Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Όταν το τοπικό συναντά το διεθνές

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Όταν το τοπικό συναντά το διεθνές

Μαρία Πετροπούλου Αναδεικνύοντας και ενισχύοντας την πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου είναι μια πρωτοβουλία, που ξεκίνησε το 2013 με σκοπό να δημιουργήσει ένα «σημείο συνάντησης» των ανθρώπων του κινηματογράφου και όχι μόνο. Ο γενικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Τζέικομπ Μο (Jacob Moe) μιλά στο in.gr για το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό πολιτιστικό δρώμενο, που […]

Μαρία Πετροπούλου

Αναδεικνύοντας και ενισχύοντας την πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου είναι μια πρωτοβουλία, που ξεκίνησε το 2013 με σκοπό να δημιουργήσει ένα «σημείο συνάντησης» των ανθρώπων του κινηματογράφου και όχι μόνο. Ο γενικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Τζέικομπ Μο (Jacob Moe) μιλά στο in.gr για το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό πολιτιστικό δρώμενο, που χαρίζει ξεχωριστό «αέρα» στο νησί.

Πείτε μας λίγα λόγια για το Φεστιβάλ. Πώς και γιατί ξεκίνησε;
Το Φεστιβάλ Σύρου ξεκίνησε το 2013, με σκοπό να δημιουργήσει έναν «κινηματογραφικό» χώρο στη Σύρο. Το νησί φιλοξενούσε ήδη σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα, ανάμεσα στα οποία και το Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, χωρίς ωστόσο, να διαθέτει ένα σημείο συνάντησης όλων των ειδών ταινιών. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε δειλά δειλά σαν μια μικρή πρωτοβουλία και από τότε έχει επεκταθεί σε μεγαλύτερο και πολύ σημαντικό γεγονός. Επιπρόσθετα με την προβολή νέων ταινιών, προσφέρει ποικίλα άλλα ειδικά προγράμματα, εργαστήρια, αλλά και περφόρμανς.

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι φιλοδοξίες σας;
Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα Φεστιβάλ «γιορτή» του κινηματογράφου. Να προβάλλουμε ταινίες αλλά και να διοργανώσουμε άλλα δρώμενα, μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον της Σύρου. Είμαστε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και δεν λειτουργούμε με επιχειρηματικά συμφέροντα, συνεπώς αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι να αναδείξουμε το ίδιο το Φεστιβάλ και τον τόπο στον οποίο φιλοξενείται.

Το καλωσόρισαν οι κάτοικοι του νησιού;
Από την πρώτη κιόλας χρονιά, λάβαμε ιδιαίτερα θερμής υποστήριξης από την τοπική κοινωνία. Από τις τοπικές επιχειρήσεις, τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και όσους συνεργάστηκαν μαζί μας, έως το ευρύ κοινό. Υπήρξαν όλοι ενθαρρυντικοί!

Παρευρίσκονται ταξιδιώτες; Έρχεται κόσμος ειδικά για το Φεστιβάλ;
Όλο και περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στη Σύρο ειδικά για το Φεστιβάλ. Φυσικά, ένα μεγάλο μέρος του κοινού είναι ταξιδιώτες που ήρθαν στο νησί ανεξάρτητα, αλλά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, μόλις ενημερώθηκαν για την ύπαρξή του,

Έχει επηρεάσει το Φεστιβάλ το νησί; Με ποιους τρόπους; Έχει επιφέρει αλλαγές;
Το Φεστιβάλ, όπως και άλλες παρεμφερείς πρωτοβουλίες του νησιού, έχει συμβάλλει στην διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της Σύρου. Η Σύρος φιλοξενεί φεστιβάλ, εκθέσεις, συναυλίες και χαιρόμαστε πραγματικά πολύ που φέραμε και τον κινηματογράφο στο περιβάλλον αυτό! Αισθανόμαστε ότι πραγματοποιήσαμε και συστήσαμε και μια μοναδική αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό. Συγκεκριμένα, την αξιοποίηση διαφορετικών χώρων του νησιού. Δεν αμφισβητούμε, φυσικά, ότι ο κόσμος γνώριζε ήδη τις φανταστικές τοποθεσίες του νησιού. Ωστόσο, θεωρούμε ότι οι δικές μας πρωτοβουλίες «φώτισαν» περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι τοποθεσίες θα αξιοποιηθούν αρτιότερα για τα πολιτιστικά δρώμενα.

