Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Jerome Kaluta είναι ένας Αφρικανός Έλληνας

Ο Jerome Kaluta είναι ένας Αφρικανός Έλληνας

...

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Ο πολυδιάστατος καλλιτέχνης, Jerome Kaluta θα βρεθεί στη σκηνή του Half Note για δυο βραδιές (3 και 4/04), με τους Movement Orchestra και τους καλεσμένους του.
Με αφορμή τις δυο παραστάσεις του, ο Jerome μιλά στο in.gr για όσα θα μας παρουσιάσει στο Half Note, για τις μουσικές του επιρρόες του και τον Σταμάτη Κραουνάκη, τη θέση που έχει στην καρδιά του η Ελλάδα και η Αφρική, την προσφυγική κρίσηκαι την ξενοφοβία, καθώς και για τον… Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ένας πολυπράγμων και πολυτάλαντος performer, με καταγωγή από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, γεννημένος στην Ελλάδα. Δανείζομαι τον τίτλο του πρώτου σου άλμπουμ για να σε ρωτήσω αν θεωρείς την Αθήνα «Ηome» για εσένα.
«Η Αθήνα είναι «Home» για εμένα 100%, καθώς εδώ γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω μέχρι και την στιγμή που μιλάμε. Είναι η πόλη μου και η έμπνευσή μου, όλα μου τα ερεθίσματα, μουσικά και μη, γεννήθηκαν εδώ! Για αυτό και ο τίτλος του άλμπουμ μου είναι Afro Greco, ένας Έλληνας από την Αφρική ή ένας Αφρικανός Έλληνας!».

Παράλληλα, θα ήταν ορθό να χαρακτηρίσουμε το Μουσικό Θέατρο ως το αληθινό σου «σπίτι»;
«Την τελευταία δεκαετία είμαι, ζω και αναπνέω μέσα στο μουσικό θέατρο. Τα χρόνια μου στη Σπείρα, με έμαθαν να αντιλαμβάνομαι τη μουσική και το θέατρο με έναν τρόπο ενιαίο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα για μένα μια παράσταση να έχει πάντα μουσικά στοιχεία μέσα ή και μια συναυλία να έχει πάντα το κομμάτι του θεάτρου, της πρόζας ή του standup».

Αναφορικά με την Αφρική, τον τόπο καταγωγής σου, πόσο κοντά νιώθεις στην κουλτούρα της; Επιθυμείς να τη γνωρίσεις καλύτερα από κοντά, θα ήταν κάτι τέτοιο στα σχέδιά σου;
«Νιώθω αρκετά κοντά, ξέρω δύο γλώσσες Swahili και Lingala, τις έμαθα από τη μητέρα μου, αλλά και μέσω του θεάτρου και της μουσικής του Κονγκό.
»Δεδομένου ότι δεν έχω πάει ακόμα μου λείπουν κομμάτια από το παζλ της κουλτούρας, αλλά μέσω της τέχνης γνώρισα αρκετά πράγματα όχι μόνο για τη μουσική αλλά και για την ιστορία της χώρας.
Επιθυμώ διακαώς να κάνω αυτό το ταξίδι και είναι στα άμεσα σχέδιά μου. Το «Home» μιλούσε και για αυτό. Πέρα από τη γαλήνη που μας προσφέρει το καταφύγιό μας, η επιστροφή στις ρίζες μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας».

Τι μουσική ακούγατε στο σπίτι και ποιες ήταν οι κύριες επιρροές σου;
«Στο σπίτι μας έπαιζαν τα πάντα. Μπορώ να πω πως μεγάλωσα σε ένα juke-box. Ακούγαμε μουσική από το Κονγκό, funk, reggae, disco, pop και φυσικά τον Γιώργο Ζαμπέτα και όλα τα τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο. Επιρροές μου είναι o Papa Wemba και ο Michael Jackson, δύο καλλιτέχνες και προσωπικότητες που με έκαναν να ονειρευτώ με τα μάτια ανοιχτά και να διαλέξω από πολύ μικρός τι θέλω να κάνω στη ζωή μου».

