Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η οικονομία καίγεται, η κυβέρνηση άδει - Γιατί η Ελλάδα δεν θα αντέξει νέα κρίση

Η οικονομία καίγεται, η κυβέρνηση άδει – Γιατί η Ελλάδα δεν θα αντέξει νέα κρίση

Το πρόβλημα των τραπεζών είναι η κορυφή του παγόβουνου. Βασικό ζήτημα για την οικονομία είναι ότι δεν εκπέμπει υγεία, εμπιστοσύνη στις αγορές. Αντίθετα η κυβέρνηση παίζει με προεκλογικούς όρους αδιαφορώντας για την καμένη γη που θα αφήσει πίσω της

«Ακόμη κι αν ανακάμψει το Χρηματιστήριο το πρόβλημα των τραπεζών και της οικονομίας θα παραμείνει. Και ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης είναι μεγαλύτερος από ποτέ».

Αυτό τονίζουν κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες που βλέπουν με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις που διαμορφώνονται αλλά και την παντελή αδυναμία της κυβέρνησης να τις αντιληφθεί ή να τις διαχειριστεί. Όπως τονίζουν μάλιστα, «η Ελλάδα δεν θα αντέξει μια ακόμη κρίση αυτή τη χρονική περίοδο κι ενώ είναι ακόμη στα σπάργανα μιας παγκόσμια αναταραχή. Δεν βλέπουν τι γίνεται στην Ιταλία, δεν αντιλαμβάνονται τα μηνύματα που στέλνει η Wall Street», αναρωτιούνται.

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν και ορισμένοι που ανησυχούν. Δεν είναι τυχαία η σιωπή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο μπαράζ των παροχών αλλά και την αδυναμία κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών να καταλάβουν ότι μια σπίθα στην οικονομία μπορεί να φέρει την καταστροφή. Μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε συστημικούς κινδύνους που έχουν να κάνουν με την αδυναμία της να «γεννήσει» νέο κεφάλαιο, να αυξήσει το ΑΕΠ της με διαφορετικά μέσα απ’ ότι η υπερφορολόγηση ή η υπερσυγκράτηση των δαπανών.

Όχι ότι και ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει μερίδιο ευθύνης σε όσα γίνονται διότι ως βασικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, λόγω των επαφών που έχει με οικονομικούς παράγοντες του εξωτερικού κι επειδή γνωρίζει τη λειτουργία των αγορών, θα έπρεπε να έχει χτυπήσει ηχηρά καμπανάκια.

Αλέξη δώστα όλα

Όμως, στην κυβέρνηση έχει επικρατήσει το δόγμα «Αλέξη δώστα όλα», ενόψει των εκλογών με μια παντελή αδιαφορία για την καμένη γη που θα αφήσουν πίσω τους. Είτε το κάνουν άθελά τους είτε εσκεμμένα ουσιαστικά σαμποτάρουν την οικονομική εξέλιξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια που, θυμίζουμε, είμαστε δεσμευμένοι για πλεόνασμα 3,5% και μέχρι το 2060 επίσης δέσμιοι υψηλών στόχων.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η κορυφαία στη Βουλή σε ό,τι αφορά την οικονομία, ξεκινά αλλά χωρίς να μπαίνει στο τραπέζι το πραγματικό διακύβευμα. Αν δηλαδή η χώρα είναι θωρακισμένη σε ενδεχόμενη ενδογενή ή εξωγενή κρίση, αν μπορεί να αντέξει κραδασμούς ή αν θα επιστρέψει στους δανειστές, στα μνημόνια και στον πλήρη δημοσιονομικό έλεγχο.

Η περίπτωση των τραπεζών είναι η κορυφή του παγόβουνου. Επαρκώς κεφαλαιοποιημένες μεν, με μηδενικά έσοδα δε, αδυνατούν να παίξουν τον παραδοσιακό τους ρόλο, δηλαδή την πιστωτική επέκταση και την ενίσχυση της αγοράς με ρευστότητα. Τα «κόκκινα» δάνεια μειώνονται μεν, έχουν πέσει κάτω από 90 δις ευρώ, όμως, οι ρυθμοί που γίνεται η μείωσή τους είναι εξαιρετικά αργοί. Τα μοντέλα που δοκιμάστηκαν (πώληση σε funds, πλειστηριασμοί κ.λπ.) πέτυχαν εν μέρει, όμως, τώρα απαιτείται άμεση δράση. Το σχέδιο Στουρνάρα για μείωση των NPE’s κατά 42 δις ευρώ σε συνδυασμό με το σχέδιο του ΤΧΣ, μπορούν να δώσουν την απαραίτητη ανάσα στις τράπεζες αρκεί να εφαρμοστεί το ταχύτερο. Ωστόσο, η κυβέρνηση δείχνει να κωλυσιεργεί, δεν έχει πάρει θέση ακόμη και ουσιαστικά δεν θέλει να ενημερώνεται από τον κεντρικό τραπεζίτη.

