Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι ρόλο παίζουν καθιστική ζωή και στρες στη στυτική δυσλειτουργία;

Τι ρόλο παίζουν καθιστική ζωή και στρες στη στυτική δυσλειτουργία;

Εκτός από την αύξηση των καρδιακών συμβαμάτων, η καθιστική ζωή και η μειωμένη σωματική άσκηση αποτελούν βασικοί παράγοντες και για την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Αναμφισβήτητα, όσο λιγότερο χρόνο αφιερώνουμε για άσκηση τόσο χειρότερα είναι τα πράγματα.

Γράφουν οι Κωνσταντίνος Ρόκκας* και Νικόλαος Ιωακειμίδης**

Εκτός από την αύξηση των καρδιακών συμβαμάτων, η καθιστική ζωή και η μειωμένη σωματική άσκηση αποτελούν βασικοί παράγοντες και για την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Αναμφισβήτητα, όσο λιγότερο χρόνο αφιερώνουμε για άσκηση τόσο χειρότερα είναι τα πράγματα.

Έχει υπολογιστεί ότι οι άνδρες που ασκούνται περίπου 3 ώρες την εβδομάδα έχουν 20-30% λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με όσους αφιερώνουν πολύ λιγότερο χρόνο για άσκηση. Βρέθηκε ακόμη ότι ο κίνδυνος για να εμφανιστεί στυτική δυσλειτουργία σε όσους σπαταλούν πάνω από 5 ώρες την ημέρα στην τηλεόραση και τον υπολογιστή είναι 3 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχουν τα άτομα που αφιερώνουν λιγότερο από μια ώρα την ημέρα για τις ίδιες δραστηριότητες.

Στον παχύσαρκο άνδρα που ακολουθεί καθιστική ζωή, η μέτριας έντασης αεροβική άσκηση για 2,5-3 ώρες την εβδομάδα σε συνδυασμό με τη υιοθέτηση μεσογειακού τύπου διατροφής μπορεί να αποφέρει ευεργετικά οφέλη όσον αφορά τη στυτική διαταραχή. Η βελτίωση αυτή πιστεύεται ότι οφείλεται στην κινητοποίηση μηχανισμών που βοηθούν στην επιδιόρθωση των βλαβών που έχει υποστεί το ενδοθήλιο, δηλαδή ο εσωτερικός χιτώνας των αρτηριών που ευθύνεται για τη χάλαση των λείων μυών στο αγγειακό τοίχωμα και τη διαστολή των πεικών αρτηριών. Τα οφέλη στη σεξουαλική ζωή από την ήπιας-μέτριας έντασης άσκηση με κατάλληλη καθοδήγηση είναι εμφανή ακόμα και σε σταθεροποιημένους κλινικά ασθενείς με χρόνια επηρεασμένη καρδιακή λειτουργία.

Παρά την τεκμηριωμένη μέσα από κλινικές μελέτες ευεργετική επίδραση της άσκησης στη στυτική λειτουργία, υπάρχουν ακόμα κενά στη βιβλιογραφία για τον καταλληλότερο καθημερινό ή εβδομαδιαίο χρόνο φυσικής άσκησης που χρειάζεται για να υπάρχει εμφανής βελτίωση. Στις πιο πρόσφατες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου προτείνεται στους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα με συχνότητα 3-4 φορές την εβδομάδα, συνολικής διάρκειας 40 λεπτών τη φορά.

Ο ρόλος του στρες

Η αμφίδρομη σχέση που έχει η στυτική δυσλειτουργία με το άγχος, την κατάθλιψη και το χρόνιο στρες μπορεί να είναι δύσκολη στην προσέγγιση, αποτελεί ωστόσο αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας των ανδρών με στυτική διαταραχή.

Σε ανασκόπηση των μελετών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι η συνδυασμένη φαρμακευτική (με αναστολείς της 5-φωσφοδιεστεράσης) και ψυχοσυμβουλευτική-με διάφορες μορφές- θεραπεία αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με καθεμιά από τις δύο θεραπευτικές προσεγγίσεις όταν ακολουθείται μόνη της.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης που έδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα στο σάλιο της κορτιζόλης, που σχετίζονται με το στρες, μειώθηκαν ταυτόχρονα με τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής μετά από 8 εβδομάδες σε όσους παράλληλα με τη λήψη φαρμάκου για τη στυτική δυσλειτουργία ακολούθησαν ασκήσεις χάλασης των μυών και αναπνευστικές ασκήσεις του διαφράγματος.

Είναι σημαντικό λοιπόν να αναγνωρίζεται και να θεραπεύεται σωστά το παθολογικό ψυχοσωματικό υπόβαθρο των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία, επειδή όχι μόνο επιδεινώνεται από τη στυτική διαταραχή που υπάρχει αλλά και επειδή από μόνο του συντελεί στην περαιτέρω επιδείνωσή της. Η φαρμακευτική θεραπεία θα πρέπει να συνοδεύεται και από κατάλληλη συμβουλευτική καθοδήγηση και άσκηση για τα άτομα με καθιστική ζωή ως αποφασιστικό βήμα στη βελτίωση της ποιότητας της σεξουαλικής ζωής.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

**Ο Νικόλαος Ιωακειμίδης είναι Καρδιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής.

health.in.gr

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024