Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Vinyl is back»: Τα 10 αγαπημένα ελληνικά βινύλια του Γιάννη Αλεξίου

«Vinyl is back»: Τα 10 αγαπημένα ελληνικά βινύλια του Γιάννη Αλεξίου

Ο Γιάννης Αλεξίου φτιάχνει το δικό του Top 10 ελληνικών βινυλίων λίγο πριν ξεκινήσει το τριήμερο φεστιβάλ δίσκων στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων (13-15/3). Μια ανάσα πριν την έναρξη του 5ου Vinyl is back, της μεγάλης, τριήμερης γιορτής του βινυλίου και πόλο έλξης όλων των φίλων των 45, 33 και 78 στροφών, ζητήσαμε από τον […]

Ο Γιάννης Αλεξίου φτιάχνει το δικό του Top 10 ελληνικών βινυλίων λίγο πριν ξεκινήσει το τριήμερο φεστιβάλ δίσκων στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων (13-15/3).
Μια ανάσα πριν την έναρξη του 5ου Vinyl is back, της μεγάλης, τριήμερης γιορτής του βινυλίου και πόλο έλξης όλων των φίλων των 45, 33 και 78 στροφών, ζητήσαμε από τον εμπνευστή του και δημοσιογράφο Γιάννη Αλεξίου, να μας αναφέρει τα 10 αγαπημένα του ελληνικά βινύλια.

Πόσο εύκολο είναι να διαλέξεις τα 10 πιο αγαπημένα σου ελληνικά, βινύλια;
Γιάννης Αλεξίου: «Επειδή ποτέ όταν μιλάμε για δίσκους βινυλίου, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε μόνο τον αριθμό που θέλουμε να αγοράσουμε, να παρουσιάσουμε ή να διαλέξουμε όπως στην περίπτωση αυτή και επειδή δεν θέλω να αδικήσω δύο άλλους δίσκους, εκτός των 10 θα προσθέσω άλλους δύο που ισάξια διεκδικούν θέση στο TOP-10 των αγαπημένων μου ελληνικών δίσκων, από όλο το φάσμα της μουσικής, με γνώμονα ότι κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα, ως ελληνικές παραγωγές».

Ιδού λοιπόν η λίστα – χωρίς σειρά αξιολόγησης- με τα 10+2 αγαπημένα ελληνικά βινύλια του Γιάννη Αλεξίου


1. Παύλος Σιδηρόπουλος και Σπυριδούλα – «Φλου» (Minos,1979)
Γ.Α.:
«Πρόκειται για το Α και το Ω του ελληνικού ροκ, τον σημαντικότερο δίσκο του Παύλου Σιδηρόπουλου και των Σπυριδούλα. Η γυναικεία φωνή που ακούγεται στο τραγούδι «Η Ώρα του Stuff» είναι της Δήμητρας Γαλάνη, το όνομα της οποίας δεν αναφέρεται στο οπισθόφυλλο. Μύθος παραμένει έως σήμερα ο ακριβής αριθμός πωλήσεων του άλμπουμ καθώς ποτέ δεν αναφέρθηκε!»

2. Δημήτρης Πουλικάκος – «Μεταφοραί Εκδρομαί ο Μήτσος» (ΕΜΙ, 1976)
Γ.Α.: «Δίσκος για γερά crash test καθώς μπήκε από την κλειδαρότρυπα στις δισκοθήκες που είχαν αποκλειστικά ξένη μουσική. Έχει αντιγραφεί όσο λίγοι δίσκοι βινυλίου σε κασέτα τότε, καθώς λειτουργούσε σαν προκήρυξη. Το τραγούδι που ξεκινά ο δίσκος, το «Σκόνη, Πέτρες, Λάσπη» ήταν ανέκαθεν το τραγούδι που έπρεπε να παίζει κάθε νέα ροκ μπάντα που σέβεται τον εαυτό της.»