Επιπλέον, έχεις ασχοληθεί και με τον αθλητισμό, όπως με το μπάσκετ.
«Το μπάσκετ σημάδεψε την παιδική μου ηλικία και μπορώ να πω πως διαμόρφωσε και τον τρόπο που σκέφτομαι και αντιμετωπίζω καταστάσεις. Ξεκίνησα στα τμήματα μίνι του Αγίου Θωμά στο Γουδί, για να παίξω στις μικτές Αθήνας, στα κλιμάκια της Εθνικής αλλά και στην ανδρική ομάδα του Τριφυλλιακού στο Πολύδροσο. Ασχολήθηκα με το μπάσκετ και ως προπονητής για πέντε χρόνια στην Π.Ε.Ψ.Α.Ε., προπονώντας άτομα με ψυχικά και κινητικά νοσήματα».

Σταμάτης Κραουνάκης και Σπείρα Σπείρα, ένας άνθρωπος που σε πίστεψε πραγματικά, ένας δρόμος που άνοιξε για εσένα…
«Ο Σταμάτης είναι από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μου, διότι όχι μόνο με πίστεψε αλλά είδε και πράγματα σε μένα που εγώ δεν ήξερα ότι υπάρχουν. Τα χρόνια μαζί του, η «μαθητεία» με τον Σταμάτη, με έχουν καθορίσει και αυτό που πάντα θα τον κάνει ιδιαίτερο, είναι ότι μου έμαθε τη δουλειά, μου έμαθε να ψαρεύω, δεν μου έδωσε ψάρια και αυτό το δώρο το κρατάω για όλη μου τη ζωή και θα είμαι πάντα ευγνώμων! Είναι ένας δάσκαλος για εμένα και η μουσική και το θέατρο ήταν απλά οι αφορμέ. Αυτά που μου έμαθε αυτός ο άνθρωπος είναι πολύ περισσότερα. Εύχομαι όλοι να έχουν έναν Σταμάτη στη ζωή τους.
»Η Σπείρα είναι η σχολή μου, το Berkley των φτωχών, στα χρόνια μας καταφέραμε πολλά, μάθαμε πολλά, καταπιαστήκαμε με αρκετά είδη από επιθεώρηση, παιδικό, μιούζικαλ, Αριστοφάνη μέχρι και το βιβλίο του Βάρναλη για την απολογία του Σωκράτη. Αναμετρηθήκαμε με τους εαυτούς μας, γίναμε καλύτεροι σε αυτό που διαλέξαμε να κάνουμε και έχουμε μαζί μας εμπειρίες ζωής».

Μέσα σε μια δύσκολη και ζοφερή πραγματικότητα, πού βρίσκεις τη δική σου άκρη;
«Βρίσκω την άκρη μου στη μητέρα μου, στους ανθρώπους μου, ενίοτε στα τραγούδια μου ή και σε όλα όσα μου έχουν συμβεί μέχρι τώρα. Ζούμε σε μια όμορφη χώρα και ο ήλιος που είναι παρόν, μας δίνει την ενέργεια να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε την κάθε στιγμή. Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να με αποφορτίσει και να με ανανεώσει».

Έχουν γίνει οι Έλληνες ρατσιστές ή ξενοφοβικοί κατά τη γνώμη σου, έπειτα από τη μεγάλη προσφυγική κρίση που έχει ξεσπάσει και στην ουσία καλείται να αντιμετωπίσει ολόκληρη η Ευρώπη;
«Ρατσισμός για μένα είναι η κάθε είδους διάκριση που γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με βάση το φύλο, τη φυλή, τις θρησκευτικές ή τις πολιτικές πεποιθήσεις, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη σωματική ή ψυχική υγεία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (ύψος, πάχος κτλ.).
»Αφού τέθηκε αυτή η βάση μπορώ να πω πως ζούμε στην εποχή των αντιθέσεων, με αφορμή το προσφυγικό -και όχι μόνο- ήρθε στο φως η γενναιοδωρία, η φιλοξενία και η αλληλεγγύη που έχουμε οι Έλληνες, δεν μιλάω μόνο για τα νησιά αλλά και για τις πόλεις σε όλη τη χώρα. Από την άλλη η κρίση, η ανεργία, η φτώχεια και γενικά οι σκοτεινοί καιροί που ζούμε έχουν μειώσει την ψυχική ανωτερότητα και γενναιοδωρία ορισμένων πολιτών της χώρας μας.
»Το λάθος που συμβαίνει για εμένα είναι το εξής, αφενός όλοι ξεχνάνε ότι μιλάμε για ανθρώπους, στη θέση των οποίων θα μπορούσαμε να είμαστε και εμείς αν ο Θεός είχε ρίξει τα ζάρια διαφορετικά και αφετέρου αποφεύγουμε την κριτική σκέψη. Θέλουμε να λύσουμε προβλήματα και παίρνουμε θέση στο αποτέλεσμα, κανείς μας δεν ασχολείται με την αιτία πια».

