρίση των τελευταίων ημερών στη Λευκορωσία και την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Επίσης, τα γερμανικά ΜΜΕ καλούν την ΕΕ να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυξάνεται καθημερινά».

«Αυτό που για την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τη διαφορά μεταξύ των χωρών που θεωρούνται στρατηγικά σημαντικές ή ασήμαντες, μπορεί να φανεί στο παράδειγμα της Λευκορωσίας και της Τουρκίας» αναφέρει σε ανάλυσή της για την ελληνοτουρκική διένεξη η Frankfurter Rundschau.

Τουρκική αντί-Navtex για ασκήσεις με πυρά ανοιχτά της Κύπρου

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία εξέδωσε δύο Navtex μέσα σε λίγες ώρες, η μία εκ των οποίων δεσμεύει περιοχή από σήμερα, για να απαντήσει σε Navtex, που εξέδωσε χθες βράδυ η Λευκωσία προκειμένου να καταγγείλει τις παράνομες ενέργειες του πλοίου Yavuz στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου γιατί παραβιάζουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Μάλιστα η Τουρκία προχώρησε και σε ακόμα μία αντι-Navtex για ασκήσεις με πυρά βορειοδυτικά της Λευκωσίας για τις περιόδους από 19 μέχρι 21 και από 24 μέχρι 28 Αυγούστου.

Για προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ έκανε λόγο το Στέιτ Ντιπάρτεμεντ καλώντας τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά το Oruc Reis θα εξακολουθεί να κινείται ανάμεσα στην ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, όπως επιμένει η Αγκυρα, μέχρι τις 23 του μήνα που λήγει προηγούμενη ναυτική οδηγία.

Δείτε που βρισκόταν το Oruc Reis στις 17:00 της Τετάρτης:

Παράλληλα ο Ερντογάν υποσχέθηκε «εκπλήξεις» για την Παρασκευή με το Bloomberg λίγη ώρα μετά να αναφέρει πως αυτό που αναμένεται να ανακοινώσει ο Τούρκος πρόεδρος είναι ότι Άγκυρα ανακάλυψε ενέργεια στη Μαύρη Θάλασσα, πιθανότατα Φυσικό Αέριο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024