Γίνεται, θεωρείτε, προσπάθεια από την τοπική κοινωνία και από τους αρμόδιους φορείς για την ανάδειξη μιας άλλης, διαφορετικής πλευράς της χώρας μας ; Είναι η πολιτιστική πλευρά μια πτυχή που χρειάζεται τόνωση και ανάδειξη;
Για εμάς όλα ξεκινούν από το νησί και την κοινωνία- από τις τοπικές επιχειρήσεις, έως τους πολιτιστικούς οργανισμούς του νησιού. Παλεύουμε να δημιουργήσουμε κάτι νέο εδώ, και χρόνο με το χρόνο αποκτούμε όλο και περισσότερους φίλους και υποστηρικτές.

Πώς μπλέκεται το τοπικό με το διεθνές στοιχείο στο Φεστιβάλ;
Αυτή είναι μια πολλή καλή ερώτηση, καθώς σχετίζεται άμεσα με την φετινή μας θεματική, την έννοια του «χώρου-τόπου»! Ο βασικός άξονας του προγράμματός μας «Που: Κινηματογράφος και Τόπος» προσπαθεί να αλληλεπιδράσει με αυτή την ερώτηση! Προσπαθεί να αναδείξει το ποιος είναι ο τόπος του κινηματογράφου γενικά και να δείξει ότι αυτό αποτελούσε ανέκαθεν έναν σημαντικό προβληματισμό για τους κινηματογραφιστές. «Τι είναι το τοπικό, αλήθεια»; «Τι είναι το παγκόσμιο»; «Δεν είμαστε στη μέση και των δυο όταν παρακολουθούμε μια ταινία, ανεξάρτητα από τον τόπο παραγωγής της»;

Η πιο ρεαλιστική πλευρά αυτής της ερώτησης μπορεί να απαντηθεί ως εξής: Θέλουμε το Φεστιβάλ να το απολαύσουν όλοι όσοι το επισκέπτονται. Επιθυμούμε να έρχονται ταξιδιώτες, ντόπιοι, σκηνοθέτες, παραγωγοί, σινεφίλ. Επιλέγουμε να προβάλλουμε ταινίες σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, καθώς σκοπός μας είναι να βιώνουν οι θεατές μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Συνεπώς, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και είτε η προβολή πραγματοποιείται μέσα σε ένα ναυπηγείο, είτε σε μια παραλία, είτε σε ένα χωράφι, οι θεατές βλέπουν ταινίες από οπουδήποτε στον κόσμο, «μπλέκοντας» δημιουργικά το τοπικό με το διεθνές στοιχείο.

Πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις;
Ναι, αν και δεν θα τις χαρακτήριζα «παράλληλες» με την έννοια ότι δεν είναι «αποκομμένες» από το κεντρικό πρόγραμμα. Αντιθέτως, ενισχύουν το πρόγραμμα και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του. Αυτή τη χρονιά, το Φεστιβάλ εγκαινιάζεται με μια παράσταση από την γαλλική κολλεκτίβα καλλιεχνών «Maki», που θα συστήσουν αυτό που αποκαλούμε «διευρυμένο σινεμά», μια μείξη, δηλαδή, κινηματογραφικής προβολής, χορού, παιχνίδι σκιών και μουσική.

Προβάλλονται ταινίες, αλλά και ντοκιμαντέρ ή ταινίες μικρού μήκους;
Προβάλλουμε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, αλλά και ορισμένα ντοκιμαντέρ. Ως Φεστιβάλ, δεν επικεντρωνόμαστε σε ένα συγκεκριμένο είδος ταινιών, αλλά αντιθέτως βασίζουμε το πρόγραμμά μας σε μια συγκεκριμένη θεματική κάθε χρόνο. Φέτος, η θεματική μας είναι ο «χώρος» και προβάλλουμε ταινίες από το 1905 έως και σήμερα, και από 20 διαφορετικές χώρες. Παράλληλα, φιλοξενούμε δυο διαγωνιστικά τμήματα, ένα για μικρού μήκους ταινίες και ένα για μεγάλου μήκους.

Με ποια κριτήρια επιλέγονται;

Γενικά, αυτό που θέλουμε και επιδιώκουμε είναι το να δείχνουμε καλές ταινίες. Δεν απαιτούμε να προβάλλουμε πρεμιέρες στο Φεστιβάλ. Δίνουμε έμφαση στην ελληνική παραγωγή και ιδιαίτερα στις ταινίες που συνδέονται με την θεματική μας.

*Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου θα λάβει χώρα από τις 3 έως τις 12 Ιουλίου 2015

entertainment.in.gr

Sports in

Άστον Βίλα: Με Μαρτίνες στη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό (pic)

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες θα βρίσκεται κανονικά στη διάθεση του Ουνάι Έμερι για τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024