Υλικό νανοτεχνολογίας που αναπτύχθηκε από το ερευνητικό σκέλος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας επέτρεψε σε αναρριχητή να σκαρφαλώσει έναν γυάλινο τοίχο σε ύψος 7,5 μέτρων, χωρίς να κρέμεται από σχοινιά. Το μυστικό είναι ότι οι επίπεδες συσκευές αναρρίχησης μιμούνται τις πατούσες του σαμιαμιδιού.

Οι συσκευές αναρρίχησης, δύο επίπεδοι δίσκοι καλυμμένοι στη μία πλευρά με το νανοϋλικό, αναπτύχθηκαν από την DARPA, την Yπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από κομάντο στη διάρκεια επιχειρήσεων σε αστικά περιβάλλοντα.

Τα γκεκκωτά, οι σαύρες της οικογένειας στην οποία ανήκουν και τα σαμιαμίδια, μπορούν να σκαρφαλώνουν ακόμα και σε λείες επιφάνειες όπως το γυαλί, με πιέσεις συγκόλλησης που μπορούν να ξεπεράσουν τα δύο κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό. Αυτό σημαίνει ότι ένα σαμιαμίδι μπορεί να κρεμαστεί από έναν τοίχο με ένα μόνο δάχτυλο.

Η θαυμαστή ικανότητα των σαμιαμιδιών οφείλεται στη μικροσκοπική δομή των πελμάτων τους (ένθετη αριστερά), τα οποία είναι καλυμμένες με μακρόστενες δομές σαν τριχίδια, με μήκος 100 μικρόμετρα και πλάτος δύο. Οι δομές αυτές διακλαδίζονται στην άκρη τους με καθένα από τα εκατοντάδες παρακλάδια να έχει διάμετρο μόλις 200 νανόμετρα, λιγότερο από το μήκος πολλών βακτηρίων.

Ανάμεσα στις επιφάνειες και τις μικροσκοπικές αυτές απολήξεις αναπτύσσονται οι λεγόμενες διαμοριακές δυνάμεις Βαν ντερ Βαλς, αρκετά ισχυρές για να συγκρατήσουν τη σαύρα.

Η DARPA δεν αποκαλύπτει ποια είναι η δομή των συσκευών αναρρίχησης, αναφέρει όμως ότι, λόγω του μεγάλου βάρους του αναρριχητή (, η δύναμη προσκόλλησης έπρεπε να μεγιστοποιηθεί σε δύο κατευθύνσεις, μία παράλληλη με το έδαφος και μια κάθετη στην επιφάνεια αναρρίχησης.

Η υπηρεσία συνεχίζει τώρα την τελειοποίηση του υλικού για «δυνητικές βιοϊατρικές, βιομηχανικές και καταναλωτικές εφαρμογές».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