Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δολοφονία Σουλεϊμανί: Το παρασκήνιο της απόφασης Τραμπ για την εκτέλεσή του

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Το παρασκήνιο της απόφασης Τραμπ για την εκτέλεσή του

Τίποτα για τις ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή δεν υποδηλώνει ότι η δολοφονία του Σουλεϊμανί έξω από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης ήταν μέρος ενός σχεδίου που προετοιμαζόταν καιρό πριν

Απρόβλεπτες είναι πλέον οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί. Η διεθνής κοινότητα αλλά και τις αγορές να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την απάντηση που επιφυλάσσει το Ιράν αλλά και οι σιίτες σε όλο τον κόσμο στους Αμερικανούς, και οι ΗΠΑ υπό τον φόβο αντιποίνων αποστέλλουν στην περιοχή 3.000 και πλέον στρατεύματα.

Η σύγκρουση των δύο πλευρών στο έδαφος του Ιράκ, το οποίο είναι η μοναδική περιοχή του πλανήτη, στην οποία «συνυπάρχουν» ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις από τη μία πλευρά και υποστηριζόμενες από το Ιράν παραστρατιωτικές ομάδες από την άλλη, βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί, με τις συνέπειες της δολοφονίας του ισχυρού άνδρα του Ιράν να είναι απρόβλεπτες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τίποτα για τις ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή δεν υποδηλώνει ότι η δολοφονία του Σουλεϊμανί έξω από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης ήταν μέρος ενός σχεδίου που προετοιμαζόταν καιρό πριν, με τον αμερικανό πρόεδρο μάλιστα να επιδεικνύει τον πολιτικό του κυνισμό και να βρίσκεται στη λέσχη Mar-a-Lago, περιτριγυρισμένος από παλιούς φίλους, όταν το Πεντάγωνο επιβεβαίωνε πως οι ΗΠΑ ήταν πίσω από την επίθεση.

Αυτό αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου που επικαλείται το CNNi, σύμφωνα με τις οποίες ο Τραμπ αποφάσισε να στοχεύσει άμεσα τον Σουλεϊμανί τις τελευταίες δύο ημέρες, καθώς ειδικοί επεσήμαιναν ότι οι Ιρανοί πλήττουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.

«Ο Σουλεϊμανί βρισκόταν στην περιοχή για να συμβάλλει στα σχέδια αυτά» υπογράμμισε ο αξιωματούχος, ενώ είχε προηγηθεί η δήλωση Τραμπ ότι ο ιρανός στρατηγός σχεδίαζε να σκοτώσει «πολλούς Αμερικανούς».

Το ταξίδι – αστραπή Εσπερ και Πομπέο

Πηγή του Κογκρέσου έλεγε στο CNN ότι υπήρχαν αξιόπιστες πληροφορίες για τις πολλαπλές επιθέσεις των Φρουρών της Επανάστατης, αλλά σημείωσε ότι αυτό ισχύει για πολλά χρόνια σε πολλά σημεία, χωρίς πάντως να δώσει κάποια περαιτέρω λεπτομέρεια.

Οπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο, η διαδικασία σχεδιασμού της επίθεσης επισπεύσθηκε όταν ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Μάικ Εσπερ, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, πέταξαν την Κυριακή στο Mar-a-Lago και παρουσίασαν στον Τραμπ πληροφορίες για πολλαπλές απειλές του Σουλεϊμανί – γεγονός που τελικά οδήγησε στην απόφαση η αμερικανική ηγεσία να προχωρήσει στην εκτέλεσή του.

Πριν από τη δολοφονία, οι δικηγόροι του Λευκού Οίκου, σε συνεννόηση με τους αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας, συνέταξαν μια «ισχυρή αιτιολογία» ότι η επιχείρηση κατά του Σουλεϊμανί δεν θα οδηγήσει σε πόλεμο και ότι ο Τραμπ, ως αρχηγός κράτους, είχε την εξουσία να μην ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου σε ένα θέμα αυτοάμυνας, δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Αυτό το νομικό σκεπτικό μάλιστα αποτέλεσε τη βάση για να μην προωθηθεί η σχετική απόφαση προς έγκριση στο Κογκρέσο.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024