Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ωνάσειος Βιβλιοθήκη: τα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιανουαρίου

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη: τα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιανουαρίου

...

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση τον Ιανουάριο που θα διεξαχθούν στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη για παιδιά και ενήλικες με ελεύθερη είσοδο έχουν ως εξής:

Η Έλξη του Αγνώστου: από τη Θούλη του Πυθέα στους μονόλιθους της Οδύσσειας του Διαστήματος και τον πλανήτη Solaris
Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017 | 18:00-21:00
ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Αμαλίας 56, Αθήνα, Στάση μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ)
ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Οι κοινωνικές διαστάσεις της εξερεύνησης του αγνώστου ανά τους αιώνες: με αφορμή επιλεγμένα παλαίτυπα βιβλία της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, επιχειρείται μια ιστορική ανάλυση των προσπαθειών εξερεύνησης από την αυγή των νεότερων χρόνων, με τελευταίο όριο τη μεγάλη πρόκληση του Διαστήματος και του αποικισμού άλλων πλανητών.

Ομιλητές:
Ιωάννης Δαγκλής, Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας,
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ομήρου Οδύσσεια: Τα τεχνολογικά επιτεύγματα στα ομηρικά έπη
Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017 | 11:00-14:00
ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Αμαλίας 56, Αθήνα, Στάση μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ)
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 9-14 ΕΤΩΝ

Τι σήμαινε τεχνολογική εξέλιξη στην αρχαιότητα; Υπήρχαν μορφές σύγχρονης τεχνολογίας από εκείνη την εποχή; Τα παιδιά βρίσκουν τις απαντήσεις και αντιλαμβάνονται τη διαχρονική εξέλιξη της τεχνολογίας μέσα από κείμενα και περιγραφές του Ομήρου. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ενώνει το χτες με το αύριο!

Συντελεστής:
Αλέξανδρος Παπανδρέου, Υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»,
Εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυίας. Ιδρυτής του οργανισμού ΧΑΡΙΣΜΑΘΕΙΑ.

Έργα Τέχνης εμπνευσμένα από τα Ομηρικά Έπη
Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017 | 18:30-20:30
ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Αμαλίας 56, Αθήνα, Στάση μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ)
ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Τα Ομηρικά Έπη έχουν εμπνεύσει εικονογραφήσεις βιβλίων και εικαστικά έργα ήδη από την περίοδο της Αναγέννησης. Πώς απεικονίστηκαν, όμως, τα περιστατικά των δύο ομηρικών επών μέσα στους αιώνες; Ήταν εικόνες που βασίζονταν απλώς στο μεταφρασμένο κείμενο ή τολμούσαν να κινηθούν στο πνεύμα της πολυσυζητημένης καλλιτεχνικής ελευθερίας; Και τελικά, τι είναι σωστότερο: η πιστότητα ή η καινοτομία; Ένας Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και μία Υποψήφια Διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας απαντούν στα παραπάνω ερωτήματα σε ζωντανό διάλογο με το κοινό.

Ομιλητές:
Δημήτρης Παυλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης,
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νεφέλη Καϊμάκα, Υποψήφια Διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επιστημονική υπεύθυνος ψηφιακής εφαρμογής Ωνασείου Βιβλιοθήκης «Ξεφυλλίζοντας την Οδύσσεια του Ομήρου».

Αφηγήτρια: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ηθοποιός

Ήχοι του Διαστήματος και Μουσική
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 | 18:00-21:00
ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Αμαλίας 56, Αθήνα, Στάση μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ)
ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Το σπουδαίο πολιτιστικό απόθεμα της Ωνασείου Βιβλιοθήκης γίνεται ερέθισμα για μια συνομιλία περί ήχων και μουσικής. Η μουσική των ανθρώπων και οι ήχοι του διαστήματος σε μια διαλεκτική συνάντηση, με βιωματικές αναπαραστάσεις, που περιλαμβάνουν video, ηχητικά αποσπάσματα και μουσικά δρώμενα.

Ομιλητές-Συντελεστές:
Ιωάννης Δαγκλής, Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δημήτρης Μαρωνίδης, Συνθέτης
Gundega Smite, Συνθέτρια, πιανίστρια
ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ – Ιανουάριος 2017

Κύκλος Ερευνητικών Σεμιναρίων Αρχείου Καβάφη
ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Αμαλίας 56, Αθήνα, Στάση μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ)
ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Κορυφαίοι ερευνητές και ακαδημαϊκοί μοιράζονται με το κοινό την έρευνά τους γύρω από τον Αλεξανδρινό ποιητή. Τον κύκλο σεμιναρίων επιμελείται ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Αθηνών, Οξφόρδης και από το Αρχείο Καβάφη. Στόχος των σεμιναρίων είναι να αποτελέσουν μια ανοιχτή πλατφόρμα παρουσίασης νέας έρευνας που συνδέεται με τον Αλεξανδρινό ποιητή και να στοχεύσουν στη μελέτη και συζήτηση των αρχειακών τεκμηρίων που συνδέονται με το έργο του. Μετά από κάθε παρουσίαση ακολουθεί εκτενής συζήτηση και ανάλυση από τα μέλη του σεμιναρίου.

