Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξώμπουργο: Το επιβλητικό ύψωμα της Τήνου

Ξώμπουργο: Το επιβλητικό ύψωμα της Τήνου

Στο οχυρωμένο ήδη από την αρχαιότητα Εξώμβουργο βρισκόταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Τήνου

Στην καρδιά της Τήνου, του νησιού των Κυκλάδων με το έντονο θρησκευτικό χρώμα και την πλούσια πολιτιστική παράδοση, δεσπόζει το Εξώμβουργο ή Ξώμπουργο, επιβλητικό ύψωμα με μαγευτική θέα.


Η θέα από το Ξώμπουργο

Στο ύψωμα του Εξωμβούργου, που κατοικήθηκε μάλλον από τους Προϊστορικούς Χρόνους, ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. ιερό αφιερωμένο στη Δήμητρα. Το οχυρωμένο ήδη από την αρχαιότητα Εξώμβουργο ήταν γνωστό κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους ως Κάστρο της Αγίας Ελένης.

Στην ίδια θέση, που αποτέλεσε κέντρο του νησιού επί Φραγκοκρατίας, οικοδόμησαν και οι Ενετοί το κάστρο τους, από το οποίο διατηρούνται ερείπια.

Η οχυρωμένη μεσαιωνική πρωτεύουσα της Τήνου, ασφαλές καταφύγιο για τους ντόπιους, έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 1715.

Κάτω από το ύψωμα του Εξωμβούργου βρίσκονται η μονή Καρδίας του Ιησού, από την οποία ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του επιβλητικού βράχου, και η εκκλησία της Αγίας Ελεούσης, δίπλα στη μονή.

Στα ριζά του Εξωμβούργου οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν δύο χωριά που διατηρούν το παραδοσιακό χρώμα τους, τον Κουμάρο και την Ξυνάρα (Ξινάρα).

Γραφικά σοκάκια, παλαιές βρύσες και καμάρες στολίζουν τον Κουμάρο. Κοντά στο χωριό με το ξεχωριστό χρώμα, στη διασταύρωση προς τη μονή Καρδίας του Ιησού, σώζονται τμήματα ρωμαϊκού και ενετικού υδραγωγείου.

Στην Ξυνάρα, άλλοτε πολιτιστικό και βιοτεχνικό κέντρο της Τήνου, ενδιαφέρον παρουσιάζουν το «Παλάτι του Δεσπότη», εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα με έκθεση εκκλησιαστικών κειμηλίων, και δύο εκκλησιαστικά μνημεία του 19ου αιώνα: ο καθολικός καθεδρικός ναός της Παναγίας του Ροδαρίου (1860-1870) και η εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (1836).

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024