Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρώμικα παιχνίδια με τον κατώτατο μισθό! Η κυβέρνηση εμπαίζει τους εργάτες!

Βρώμικα παιχνίδια με τον κατώτατο μισθό! Η κυβέρνηση εμπαίζει τους εργάτες!

Πάνω στα εργασιακά ερείπια που δημιούργησε η κυβέρνηση της «νεοθατσερικής Αριστεράς», προσποιείται τώρα τον προστάτη των εργαζομένων, υποσχόμενη αορίστως τη μερική αποκατάσταση του ύψους του κατώτατου μισθού, στα πλαίσια πάντως ενός σχεδίου φιλανθρωπίας βικτωριανής εποχής

Πρόσφατα (24/8/2018) ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους εργάτες τού ιστορικού ναυπηγείου Νεωρείου της Σύρου, υποσχέθηκε απροσδιόριστη αύξηση του κατώτατου μισθού  που είναι καθηλωμένος από τον Φεβρουάριο του 2012 στα 586 ευρώ και στα 510 ευρώ (μεικτά) για τους άνω και τους κάτω των 25 ετών εργατοϋπαλλήλους, αντίστοιχα.

Αφού, ως πιστότερος -και γι’αυτό μακροβιότερος- μνημονιακός πρωθυπουργός, κράτησε παγωμένους για τέσσερα (4) ολόκληρα χρόνια τους μισθούς και τα ημερομίσθια των ανειδίκευτων εργατών, τώρα, ενόψει εκλογών, αυτός και η υπουργός επί της Εργασίας υπόσχονται τη σταδιακή αύξησή τους.

Με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/20-2-2012, κατ’εφαρμογή του β’ Μνημονίου (ν. 4046/12 υποπαρ. ΙΑ.11), οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί και τα ημερομίσθια μειώθηκαν εν σχέσει με τα προβλεπόμενα στην ΕΓΣΣΕ της 15-7-2010 (ήταν 751 μεικτά) στα 586 ευρώ και στα 510 ευρώ μεικτά («υποκατώτατος») για τους άνω και τους κάτω των 25 ετών εργαζόμενους. Αντίστοιχα, τα νέα κατώτατα ημερομίσθια μειώθηκαν στα 26,18 και 22,83 ευρώ.

Εξάλλου με τον ν. 4152/2013 (υποπαρ. ΙΔ.2 σελ. 1619) καθορίστηκε χαμηλότερος κατώτατος και «υποκατώτατος» μισθός για τους λεγόμενους «ωφελούμενους εργαζόμενους» το ποσό των 490 ευρώ και 427 ευρώ μεικτά για τους άνω και κάτω των 25 ετών αντίστοιχα. Τα κατώτατα ημερομίσθια καθορίστηκαν στα 19,6 και 17,1 ευρώ αντίστοιχα.

Με τους δευτερομνημονιακούς εφαρμοστικούς νόμους 4093/2012, 4172/2013 και 4254/2014 μειώθηκε περαιτέρω ο κατώτατος μισθός, αφού:

α.Καταργήθηκαν οι τριετίες πέραν της τρίτης, δηλαδή μετά τα 9 χρόνια εργασίας (ν. 4093/2012 υποπαρ. ΙΑ.11 εδ.ε’),

β.Μειώθηκε η προσαύξηση των τριετιών από 10% σε 5% για τις τριετίες των νέων εργαζομένων με πρόσχημα τη μακροχρόνια ανεργία τους (ν. 4254/2014 υποπαρ. ΙΑ.7),

γ.Καταργήθηκαν οι προσαυξήσεις στον νέο νομοθετικώς καθοριζόμενο μισθό (ν.4172/2013 άρθρο 103) και

δ.Πάγωσε η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας μέχρις ότου η ανεργία να μειωθεί στο 10% (ν. 4093/2012 υποπαρ. ΙΑ.11 εδ.ε’)!!

Κατά συνέπεια, όποια συζήτηση για μικρή ή μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σχεδόν άνευ σημασίας, αν δεν συμπεριλαμβάνει και την αποκατάσταση των προσαυξήσεων που τον συνοδεύουν.

Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς κατήγγειλε τις ανωτέρω παρεμβάσεις στο ύψος και τη σύνθεση του κατώτατου μισθού. Απέρριπτε τη «ρήτρα εσωτερικής υποτίμησης» στους μισθούς και τα άλλα μεγέθη της οικονομίας ως «ρήτρα βουλγαροποίησης» (ν. 4046/2012 σελ. 713). Κατέθεσε μάλιστα πρόταση νόμου για την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και εισηγήθηκε την κύρωση της υπ’αριθ.131/1970 ΔΣΕ για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών.

Αυτά ως αντιπολίτευση…

Ως κυβέρνηση, τίποτε από αυτά δεν υλοποίησε κατά τη δική του μνημονιακή περίοδο. Ως κυβερνών κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στρογγυλοκάθισε πάνω στους θεσμούς εργασιακής ειλωτείας των προηγουμένων Μνημονίων (αυτών που θα έσκιζε) και εφαρμόζοντας με αναλγησία και επιμονή όλους τους παραπάνω θεσμούς, επιδείνωσε περαιτέρω το εχθρικό κλίμα εργασίας για τους νέους που οδηγήθηκαν, κυρίως για τον λόγο αυτό, στη μετανάστευση και τη μαζική φυγή («brain drain»).

Όλοι σήμερα παραδέχονται ότι η πιστή υλοποίηση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ του ακραία νεοφιλελεύθερου μνημονιακού πλαισίου που είχαν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η γενικευμένη ευελιξία και εκμετάλλευση της νεανικής εργατικής δύναμης, που έλαβε επί των ημερών του ανεξέλεγκτες διαστάσεις, είναι η βασική αιτία τής μαζικής φυγής των νέων μας στο εξωτερικό. Όσοι παραμένουν στην πατρίδα, εδώ στην …κανονικότητα των «ωφελουμένων εργαζομένων», δουλεύουν μόνο για το καθημερινό τους φαγητό στα προγράμματα της δημόσιας φιλανθρωπίας του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας.

Πρόκειται για …ευάρεστα στην κυβέρνηση προγράμματα αφού, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη εργασιακή αβεβαιότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει τις …επίσημες στατιστικές μείωσης της ανεργίας. Για τους γνωρίζοντες, όμως, το «επίτευγμα» της μείωσης της ανεργίας είναι αποτέλεσμα της πιστής εφαρμογής των θεσμών τής εσωτερικής υποτίμησης στους μισθούς και την αγορά εργασίας, της κατάργησης όλων των μεγεθών τής ελεύθερης διαπραγμάτευσης και του Εργατικού Δικαίου καθώς και της γενικευμένης εργασιακής ανασφάλειας.

Εσωτερική υποτίμηση, βίαιη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, γενικευμένη ατυπία, αμοιβές χαμηλότερες του «υποκατώτατου» μισθού, πάγωμα των ΣΣΕ, θεσμική απαξίωση του ΟΜΕΔ, φτηνές απολύσεις, κατάργηση ή δραστική περικοπή επιδομάτων, που δημιουργούν το γενικευμένο «πρεκαριάτο», είναι η μεγάλη …επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στην αγορά εργασίας!

Με τη βοήθεια της μείωσης κατά εκατοντάδες χιλιάδες των αιτούντων εργασία και με τον συνυπολογισμό ως εργαζομένων αυτών που εργάζονται ελάχιστες ώρες την εβδομάδα, η σημερινή κυβέρνηση εμφανίζει μια  -επίπλαστη κατ’ουσίαν- μικρή αύξηση του όγκου τής απασχόλησης.

Πάνω στα εργασιακά ερείπια που δημιούργησε η κυβέρνηση της «νεοθατσερικής Αριστεράς», προσποιείται τώρα τον προστάτη των εργαζομένων, υποσχόμενη αορίστως τη μερική αποκατάσταση του ύψους του κατώτατου μισθού, στα πλαίσια πάντως ενός σχεδίου φιλανθρωπίας βικτωριανής εποχής.

26/8/2018

Αλέξης Π. Μητρόπουλος

Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ

Πανεπιστημιακός

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024