3. Φατμέ – «Φατμέ» (Columbia, 1981)
Γ.Α.: «Το πρώτο τραγούδι που έγραψαν οι Φατμέ, το εκπληκτικό «Πίσω από τις γρίλιες» έγινε ο ύμνος στην παρέα μου τότε και μάλιστα το στιχάκι «οι δασκάλοι πουλάνε νοσταλγία από το χθες» το είχα δανειστεί σε μια έκθεση του γυμνασίου με θέμα τη διδασκαλία και τους λειτουργούς τους κι έπαθε πλάκα η φιλόλογος Παπαλέξη. Ο δίσκος τους έγινε δεκτός με ενθουσιασμό στη Νέα Σμύρνη, όπου ήταν η έδρα των Φατμέ, και παραμένει έως σήμερα εμβληματικός στα ακούσματά μας. Θυμάμαι όταν υπηρετούσα στο Διδυμότειχο τη θητεία μου, μου ταχυδρόμησε σε κασέτα το τραγούδι «Πίσω απ’ τις γρίλιες» ο συμμαθητής και καλός φίλος μου Βαγγέλης Γεωργίου, για να πάρω κουράγιο!»

4. Λουκιανός Κηλαηδόνης – «Ψυχραιμία Παιδιά» (Λύρα, 1979)
Γ.Α.: «Σε μια εποχή που η κυβέρνηση είχε επιβάλλει πολλούς φόρους, για πολλούς δυσβάσταχτους, και γενικά νέα μέτρα, σκληρά, βγήκε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης με το επίκαιρο πάντα πνεύμα του και τραγούδησε «δεν μας τρομάζουν τα νέα μέτρα…!»».


5. Πελόμα Μποκιού – «Πελόμα Μποκιού» (Λύρα, 1972)
Γ.Α.: «Μια μέρα στα 80ς που ήμουν κρεβατωμένος με υψηλό πυρετό και δεν πήγα σχολείο, γυμνάσιο τότε, έδωσα ένα χαρτάκι στη μητέρα μου όταν θα βγει έξω να μου πάρει το δίσκο των Πελόμα Μποκιού. Περίμενα με αγωνία να γυρίσει. Όταν τον έπιασα στα χέρια μου που έκαιγαν από τον πυρετό, είδα ότι είχε ένα κομμάτι που λεγόταν «Πυρετός 42» ! Το παράδοξο με αυτό το δίσκο είναι ότι το θρυλικότερο ίσως τραγούδι του ελληνικού ροκ, το «Γαρύφαλλε, Γαρύφαλλε» σε στίχους Γιάννη Κιουρτσόγλου, είναι το μοναδικό στο δίσκο που δεν ερμηνεύει ο βασικός τραγουδιστής του γκρουπ ο Βλάσης Μπονάτσος, αλλά το τραγουδά ο Νίκος Δαπέρης, που ζει εδώ και χρόνια στην Αγγλία και ασχολείται με τα ναυτιλιακά.»


6. Διονύσης Σαββόπουλος – «Δέκα Χρόνια Κομμάτια» (Λύρα, 1975)
Γ.Α.: «Ο δίσκος αυτός με συντρόφευε σε κάθε οικογενειακή εκδρομή όπου αποτελούσε επιλογή μου, όταν ερχόταν η σειρά μου να διαλέξω κασέτα. Τις άλλες φορές το άκουγα σε βινύλιο από το πικάπ μου ή σε μοναχικά ακούσματα στο νεανικό μου δωμάτιο όπου με τρέλαινε η μουσική του Σαββόπουλου. Μάλιστα, έκανα τόσο γούστο και τους στίχους του που τους κατέγραφα στο ντοσιέ μου και τους μελετούσα λέξη λέξη και το μυαλό μου πήγαινε μακριά και φανταζόταν άλλα τόσα. Η πλάκα είναι ότι τελευταία που έπεσε στα χέρια μου μια άλλη κόπια του δίσκου αυτού – τον έχω τρεις φορές τόσο πολύ μ’ αρέσει – έχει μέσα κάτι ωραία ποιήματα γραμμένα ιδιόχειρα από κάποιον προκάτοχό του, που αν του λείπουν μπορεί να με βρει και να τα επιστρέψω καθώς μάλλον τα ξέχασε μέσα.»

