Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι προκλήσεις της Τουρκίας και ο East Med έφεραν πιο κοντά Μητσοτάκη και Τσίπρα

Οι προκλήσεις της Τουρκίας και ο East Med έφεραν πιο κοντά Μητσοτάκη και Τσίπρα

Από το περσινό κλίμα εχθρότητας μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα για το Μακεδονικό στο κλίμα πρωτόγνωρης συναίνεσης έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας. Η στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ και η παραδοχή του πρωθυπουργού για την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων

Μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα συναίνεση στα εθνικά θέματα, ιδίως σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας, παρατηρείται και αναγνωρίζεται μάλιστα και από ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς, ιδίως από τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε με απλοχεριά προς τον Αλέξη Τσίπρα αυτή την πραγματικότητα κατά την παρουσία του ανήμερα των Χριστουγέννων στην Κάσο.

«Σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες ως προς τα εθνικά θέματα η πατρίδα μας σήμερα και το πολιτικό σύστημα είναι περισσότερο ενωμένο παρά ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Συναίνεση

Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας παραμονές των Χριστουγεννιάτικων διακοπών σε συνέντευξή του σημείωσε ότι στην εξωτερική πολιτική «εκεί που χρειάζεται συναίνεση θα την δώσω», προσθέτοντας ότι θα ασκεί κριτική στα κακώς κείμενα.

Βεβαίως όλα αυτά λέγονται καθώς στην επικαιρότητα κυριαρχούν τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο αν κοιτάξει κανείς προς τα πίσω και γυρίσει το ρολόι της ιστορίας έναν ακριβώς χρόνο πριν, θα δει ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας.

Για ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής όπως ήταν το Μακεδονικό και η Συμφωνία των Πρεσπών το πολιτικό σύστημα πέρσι τέτοιες μέρες σπαρασσόταν από οξύτατες και εχθρικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων.

Ο περσινός διχασμός και οι τεκτονικές αλλαγές

Τα ρεπορτάζ της περιόδου εκείνης αφορούσαν στις τεκτονικές αλλαγές που θα έφερνε –όπως και ήρθαν λίγους μήνες αργότερα- στο πολιτικό σύστημα η –τότε- επικείμενη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη βουλή. Κόμματα όπως το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων και ο μικρός κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ βρίσκονταν σε φάση διάλυσης και εξαφάνισης.

Οι βουλευτές τους μεταπηδούσαν είτε στη ΝΔ, είτε στο ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα με τη θέση που έπαιρναν έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ακόμα και το ΚΙΝΑΛ δεν έμεινε αλώβητο από τη διάσπαση με την αποχώρηση μέρους της ΔΗΜΑΡ και στελεχών που κατέληξαν στο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της «Γέφυρας».

Η τότε κυβερνητική πλειοψηφία του Αλέξη Τσίπρα βρέθηκε υπό ανασύνθεση και η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθούσε να συμβιβάσει τις διαφορετικές γραμμές στο εσωτερικό της και να κατέλθει στο κοινοβούλιο συντεταγμένα με ενιαίο λόγο στην καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι εκλογές

Ο διχασμός μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν απόλυτος. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριζε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρέωνε στον τότε πρωθυπουργό μια «εθνικά επιζήμια» συμφωνία.

Όλα αυτά μοιάζουν να αποτελούν ένα μακρινό παρελθόν. Βοήθησε σε μεγάλο βαθμό η διενέργεια των εκλογών που εκτόνωσε το κλίμα από τη μια μεριά αλλά και έδειξε μέσω της εναλλαγής στην εξουσία τα όρια της στρατηγικής κάθε κόμματος στο Μακεδονικό που όπως φάνηκε ήταν βασικός παράγοντας στην διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου που προέκυψε από τις εκλογές.

Στρατηγική συμμαχία με ΗΠΑ και East Med

Επί των ημερών της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη η Ελλάδα ανέλαβε κατ’ εφαρμογήν της Συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ και επίσημα τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Την Δευτέρα μάλιστα στις 23 Δεκεμβρίου ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16 που απογειώθηκε από την 337 Μοίρα στη Λάρισα, πέταξε πάνω τη γειτονική χώρα.

Πλέον η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη θέση της διακυβέρνησης ζητάει την πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί τη στάση της νέας κυβέρνησης για να εμφανίζεται δικαιωμένος, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι «ήταν επείγουσα ανάγκη να αναβαθμίσουμε το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, επείγουσα ανάγκη να επιλύσουμε προβλήματα και διαφορές για να μην έχουμε και στα βόρεια σύνορά μας την παρουσία της Τουρκίας».

Σε αυτό το πλαίσιο στην τελευταία κοινοβουλευτική μάχη της βουλής για τον προϋπολογισμό του 2020 η προτροπή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου για τον ενεργειακό αγωγό East Med ως μια έμπρακτη απάντηση στο τουρκολιβυκό σύμφωνο έδινε τη δυνατότητα στον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αυτό σημαίνει ότι με την εξαίρεση του ΚΚΕ διαμορφώνεται στην αίθουσα μια πλατιά διακομματική συμμαχία, που θεωρεί τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, σχέση στρατηγικής σημασίας με βάθος».

Μέσα σε αυτό το κλίμα η έλευση του 2020 φέρνει την υπογραφή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον East Med, (2 Ιανουαρίου στην Αθήνα), ενώ προχωρούν οι συνομιλίες και με την Ιταλία.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024