Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνική μελέτη: 6-8 ώρες ύπνου προστατεύουν την καρδιά

Ελληνική μελέτη: 6-8 ώρες ύπνου προστατεύουν την καρδιά

Μελέτη του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο

Έξι με οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ αποδεικνύονται επωφελής για την υγεία της καρδιάς, ενώ λιγότερες ή περισσότερες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Επαμεινώνδας Φούντας η στέρηση του ύπνου και οι πολλές ώρες ύπνου επίσης  θα πρέπει να αποφεύγονται για την προστασία της υγείας της καρδιάς.

Η ομάδα του Δρ Φούντα κατέληξε στα παραπάνω συμπεράσματα αφού μελέτησε στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο ενήλικες, που είχαν συμπεριληφθεί σε 11 προοπτικές μελέτες και δεν είχαν εδραιωμένη καρδιαγγειακή νόσο.

Δυο ομάδες, εκείνοι που κοιμόντουσαν λιγότερες από έξι ώρες και εκείνοι που κοιμόντουσαν πάνω από οκτώ συγκρίθηκαν με μια ομάδα αναφοράς που κοιμόταν έξι με οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι και οι δύο ομάδες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης ή θανάτου από στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Συγκριτικά με την ομάδα αναφοράς, όσοι κοιμόντουσαν λίγο ή πολύ είχαν 11% και 33% μεγαλύτερο κίνδυνο, αντίστοιχα, να εκδηλώσουν ή να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας κοιμώμενοι αλλά γνωρίζουμε ελάχιστα για την επίπτωση του ύπνου στο καρδιαγγειακό σύστημα», εξήγησε ο κ. Φούντας.

«Αν και χρειάζεται περισσότερη μελέτη επί του θέματος, γνωρίζουμε ήδη ότι ο ύπνος επηρεάζει βιολογικές λειτουργίες, όπως ο μεταβολισμός της γλυκόζης, η αρτηριακή πίεση και οι φλεγμονές, παράγοντες που όλοι επηρεάζουν την καρδιαγγειακή νόσησης», πρόσθεσε.

Και κατέληξε λέγοντας ότι δεν είναι δύσκολο να κοιμάται κανείς έξι με οκτώ ώρες κάθε βράδυ συστήνοντας «να τηρούμε μια ρουτίνα ύπνου, πηγαίνοντας στο κρεβάτι περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ και ξυπνώντας επίσης περίπου την ίδια ώρα κάθε πρωί, αποφεύγοντας το αλκοόλ και την καφεΐνη πριν τον ύπνο, τρώγοντας υγιεινά και φυσικά όντας σωματικά δραστήριοι. Ο επαρκής ύπνος είναι καίριας σημασίας για τον υγιεινό τρόπο ζωής».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024