Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς αιδώ η κυβέρνηση για τη Μόρια

Χωρίς αιδώ η κυβέρνηση για τη Μόρια

Μόρια. Εκεί που διεθνής Τύπος και οργανώσεις παγκοσμίου κύρους βλέπουν μια κατάσταση «πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης» και κάνουν λόγο για το χειρότερο κέντρο προσφύγων σε σύγκριση ακόμη και με την Αφρική, η κυβέρνηση βλέπει απλώς μια «δύσκολη κατάσταση»...

Γυαλιά με παραμορφωτικούς φακούς θα πρέπει να φοράει κανείς για να δει την κατάσταση στη Μόρια με τον τρόπο που τη βλέπει η κυβέρνηση. Εκεί που διεθνής Τύπος και οργανώσεις παγκοσμίου κύρους βλέπουν μια κατάσταση «πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης» και κάνουν λόγο για το χειρότερο κέντρο προσφύγων σε σύγκριση ακόμη και με αυτά της Αφρικής, η κυβέρνηση βλέπει απλώς μια κατάσταση… «δύσκολη»!

«Είναι δύσκολη η κατάσταση στη Μόρια» δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και αμέσως έσπευσε να συμπληρώσει: «αλλά είναι διαρκής η προσπάθεια για την αποσυμφόρηση του νησιού». Κάνοντας λόγο για «αποσυμφόρηση του νησιού» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θεώρησε ότι απαντά στο ζήτημα των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στη Μόρια. Τίποτα δεν είναι πιο μακρυά από την πραγματικότητα. Αλλά η κυβέρνηση μοιάζει να έχει πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα, ειδικά όταν αφορά σε ζητήματα που πλήττουν την εικόνα της.

«Η κατάσταση στη Μόρια είναι δύσκολη». Έτσι, λοιπόν, αντιμετωπίζει το ζήτημα της Μόριας η πρώτη φορά Αριστερά κυβέρνηση, που στο παρελθόν διερρήγνυε τα ιμάτιά της για την Αμυγδαλέζα. Μοιάζει να έχει χάσει κάθε ευαισθησία για ζητήματα που άλλοτε αποτελούσαν προνομιακό πεδίο και αντιμετωπίζει με απόλυτο κυνισμό θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια απόλυτη αξία της Αριστεράς. Κι αυτό για να μην υποστεί και άλλο πλήγμα η εικόνα της, ειδικά τώρα που οδεύει σε κάλπες…

Η αποσυμφόρηση του νησιού

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, «εκεί βρίσκονται 9.000 πρόσφυγες, αλλά είναι διαρκής η προσπάθεια για την αποσυμφόρηση του νησιού». Το «εκεί» αναφέρεται στον καταυλισμό της Μόριας, καθώς ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στο νησί έχει ξεπεράσει τις 11.000. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, από τη Λέσβο προς την ενδοχώρα έχουν μεταφερθεί 3.000 πρόσφυγες, ενώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα μεταφερθούν ακόμη 2.000.

Βέβαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ανέφερε τα στοιχεία για τις αφίξεις προσφύγων από την Τουρκία, που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Το περασμένο τριήμερο Παρασκευής – Κυριακής για παράδειγμα έφθασαν τα 615 άτομα -ένας αριθμός από τους μεγαλύτερους των τελευταίων ετών.  «Αν οι μεταναστευτικές ροές συνεχιστούν με αυτό το ρυθμό, τότε δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα και να διατηρήσουμε τον έλεγχο» δηλώνει ο προϊστάμενος του Γραφείου Ασύλου στη Λέσβο.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας ήταν λίγο πιο συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά τα στοιχεία: «Σύμφωνα με τον ίδιο από τον Ιούνιο μέχρι και τη Δευτέρα είχαν φύγει 3.600 άνθρωποι από το ΚΥΤ της Μόριας, ενώ την ίδια χρονική περίοδο ήρθαν 5.700. Άρα, αυτή τη στιγμή, από τους 8.500 ανθρώπους που είναι στο ΚΥΤ της Μόριας, το 70% είναι τρεις μήνες στη Λέσβο».

«Πάρτε τα παιδιά από την Μόρια»

Την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για «δύσκολη κατάσταση», οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν δραματική έκκληση για επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων και ιδιαίτερα των παιδιών που βρίσκονται στον καταυλισμό. Παρά το γεγονός ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απλώς παραθέτουν τα στοιχεία, η εικόνα που τα στοιχεία αυτά συνθέτουν είναι απολύτως σοκαριστική.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν λόγο για περιστατικά εφήβων στη Μόρια, που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί, τονίζοντας πως υπάρχουν σημαντικά κενά στην πρόσβαση ιατρικής φροντίδας.

Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες.

«Αυτά τα παιδιά προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, που έχουν υποστεί ακραία επίπεδα βίας και ψυχικού τραύματος. Αντί να λάβουν φροντίδα και προστασία στην Ευρώπη, βιώνουν διαρκή φόβο, στρες και επεισόδια νέας βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας» λέει ο Ντέκλαν Μπάρι, παιδίατρος και ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

«Επιπλέον, το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος επιδημιών είναι πολύ μεγάλος».

Μόνο τις δύο πρώτες βδομάδες του Σεπτέμβρη στη Λέσβο κατέφτασαν 1.500 άνθρωποι, χωρίς στέγη, φαγητό και ελάχιστη ιατρική κάλυψη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει πολλά παιδιά για τα οποία το τοπικό νοσοκομείο έκρινε ότι χρειάζονται φροντίδα στην Αθήνα. Ωστόσο, εξαιτίας της έλλειψης στέγης στην ηπειρωτική χώρα, τα παιδιά αυτά είναι αναγκασμένα να ζουν σε ένα περιβάλλον όπου τα ιατρικά προβλήματα και η ψυχική υγεία τους επιδεινώνονται.

«Εδώ και τρία χρόνια είμαστε μάρτυρες των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη Μόρια. Απευθύνουμε ακόμη μια φορά έκκληση στις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν βιώσιμες λύσεις για να σταματήσει αυτή η τραγική κατάσταση. Είναι καιρός πια να δοθεί τέλος στις απάνθρωπες συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Είναι ώρα για άμεση μετεγκατάσταση των πλέον ευάλωτων προσφύγων σε ασφαλείς συνθήκες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» τονίζει ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Εσύ θα μπορούσες να ζήσεις εκεί;

Βίντεο που δημοσιοποίησε ο ενημερωτικός οργανισμός AJ+ δείχνει μέσα σε τρία λεπτά την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Το βίντεο καταλήγει με το ερώτημα: «Εσύ θα μπορούσες να ζήσεις σαν πρόσφυγας στην Μόρια;»

Ανάλογα άρθρα υπάρχουν και σε άλλα έγκυρα μέσα ενημέρωσης όπως το BBC και ο Guardian. Μηνύματα για την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια στέλνουν ΜΚΟ και ΟΗΕ.

Διαβάστε περισσότερα:

Προσφυγικό: Βίντεο – ντροπή για το κολαστήριο στη Μόρια

Δραματικό SOS από τη Μόρια

Προσφυγικό : Η μόρια και το… πολυτελές ξενοδοχείο

Ο ΟΗΕ ζητά την αποσυμφόρηση της Μόριας

BBC: Απόπειρες αυτοκτονίας προσφυγόπουλων στη Μόρια

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024