Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από 150 γονίδια σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή

Πάνω από 150 γονίδια σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή

Αν η κολπική μαρμαρυγή διαγνωστεί έγκαιρα, είναι πιο πιθανή η πρόληψη των επιπλοκών της, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο

Αναλύοντας στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύρια άτομα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψαν μέχρι πρότινος άγχους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής, της συχνότερης μορφής καρδιακής αρρυθμίας.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και εν τέλει θανάτου.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Genetics, οι επιστήμονες έκαναν εκτεταμένη γενετική ανάλυση συγκρίνοντας δεδομένα από έξι μικρότερες έρευνες ανακάλυψαν 151 υποψήφια γονίδια για την κολπική μαρμαρυγή. Πολλά εξ αυτών είναι σημαντικά στην εμβρυϊκή ανάπτυξη της καρδιάς, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση για κολπική μαρμαρυγή ήδη από την ενδομήτρια ζωή ή γενετικές διακυμάνσεις μπορεί να επανενεργοποιούν γονίδια στην ενήλικη καρδιά που υπό φυσιολογικές συνθήκες λειτουργούν μόνο κατά το εμβρυϊκό στάδιο.

Επίσης εκ των 151 γονιδίων, τα 32 ίσως αλληλεπιδρούν με υπάρχουσες δραστικές ουσίες για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής.

«Η καλύτερη κατανόηση των βιολογικών διαδικασιών πίσω από την κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείας αλλά και προληπτικά μέσα. Ελπίζουμε ότι με περαιτέρω μοριακά πειράματα θα καθορίσουμε πως πετύχουμε τη διατήρηση ενός σταθερού καρδιακού παλμού», σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης Κριστεν Γουιλερ, επίκουρη καθηγήτρια στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο.

Αν η κολπική μαρμαρυγή διαγνωστεί έγκαιρα, είναι πιο πιθανή η πρόληψη των επιπλοκών της, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024