Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντόνιο Γκαουντί, o διάσημος Καταλανός μοντερνιστής αρχιτέκτονας

Αντόνιο Γκαουντί, o διάσημος Καταλανός μοντερνιστής αρχιτέκτονας

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή Σαν σήμερα 25 Ιουνίου του 1852 γεννήθηκε ο διάσημος Καταλανός αρχιτέκτονας, Αντόνιο Γκαουντί, ο οποίος σπούδασε και εργάστηκε στη Βαρκελώνη όπου βρίσκονται και τα πιο σημαντικά έργα του, τα οποία ξεχωρίζουν για το σχεδιασμό τους. Ο Γκαουντί όμως αδιαμφισβήτητα έμεινε στην ιστορία με τη «Sagrada Familia», το ναό σύμβολο της Βαρκελόνης. Η […]

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή

Σαν σήμερα 25 Ιουνίου του 1852 γεννήθηκε ο διάσημος Καταλανός αρχιτέκτονας, Αντόνιο Γκαουντί, ο οποίος σπούδασε και εργάστηκε στη Βαρκελώνη όπου βρίσκονται και τα πιο σημαντικά έργα του, τα οποία ξεχωρίζουν για το σχεδιασμό τους.

Ο Γκαουντί όμως αδιαμφισβήτητα έμεινε στην ιστορία με τη «Sagrada Familia», το ναό σύμβολο της Βαρκελόνης. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1883. Δούλεψε επί 43 συναπτά έτη αλλά δυστυχώς το μεγάλο όνειρό του στο οποίο αφιερώθηκε ολοκληρωτικά, περνώντας 15 χρόνια ζώντας και δουλεύοντας εκεί για την αποπεράτωσή του, έμεινε ημιτελές.

Ο απόκοσμος και ιδιόρρυθμος Γκαουντί, πέθανε στις 10 Ιουνίου του 1926 κοντά στον ανεγειρόμενο ναό, όταν τον κτύπησε ένα διερχόμενο τραμ.

Ο Αντόνιο Γκαουντί θεωρείται από τους σημαντικότερους Καταλανούς αρχιτέκτονες. Με το έργο του δημιούργησε ένα προσωπικό στιλ που αποτελεί ιδιόμορφη και αναγνωρίσιμη παραλλαγή του κεντροευρωπαϊκού νεανικού στιλ (Jugendstil).

Γεννήθηκε στη Ρέους, αλλά σπούδασε και εργάστηκε στη Βαρκελώνη όπου και βρίσκονται τα σημαντικότερα κτίρια τα οποία ξεχωρίζουν για το σχεδιασμό τους. Σπούδασε στο Επαρχιακό Πανεπιστήμιο της Αρχιτεκτονικής (Universidad Provincial de Arquitectura) και στο Νεομεσαιωνικό Πανεπιστήμιο.

Μελέτησε τα καλλιτεχνικά ρεύματα του παρελθόντος, την ισλαμική και τη γοτθική αρχιτεκτονική η οποία μάλιστα εκείνη την εποχή αναβίωνε. Δέχτηκε την επιρροή του Viollet-le-Duc, των John Ruskin και Richard Wagner και μέσα από το έργο του θέλησε να ανανεώσει την τοπική αρχιτεκτονική έκφραση επεξεργαζόμενος νέες φόρμες.

Χαρακτηριστικό της τεχνικής του είναι τα κομμάτια από κεραμικά πλακάκια που χρησιμοποιούσε για να διακοσμήσει τα έργα του.

Το έργο του μπορεί να χωριστεί σε δύο περιόδους: Η πρώτη εποχή ή νεογοτθική, περιλαμβάνει κτίρια που πραγματοποίησε μέχρι το 1900 και ανήκουν στον γοτθικό ρυθμό. Χαρακτηριστικό τους είναι το σαν να βγήκαν μέσα από παραμύθι και παραπέμπουν στο στυλ του Γκαουντί.
Η δεύτερη περίοδος, ονομαζόμενη «της Πληρότητας», ξεκινάει από το 1900 και φτάνει έως το 1926 όπου παίρνει στοιχεία από τη φύση, χρώματα, μορφές και σχήματα σχεδόν οραματικά, για να δημιουργήσει κτήρια μοναδικά. Ο Γκαουντί θέτει την πιο σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία των αισθήσεων και των πεποιθήσεων του, για να δημιουργήσει έργα απόλυτα διαφορετικά.

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του εκτός από την «Sagrada Familia» το τουριστικό μνημείο σύμβολο της Βαρκελώνης, το Casa Batllo με το χαρακτηριστικό δράκο στη σκεπή του, η φημισμένη πολυκατοικία Casa Mila (La Pedrera) με τη διάσημη σκεπή με τις καμινάδες «τους πολεμιστές του δάσους» και το Parc Guell ένα ιδιαίτερο φανταστικό πάρκο με καταπληκτική θέα στην πόλη.

Το μεγαλείο και η πρωτοτυπία του Γκαουντί, σε συνδυασμό με τις ιδέες του, που βασίστηκαν σε νόμους της φύσης, συνθέτουν ένα αποτέλεσμα μοναδικό, καθιστώντας τον σε έναν από τους καλύτερους αρχιτέκτονες στην παγκόσμια ιστορία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα έργα του θαυμάζονται από εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο!

entertainment.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024