7. Μουσικές Ταξιαρχίες – «Μουσικές Ταξιαρχίες» (Columbia, 1982)
Γ.Α.: «Όταν είχε κυκλοφορήσει δεν ήταν τόσο ευρείας αποδοχής όσο σήμερα καθώς είχε λογοκριθεί και απαγορεύτηκε για μια περίοδο και μάλιστα όταν επανακυκλοφόρησε είχε… «μπιπ» σε επίμαχα σημεία! Πριν κυκλοφορήσει ο πρώτος αυτός δίσκος των Μουσικών Ταξιαρχιών του Τζίμη Πανούση το συγκρότημα είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη τόσο λόγω των συναυλιών τους που συνήθως τις διέκοπτε η αστυνομία και συλλάμβανε τα μέλη του συγκροτήματος, αλλά και λόγω της θρυλική κασέτας που είχαν κυκλοφορήσει και διακινούνταν στις ζωντανές εμφανίσεις του γκρουπ.»

8. Γιώργος Νταλάρας – «Οι Μάηδες οι Ήλιοι Μου» (Minos, 1978)
Γ.Α.: «Τραγούδια όπως «Σκορπίσανε οι φίλοι μου» του Γιάννη Σπανού, «Στην Αλάνα», «Κάτω απ’ την κληματαριά» του Αντώνη Βαρδή, «Άι, μωρέ παιδιά», «Πέθανε ο Αριστείδης», «Αθήνα» και επίλογος με το «Κόκκινο Τριαντάφυλλο» του Μίκη Θεοδωράκη, συνθέτουν ένα από τα πιο πολυπαιγμένα ελληνικά άλμπουμ της δισκοθήκης μου την εποχή που κυκλοφόρησε.»


9. Μανώλης Μητσιάς – «Μανώλης Μητσιάς Νο2» (Columbia, 1973)
Γ.Α.: «Η αποθέωση του ελαφρο-λαϊκού τραγουδιού με τον Μανώλη Μητσιά να τραγουδά «Τι να πούμε τι», «Μια Κεφαλλονίτισσα», «Με το πρώτο λεωφορείο», «Στη Μονεμβασιά», «Σαν Πας στην Αλεξάνδρεια», «Το Δραγουμάνο του Βεζύρη», «Πρωτομηνιά», «Πέρνα τα Πούμε», και άλλα τραγούδια της παρέας, σε εξαιρετικές ερμηνείες που σφράγισαν και τον ίδιο.»

10. Δούκισσα / Τόλης Βοσκόπουλος – «Οι Αναμνήσεις» (Philips, 1969)
Γ.Α.: «Αυτός ο δίσκος έπεσε τυχαία στα χέρια μου πρόσφατα και έχει μια τέτοια τελειότητα που διεκδικεί τη θέση πολλών άλλων που έχουν τη δική τους ιστορία στη δισκοθήκη μου. Είναι ο δίσκος που σύστησε στο κοινό ο Τόλης Βοσκόπουλος, τη νεαρή τότε τραγουδίστρια Δούκισσα, με την οποία συμπορεύτηκε και στον κινηματογράφο.»

Τα δυο bonus άλμπουμ που δεν γινόταν να λείπουν από το Top 10 του Γιάννη Αλεξίου, όπως μας αναφέρει παραπάνω είναι τα:
-Βαγγέλης Γερμανός – «Τα Μπαράκια» (Λύρα, 1981)
-Οπισθοδρομική Κομπανία/Γιώργος Ξηντάρης/Γιώργος Σαρρής – «Το Μινόρε της Αυγής – Τα Τραγούδια Από Την Τηλεοπτική Σειρά Του Φώτη Μεσθεναίου» (Minos, 1983)

Επιμέλεια: Τζωρτζίνα Ντούτση

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024