Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζάεφ: Είμαστε «Μακεδόνες» και θα είμαστε για πάντα «Μακεδόνες»

Ζάεφ: Είμαστε «Μακεδόνες» και θα είμαστε για πάντα «Μακεδόνες»

Από το διάγγελμα δεν έλειψαν και οι γνωστές προκλητικές αναφορές, καθώς και τα έντονα πολιτικά παιχνίδια, τα οποία έχει επιστρατεύσει, σε μια προσπάθεια τόσο για να ανέβουν τα ποσοστά του «ναι», όσο και να πείσει τους πολίτες να μην απέχουν

Τις τελευταίες του προσπάθειες ώστε να πείσει τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για το δημοψήφισμα της Κυριακής κάνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, λίγες ώρες πριν τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας στη γειτονική στα Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός της γείτονος μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, κάλεσε τους πολίτες της χώρας, αφενός να προσέλθουν μαζικά την Κυριακή στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα και αφετέρου, να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Από το διάγγελμα δεν έλειψαν και οι γνωστές προκλητικές αναφορές, καθώς και τα έντονα πολιτικά παιχνίδια, τα οποία έχει επιστρατεύσει, σε μια προσπάθεια τόσο για να ανέβουν τα ποσοστά του «ναι», όσο και να πείσει τους πολίτες να μην απέχουν.

Σε μια ακόμα προκλητική δήλωση, ο Ζάεφ τόνισε πως: «ο ύμνος, η σημαία παραμένουν οι ίδιοι και προστατεύονται. Είμαστε «Μακεδόνες» και θα είμαστε για πάντα «Μακεδόνες»».

Το διάγγελμα έγινε με φόντο το μνημείο της εξέγερσης του Ίλιντεν, μια επιλογή που μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού σύμφωνα με τον ο κ. Ζάεφ «το μνημείο αυτό μας υπενθυμίζει ότι ο λαός της «Μακεδονίας» έκανε πάντα τη σωστή επιλογή: το 1903 κατά την εξέγερση του Ιλίντεν. Το 1941 όταν ακολούθησε την προοδευτική Ευρώπη ενάντια στον φασισμό, κατά τη διάρκεια του αγώνα για εθνική απελευθέρωση».

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων: «στις 8 Σεπτεμβρίου 1991, ψηφίζοντας στο δημοψήφισμα αποφασίσαμε μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν έχουν υλοποιηθεί όλες οι φιλοδοξίες μας, συμπεριλαμβανομένου του ονείρου μας για την Ευρωπαϊκή «Μακεδονία», κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ».

«Αλλά σήμερα, είμαστε κοντά στην εκπλήρωση αυτού του ονείρου, αυτής της φιλοδοξίας. Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο καθένας από εμάς θα πρέπει να βάλει ένα τούβλο στην οικοδόμηση ενός καλύτερου «μακεδονικού» μέλλοντος. Να γίνουμε μέλος της ισχυρότερης συμμαχίας – του ΝΑΤΟ και πλήρες μέλος της ισχυρότερης οικονομικής κοινότητας στον κόσμο – της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια πέταξε τη «μπάλα» στους πολίτες λέγοντας πως είναι εκείνοι που κρατούν το κλειδί για να γίνει η χώρα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Μια αναμενόμενη κίνηση, αφού είναι γνωστό ότι η αποχή είναι κάτι που φοβίζει την κυβέρνηση Ζάεφ, όσο και το αρνητικό αποτέλεσμα.

«Αυτοί που ψηφίζουν είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν. Εάν η συντριπτική πλειοψηφία ψηφίζει «ναι», θα ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ» είπε, ενώ παραδέχτηκε πως η χώρα του έκανε «παραχώρηση ώστε να δεχτεί έναν γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα «Μακεδονία»», ωστόσο τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ταυτότητά μας».

Από την ομιλία του δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για πολλοστή φορά για «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική ταυτότητα». «Η περήφανη χώρα της «Μακεδονίας» εξασφάλισε την πλήρη αναγνώριση της «μακεδονικής» εθνότητας, της γλώσσας, της κληρονομιάς μας. Η «μακεδονική» γλώσσα προστατεύεται. Η «μακεδονική» ταυτότητα προστατεύεται. Ο ύμνος, η σημαία παραμένουν οι ίδιοι και προστατεύονται. Είμαστε «Μακεδόνες» και θα είμαστε για πάντα «Μακεδόνες»», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, κορυφώνει το εμφυλιακό κλίμα, καλώντας τους πολίτες σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος, μιλώντας μάλιστα για «ιστορική αυτοκτονία».

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ολοκληρώνεται η εκστρατεία των κομμάτων στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από τα μεσάνυχτα και μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας το βράδυ της Κυριακής, απαγορεύονται οποιεσδήποτε εκδηλώσεις και πολιτικές αναφορές σχετικά με το δημοψήφισμα.

Διαβάστε επίσης:

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024