38

«Είμαι χαρούμενος που είμαι μίμος. Αυτό μου επιτρέπει να εκφράζω όλα μου τα συναισθήματα. Η ψυχή, η θάλασσα, τα πουλιά είναι ένας κόσμος από μόνα τους. Η παντομίμα είναι ποίηση… Η μιμική δεν έχει χώρα, δεν έχει πατρίδα. Η μουσική και ο ήχος βρίσκονται παντού» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης από την Πυλαία Θεσσαλονίκης ο αειθαλής Γάλλος μίμος Μαρσέλ Μαρσώ.

Εξήντα σχεδόν χρόνια από τότε που ο Ζαν Λουί Μπαρώ έδινε στον 23χρονο τότε εβραϊκής καταγωγής Μαρσέλ Μανζέλ (το πραγματικό όνομα του διεθνούς φήμης Γάλλου μίμου) τη μεγάλη ευκαιρία να ερμηνεύσει τον περίφημο ρόλο του Αρλεκίνου στον Βαπτιστή (μια διασκευή των Παιδιών του Παραδείσου), ο 81χρονος σήμερα Μαρσέλ Μαρσώ είναι ο μεγαλύτερος μίμος όλων των εποχών.

«Είναι παράξενη η ζωή. Όλα κρέμονται από μια κίνηση, από μια ματιά» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του, όταν περιέγραφε την πρώτη του δημόσια «μίμηση» του «αθώου», όταν στα 1944 έξω από ένα σταθμό του μετρό στο Παρίσι Γερμανοί στρατιώτες ζητούσαν από τον νεαρό τότε εβραίο αντιστασιακό Μαρσέλ Μανζέλ τα χαρτιά του. Και χάρη στην μίμηση του θαρραλέου και του αθώου, τη γλίτωσε.

Ο νεαρός εβραίος από το Στρασβούργο, ο στρατιώτης της Γαλλικής αντίστασης κατά των Γερμανών, ο μαθητής του Ετιέν Ντεκρού και του Ζαν Λουί Μπαρώ, ο δημιουργός της Κομπανί ντε μίμ -του μόνου θιάσου παντομίμας στον κόσμο- βρέθηκε σήμερα για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων, για τους σκοπούς της οποίας θα δώσει το βράδυ μια μοναδική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