Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Το καπλάνι της Βιτρίνας» της Άλκης Ζέη θα «ζωντανέψει» στο Βρετάνια

«Το καπλάνι της Βιτρίνας» της Άλκης Ζέη θα «ζωντανέψει» στο Βρετάνια

«Το καπλάνι της Βιτρίνας» το πρώτο βιβλίο της Άλκης Ζέη ανεβαίνει στο θέατρο 52 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του (1963) σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη. Η συγγραφέας δήλωσε για το ανέβασμα της παράστασης: «Είμαι πολύ συγκινημένη που θα δώ το «Το καπλάνι της Βιτρίνας» να ζωντανεύει πάνω στη σκηνή. Είναι σαν […]

«Το καπλάνι της Βιτρίνας» το πρώτο βιβλίο της Άλκης Ζέη ανεβαίνει στο θέατρο 52 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του (1963) σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη.

Η συγγραφέας δήλωσε για το ανέβασμα της παράστασης: «Είμαι πολύ συγκινημένη που θα δώ το
«Το καπλάνι της Βιτρίνας» να ζωντανεύει πάνω στη σκηνή. Είναι σαν να ξαναζώ τα παιδικά μου χρόνια. Τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου ανυπομονούν να με δουν μικρό κοριτσάκι. Οι ηθοποιοί και η υπεύθυνη όλης της παράστασης, Ανδρομάχη Χρυσομάλη έχουν αγαπήσει από μικρά παιδιά το βιβλίο κι έτσι με χαρά τους το εμπιστεύτηκα».

Έντεκα ταλαντούχοι ηθοποιοί θα ζωντανέψουν το θρυλικό μυθιστόρημα μαζί με προβολές 3D και Video art σε ένα ονειρικό σκηνικό κατασκευασμένο από τον σκηνογράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ, υπό τις μουσικές του Μιχάλη Αβραμίδη, που θα μας μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους στο Λαμαγάρι, στο ‘’σκηνικό’’ των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη και κυρίως στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δυο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι του 1936.

«Το καπλάνι της Βιτρίνας» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, και αποτελεί έργο – σταθμό για την ελληνική παιδική λογοτεχνία καθώς θεωρείται ένα από τα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό.

Η απαράμιλλη γραφή, το ύφος, το χιούμορ, η συγκίνηση και η αμεσότητα της μεγάλης πεζογράφου μας είναι τα στοιχεία που σαγηνεύουν τον αναγνώστη και εκείνα που κατέστησαν το έργο αυτό τόσο αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό με πλήθος διακρίσεων και πολλές επανεκδόσεις μέχρι σήμερα.

Στο κλασικό αυτό πλέον έργο της, η Άλκη Ζέη φωτίζει με τον δικό της μοναδικό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα και περιγράφει την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής, όπως τη βίωσε η ίδια στην τρυφερή παιδική της ηλικία με ρεαλισμό και ενάργεια αλλά και μια ανάλαφρη περιπαικτική διάθεση, απόρροια της παιδικότητας της.

«Κατακαλόκαιρο του 1936 στη Σάμο. Η Μέλια και η Μυρτώ απολαμβάνουν το παιχνίδι και τη θάλασσα με τους φίλους τους από το Λαμαγάρι, μαζί με τον αγαπημένο τους ξάδελφο Νίκο, φοιτητή στην Αθήνα που τους διηγείται τις πιο συναρπαστικές ιστορίες για το καπλάνι, τον βαλσαμωμένο τίγρη, που τη μια μέρα έχει ανοιχτό το γαλάζιο του μάτι και την άλλη το μαύρο…
Τι θα συμβεί όμως όταν το καπλάνι ανοίξει για τα καλά το μαύρο του μάτι; Που έχει κρυφτεί ο ξάδελφός τους; Τι παιχνίδι σκαρφίστηκε πάλι ;»

Η Ανδρομάχη Χρυσομάλη, ηθοποιός, σκηνοθέτις και θεατρολόγος που έκανε τη διασκευή αναφέρει μεταξύ άλλων για το έργο: «Πάντα αγαπούσα τα γραπτά της Άλκης Ζέη. Η απλότητα και η καθαρότητα της σκέψης της με συγκινεί. Αναρωτιόμουν πολλές φορές, πως προκαλείται αυτή η συγκίνηση; Τι είναι αυτό που πραγματικά μας συγκινεί… Και “αποφάσισα” πως είναι η αυτοσυνειδησία, είναι η παιδική μας ηλικία που ποτέ δεν ενηλικιώνεται, είναι η αθώα μας ματιά στο βλέμμα των μεγάλων…»…

Συντελεστές
Θεατρική διασκευή/σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Σκηνικά- Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική και στίχοι: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Προβολές Video και Video Art: Σπύρος Ρασιδάκης
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Κίνηση-Χορογραφία: Κική Μπάκα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Α΄ Θοδωρής Ντουρντουρέκας, Β΄ Ελεάννα Φινοκαλιώτη

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Γιάννης Καρατζογιάννης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Μαύρος, Βίκυ Μαραγκάκη, Αλέξανδρος Βάρθης, Αγγελική Πασπαλιάρη, Αρετή Τίλη, Χριστίνα Πάγκαλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Χάρης Χιώτης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Παραστάσεις:
Κάθε Κυριακή στις 11.30 και στις 15:00
Σάββατο στις 13:00
Τηλέφωνα κρατήσεων: 2103221579, 2105325563
Καθημερινές για σχολεία. Για κρατήσεις στο τηλ.: 2105325563 / 6977063881

Διάρκεια: 2 ώρες με διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 12 Ευρώ, παιδικό 10 Ευρώ, οικογενειακό (4 άτομα) 40 Ευρώ

Θέατρο Βρετάνια
Ταμεία Θεάτρου (Πανεπιστημίου 7): τηλ 210-3221579, 210-5325563
Σημεία πώλησης εισιτηρίων:
Τηλεφωνικό Κέντρο tickethour (210-8938111), www.tickethour.com
Καταστήματα Γερμανός, Καταστήματα ΟΤΕ

entertainment.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024