Έχεις γνωρίσει το ρατσισμό ο ίδιος και ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στους συνανθρώπους μας;
«Έχω υπάρξει τυχερός και λόγω αύρας και λόγω εποχής. Έχω δεχτεί πολλή αγάπη από όσους γνώρισα στη ζωή μου. Ο ρατσισμός για εμένα είναι μια αρρώστια, μια έκπτωση της συμπεριφοράς μας ή μια «επιθετική ανασφάλεια». Το μήνυμα έχει δοθεί καιρό τώρα και είναι ξεκάθαρο: αγαπάτε αλλήλους».

Από την άλλη, οι μετανάστες που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς ή και στο εξωτερικό, γίνονται «δικοί μας», όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.
«Νιώθω περηφάνια και χαρά για αυτό που έχει πετύχει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και πραγματικά με εμπνέει, ίσως είναι και από τους τελευταίους Έλληνες που ψηφίσαμε όλοι μαζί! Αυτό που έχει πετύχει πέρα από το να παίζει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου είναι ότι έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Το όνειρό γεννήθηκε εδώ, καλλιεργήθηκε εδώ και τα κατάφερε! Ίσως είναι μια απόδειξη ότι στην Ελλάδα μπορούμε να δημιουργήσουμε και να φτιάξουμε κάτι που να αφορά όλον τον κόσμο. Σε ό,τι με αφορά, ο κάθε «Γιάννης» είναι δικός μας χωρίς να χρειάζεται να είναι επιτυχημένος».

Τι μοναδικό μάς ετοιμάζετε στο Half Note Jazz Club, 3 και 4 Απριλίου και τι περιμένουμε από εσένα το επόμενο διάστημα;
«Στο Half Note έχω τη χαρά να συμπράξω επί σκηνής με σπουδαίους καλλιτέχνες καθώς και με την μπάντα μου τους Movement Orchestra.
»Τη Δευτέρα 3 Απριλίου θα ανέβουν στη σκηνή ο Αντώνης Κρόμπας και ο Λευτέρης Ελευθερίου, είναι ότι καλύτερο έχω δει από stand up comedy, καλλιτέχνες ωραίοι με εξωπραγματικό χιούμορ και αγάπη για αυτό που κάνουν.
»Την Τρίτη 4 Απριλίου θα είναι μαζί μας η Κατερίνα Πολέμη ή αλλιώς my Brasilian soulsista, η οποία με όπλο την κιθάρα της και τα τραγούδια της που φέρνουν μόνο ειρήνη θα μας ταξιδέψει σε κόσμους που μιλάνε γλώσσες διαφορετικές και θα μας παρασύρει σε ρυθμούς τροπικούς.
»Οι βραδιές είναι μοναδικές και καλώ όλους όσους διαβάζουν τώρα να έρθουν και τις δύο βραδιές.
»Το επόμενο διάστημα με βρίσκει στο στούντιο όπου ετοιμάζω το άλμπουμ μου «Afro Greco» και με εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα με την παράσταση «Μάνα θα πάω στο Hollywood»».

Ποια είναι η μεγαλύτερη τιμή που σου έχει γίνει μέχρι σήμερα;
«Η μεγαλύτερη τιμή είναι η εμπιστοσύνη των ανθρώπων, το χειροκρότημα αλλά και η αγάπη που έχω λάβει!».

Πληροφορίες για τις μουσικές παραστάσεις στις 3 και 4/04:
Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Μετς
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 9213310
Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Media Markt | Seven Spots | Reload
‘Ωρα έναρξης: 21.30
Είσοδος: 10 ευρώ (μπαρ), 15 ευρώ (τραπέζι)

entertainment.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024