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 | 18:30-20:30
Ιστορίες του Αρχείου ΙΙ

«Οι επιστολές προς Σεγκόπουλο»

Ο Καβάφης πάει σχολείο
Ένα σχολικό πρόγραμμα για τον Αλεξανδρινό ποιητή από το Αρχείο Καβάφη 2016-2017

Διαβάζοντας Καβάφη… ψηφιακά | Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών
Οι λέξεις ελευθερώνονται από τα στενά όρια του βιβλίου και γίνονται βίντεο ή ψηφιακή εικόνα. Με πηγή έμπνευσης τα καβαφικά ποιήματα, οι μαθητές χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και δημιουργούν ψηφιακά έργα, παρουσιάζοντας τους στίχους σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Συντελεστές:
Νίκος Βογιατζής, Βιβλιοθηκονόμος και σχεδιαστής των μέσων
Θοδωρής Χιώτης, ποιητής

Ένα σχολείο γεμάτο… Καβάφη | Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Αιγάλεω
Χρησιμοποιώντας διάφορες τέχνες και τεχνικές της γλυπτικής, μετατρέπουμε το χώρο του σχολείου στο απόλυτο καβαφικό περιβάλλον. Με εικαστικά έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας, το σχολείο μας γίνεται ένα σκηνικό στο οποίο ξαναζωντανεύει η καβαφική Αλεξάνδρεια.

Συντελεστές:
Πάκυ Βλασσοπούλου, εικαστικός
Κατερίνα Ηλιοπούλου, ποιήτρια

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ – Ιανουάριος 2017
Η Μουσική αγαπάει τον Αυτισμό
Λευκάδα | 20, 21 & 22 Ιανουαρίου 2017
Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 5-11 ΕΤΩΝ
Το Ίδρυμα Ωνάση δίνει την ευκαιρία σε παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και στους γονείς τους, να συμμετέχουν στο εργαστήρι «Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό». Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που για 3η συνεχή χρονιά ταξιδεύει σε προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, θα έχει επόμενο σταθμό του την Λευκάδα. Το εργαστήρι διοργανώνεται με την πολύτιμη συνεργασία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία Λευκάδας (Κοινωφελής ΔΕΠΟΚΑΛ Δήμου Λευκάδας, ΚΔΑΠ – ΜΕΑ), καθώς και με τη συνδρομή του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας, όπου και θα φιλοξενηθεί.

Σχεδιασμός Δράσεων: Χριστίνα Παναγιωτάκου, Μουσικολόγος-Μουσικοθεραπεύτρια

Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση είναι με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο education@onassis.org ή στο
210 37 13 000 (Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-17:00).

Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο στην Πλάκα (Λεωφόρος Αμαλίας 56) θησαυρίζει βιβλία που αντιπροσωπεύουν την πνευματική δραστηριότητα του Γένους, τόσο των κοσμικών, όσο και των ανθρώπων της Εκκλησίας, από την εποχή της ιταλικής Αναγέννησης ως τα ύστερα χρόνια του Νεο-Eλληνικού Διαφωτισμού: μία περίοδο δηλαδή από τις αρχές του 15ου ως τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Η εκδοτική αυτή δραστηριότητα δεν περιορίζεται στις καθαρά πνευματικές ανησυχίες και στη συγγραφή εργαλείων μάθησης για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ούτε μόνο στην κυκλοφορία των απαραίτητων βιβλίων για τη θεία λειτουργία στους ναούς της Ορθοδοξίας και στα δογματικά ζητήματα, αλλά περιλαμβάνει κείμενα, βούλες, πατέντες και κάθε είδους έγγραφο που νομιμοποιούσε προνόμια των Ελλήνων που έδρασαν στη Δύση και στην Ανατολή.

Οι Έλληνες άσκησαν την τυπογραφική τέχνη και ασχολήθηκαν με την έκδοση βιβλίων με την ιδιότητα του συγγραφέα, του φιλολογικού επιμελητή, του διορθωτή ή και του χορηγού, μία εποχή που η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, η Κωνσταντινούπολη, είχε αλωθεί (1453). Έτσι, αρχικά πλαισίωσαν εκδοτικά και τυπογραφικά κέντρα της Ιταλίας κυρίως, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τους Δυτικούς, αλλά και στην κυκλοφορία πρώτων εκδόσεων συγγραμμάτων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, στο πλαίσιο του ουμανιστικού πνεύματος. Στη συνέχεια, ήδη από το 1499, οργάνωσαν και θεμελίωσαν ελληνικής ιδιοκτησίας τυπογραφεία, που εξακολουθούσαν να λειτουργούν ως και τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα στη Βενετία. Ο εκδοτικός προσανατολισμός τους άλλαξε ριζικά από τις αρχές του 16ου αιώνα, οπότε Έλληνες τυπογράφοι, εκδότες και πνευματικοί άνθρωποι στρατεύθηκαν στο να στηρίξουν το διάσπαρτο Γένος, τυπώνοντας τα απαραίτητα βιβλία που θα διατηρούσαν άρρηκτη την ενότητά του: γλώσσα, ορθόδοξη πίστη και πνευματική παράδοση.

Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περισσότερους από 1.400 τίτλους, τα αντίτυπα των οποίων εκτείνονται σε 2.000 περίπου τόμους και μπορεί να καταταγεί σε πέντε βασικές ενότητες.

entertainment.in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024