Πολύς κόσμος σε όλη την Ελλάδα βρίσκεται έξω, σε υπαίθριους τόπους, αρχαιολογικούς ή μη, προκειμένου να δει και να απολαύσει το τελευταίο βράδυ του καλοκαιριού που φωτίζει η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου.

Πολλοί παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε πολιτιστικά δρώμενα. Ανοιχτά με ελεύθερη είσοδο είναι πάνω από125 μνημεία σε όλη την επικράτεια. Στα 85 από αυτά πραγματοποιούνται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ξεναγήσεις.

Από τις εκδηλώσεις αυτές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο «συγχρονισμός» μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στις Κυκλάδες, όπου το βράδυ της 31ης Αυγούστου, στις 10 και 11 η ώρα, θα ακουστεί η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου.

Το «μπλε φεγγάρι», δηλαδή η πανσέληνος για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα, είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται κάθε 2,72 χρόνια για ημερολογιακούς και όχι φυσικούς λόγους.

Ο φυσικός σεληνιακός κύκλος (29,3 ως 29,8 ημέρες) δεν ακολουθεί ακριβώς τον κύκλο του «τεχνητού» ηλιακού ημερολογίου που έχουμε υιοθετήσει.

Έτσι,κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Όταν αυτές αθροίζονται, εμφανίζεται ένα επιπλέον φεγγάρι στους μήνες που διαρκούν 30 ή 31 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι αν και οι «δυο πανσέληνοι τον Αύγουστο» είναι οι πιο διάσημες, το φαινόμενο μπορεί να σημειωθεί σε οποιονδήποτε άλλο μήνα, πλην του «κουτσού» Φεβρουαρίου με τις 28 ή 29 μέρες.

Ο όρος «μπλε φεγγάρι» δεν υπάρχει στην Αστρονομία, αλλά έχει μεταφορική σημασία και χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