Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λιβύη : Ο Σάρατζ δεν θέλει να βλέπει τον Χαφτάρ, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται

Λιβύη : Ο Σάρατζ δεν θέλει να βλέπει τον Χαφτάρ, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται

«Για μένα είναι σαφές... Δεν θα καθίσουμε ξανά με την άλλη πλευρά» είπε ο Σάρατζ, προσθέτοντας ότι το θέμα του ειρηνευτικού διαλόγου δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μια συνάντηση των δύο ηγετών

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη, Φαγέζ αλ Σάρατζ, και ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ δεν θέλουν ούτε να βλέπουν ο ένας τον άλλο και αυτό δεν άλλαξε ούτε στο Βερολίνο, παρά την παρουσία «ειρηνευτικών» δυνάμεων υπό το βλέμμα των ισχυρών του πλανήτη.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συνέντευξη την οποία έδωσε ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια αυτής ο Σάρατζ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Χαφτάρ. «Για μένα είναι σαφές… Δεν θα καθίσουμε ξανά με την άλλη πλευρά» είπε ο Σάρατζ, προσθέτοντας ότι το θέμα του ειρηνευτικού διαλόγου δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μια συνάντηση των δύο ηγετών.

Αποτελεί, λοιπόν, εύλογο ερώτημα πώς θα μπορέσει να διατηρηθεί η εκεχειρία –η οποία προς τον παρόν φαίνεται πάντως να τινάσσεται στον αέρα– και να βρεθεί λύση με πολιτικά μέσα, ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που δεν μπορούν να παραμερίσουν το προσωπικό τους μίσος για να βρεθούν στο ίδιο διπλωματικό τραπέζι.

Είναι άλλωστε αυτό ακριβώς το στοιχείο στο οποίο στάθηκε ο έμπειρος υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αποτιμώντας τη Διάσκεψη του Βερολίνου ως ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός. «Η διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη (…) αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου» ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της εξουσίας στη Λιβύη.

Από την πλευρά της η Μέρκελ, επιχειρώντας να δώσει εξήγηση, είπε πως οι διαφορές ανάμεσα στους δύο ήταν τόσο μεγάλες που δεν στάθηκε δυνατό να «είναι μέρος της διάσκεψης».

Δεν αποκλείει συνεργασία με σύρους μαχητές ο Σάρατζ

Σύμφωνα με το Politico, ο Χαφτάρ αρχικά απέρριψε τις εκκλήσεις για εκεχειρία, ωστόσο αργά την Κυριακή ο εκπρόσωπός του, Αχμέντ αλ Μισμαρί, εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι ο LNA αποδέχεται την εκεχειρία, με την προϋπόθεση αυτή να γίνει επίσης σεβαστή και από τον στρατό που είναι πιστός στον Σάρατζ.

Σε ερώτησή πάντως του BBC για τους σύριους μαχητές που έφτασαν στη Λιβύη, ο τελευταίος απάντησε: «Δεν θα διστάσουμε να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε πλευρά θέλει να μας βοηθήσει να νικήσουμε τον επιτιθέμενο», αφήνοντας με τον τρόπο αυτό ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.

Η Λιβύη θα αντιμετωπίσει καταστροφή αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός των πετρελαιοπηγών

Παράλληλα, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters, ο ισχυρός άνδρας της Τρίπολης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί μετά τον αποκλεισμό πετρελαιοπηγών, λέγοντας πως η Λιβύη θα αντιμετωπίσει «καταστροφική κατάσταση» αν συνεχιστεί.

«Ελπίζω ότι οι ξένες χώρες θα παρακολουθούν το θέμα» είπε όταν ρωτήθηκε αν ήθελε αυτές να πιέσουν τον Χαφτάρ να άρει τον αποκλεισμό στους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης στη Μεσόγειο.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης δήλωσε, επίσης, ότι απορρίπτει τα αιτήματα των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης να διασυνδεθεί η εκ νέου έναρξη της λειτουργίας των λιμανιών διακίνησης πετρελαιοειδών με μια νέα κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο μεταξύ των Λίβυων, λέγοντας ότι το εισόδημα από το πετρέλαιο προορίζεται για να ωφελήσει όλη τη χώρα.

Συγκρούσεις και αποστολή μαχητών στην Τρίπολη

Στη συνέντευξη, ο Σάρατζ υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί την απόφαση της συνόδου κορυφής του Βερολίνου για την εδραίωση εκεχειρίας στην Τρίπολη και την έναρξη ενδολιβυκών συνομιλιών για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο πλαίσιο του σχεδίου υπό τον ΟΗΕ. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν φαίνεται να γίνεται πράξη – τουλάχιστον τις πρώτες ώρες μετά τη Διάσκεψη.

Αφού το πρωί της Δευτέρας, όπως επιβεβαίωσαν οι δύο πλευρές, σημειώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις, ο Χαλίφα Χαφτάρ φαίνεται πως έδειξε τη διαφωνία του στα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων, με την προώθηση χιλιάδων στρατιωτών στην πρωτεύουσα της χώρας, η οποία αποτελούσε -ίσως βέβαια να αποτελεί κι ακόμη- στόχο του λίβυου στρατάρχη.

Ειδικότερα, το επιτελείο του ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της στρατιωτικής εκπαίδευσης εννέα χιλιάδων ανδρών, οι οποίοι θα προωθηθούν προς την Τρίπολη.

Η κίνηση αυτή αποδεικνύει το «εύθραυστο» των συμφωνηθέντων στη Διάσκεψη της Κυριακής, καθώς δεν επιδεικνύεται διάθεση για αποκλιμάκωση της έντασης.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, καταπάτηση της εκεχειρίας κατήγγειλαν οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, καθώς σε ανάρτησή τους υποστήριξαν ότι πολιτοφύλακες από τη Συρία μαζί με πολιτοφύλακες της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Σάρατζ άνοιξαν πυρ «σε ευθεία παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός», που αποφασίστηκε στο Βερολίνο.

«Απαντάμε με πλήρη ισχύ στη (συνοικία) Αϊν Ζάρα της Τρίπολης» σημείωσε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός.

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024