Ενας κανονικός πρωθυπουργός θα παραμέριζε τις όποιες διαφορές υπάρχουν με τον διοικητή της ΤτΕ και θα καλούσε σε έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να βρεθούν άμεσες λύσεις για τις τράπεζες. Αντ’ αυτού η μόνη ενημέρωση που γίνεται αφορά στο πρόσωπο του Αλέκου Φλαμπουράρη ο οποίος φυσικά δεν είναι και ο ειδικός. Ωστόσο, όπως λένε κύκλοι της ΤτΕ, «ο κ. Φλαμπουράρης έχει συνομιλήσει με τον διοικητή τον τελευταίο μήνα πολύ περισσότερες φορές απ’ ότι το είχε κάνει ο κ. Δραγασάκης σε τρία χρόνια». Είναι εμφανές δηλαδή ότι ο… μη ειδικός κ. Φλαμπουράρης έχει τη διάθεση να συνεργαστεί για να λυθεί ένα κορυφαίο πρόβλημα κι ένας συστημικός κίνδυνος απ’ ότι ο… ειδικός κ. Δραγασάκης από τον οποίο, για άγνωστο λόγο, αφαιρέθηκαν όλες οι αρμοδιότητες και είναι επί της ουσίας απλά αντιπρόεδρος άνευ χαρτοφυλακίου.

Τα βασικότερα προβλήματα

Το θέμα των τραπεζών είναι αυτή τη στιγμή μείζον. Ακόμη κι αν ανακάμψουν οι τραπεζικές μετοχές, τα προβλήματα υπάρχουν. Η ανακεφαλαιοποίηση έχει πέσει κάτω από τα 4 δις ευρώ κι έχει χάσει το 50% μέσα σε λίγους μήνες. Αυτό το στοιχείο είναι ενδεικτικό όχι μόνο του προβληματισμού που επικρατεί σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά γενικότερα για το πώς αντιμετωπίζουν οι αγορές, οι επενδυτές το ελληνικό χρηματιστήριο.

Διότι το πρόβλημα των τραπεζών δεν είναι μόνον αυτό που προκαλεί τρόμο για την πορεία της οικονομίας. Τα βασικότερα είναι:

Το μήνυμα που στέλνουν στις αγορές (τους επόπτες πλέον της οικονομίας, αντί των δανειστών) οι κυβερνώντες. Ότι δηλαδή αφού μαζεύουμε υπερπλεονάσματα μπορούμε να τα μοιράσουμε με ψηφοθηρικό τρόπο, να δώσουμε επιδόματα, να μοιράσουμε λεφτά, να κάνουμε 10.000 προσλήψεις. Οι αγορές εκλαμβάνουν αυτό το μήνυμα ως «αυτονόμηση» μιας οικονομίας που όμως δεν είναι ακόμη σε θέση να σταθεί στα πόδια της.

Η αδιαφορία της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα. Στο Μαξίμου λένε «δεν χρειαζόμαστε τις αγορές, δεν τις έχουμε ανάγκη για την επόμενη τριετία. Εχουμε μαξιλάρι 30 δις ευρώ, άρα αντέχουμε και δεν θα δανειστούμε». Όμως, αν η Ελλάδα αρχίσει να «ροκανίζει» το μαξιλάρι αυτό, τότε αυτόματα θα αρχίσουν να ανεβαίνουν κι άλλο τα επιτόκια που ήδη βρίσκονται στο 4,67%. Μπορεί να μην έχουμε ανάγκη τις αγορές αλλά ο αποκλεισμός από αυτές ουσιαστικά ναρκοθετεί την οικονομία για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Η κυβέρνηση λέει ότι φταίει η ιταλική κρίση κι ότι η Ελλάδα είναι μια χαρά. Όμως, αυτό που βλέπουμε είναι ότι στη μοναδική χώρα που ανεβαίνουν τα επιτόκια είναι στην Ελλάδα. Ούτε η Κύπρος, ούτε η Πορτογαλία ούτε η Ισπανία ή άλλη χώρα, είναι αποκλεισμένη από τις αγορές. Και μάλιστα χωρίς καν να έχει «σκάσει» ιταλική κρίση αλλά να βρισκόμαστε στην αρχή.

Ούτε μια επένδυση

Ο πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται ότι το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που φαίνεται πιο καθαρά στον τραπεζικό τομέα, είναι ότι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Ότι δεν στέλνει μηνύματα στους επενδυτές ότι έχει «κανονικοποιηθεί», ότι μπορούν να επενδύσουν τα χρήματά τους χωρίς να κινδυνεύουν να τα χάσουν.

Ούτε μία επένδυση δεν έχει γίνει τον τελευταίο καιρό, μόνο η αγορά δανείων από ξένα funds. Ταυτόχρονα, ακόμη και το «θαύμα» του τουρισμού, λένε οι ειδικοί, δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα και ήδη παρουσιάζει σημάδια κόπωσης. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παράξει νέο πλούτο, δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο πώς θα καλύψει τις 10.000 θέσεις των παπάδων με την πρόσληψη νέων δημοσίων υπαλλήλων.

Ακόμη και ο φιλικός στην κυβέρνηση Πιέρ Μοσκοβισί, λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις και να βγει στις αγορές. Εκεί είναι το πρόβλημα της οικονομίας και γι’ αυτό το λόγο δεν θα μπορέσει να αντέξει μια κρίση. Είτε αυτή προέλθει από μια κατάρρευση των τραπεζών, νέα ανακεφαλαιοποίηση και bail in, είτε γιατί ο ιταλικός τυφώνας θα σαρώσει τα πάντα.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024