Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστολική ψήφο για Έλληνες του εξωτερικού εξετάζει η κυβέρνηση

Επιστολική ψήφο για Έλληνες του εξωτερικού εξετάζει η κυβέρνηση

Το Σύνταγμα δεν θεσπίζει την υποχρέωση καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου, όπως εσφαλμένα υποστηρίζουν κάποιοι, αλλά απλώς προβλέπει τη δυνατότητα

Όλα τα μέτωπα ανοίγει η κυβέρνηση σε μια περίοδο ιδιαίτερα φορτισμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου να έρθει και η πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με σπάσιμο της Β’ Αθήνας. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει αν το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και αναφορές στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αίτημα που επαναλαμβάνει επιτακτικά η Νέα Δημοκρατία και μάλιστα το βάζει ως προαπαιτούμενο προκειμένου να ψηφίσει τις αλλαγές της κυβέρνησης.

Η ΝΔ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό προκαλώντας το Μαξίμου να τη δεχθεί καθώς εκτιμά ότι οι 500 χιλιάδες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης θα στραφούν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα, επιχειρώντας να το υποβαθμίσει, ωστόσο, πληροφορίες του in.gr κάνουν λόγο για plan B από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να εγκλωβίσουν τη Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, σκέφτονται να προτείνουν μαζί με το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου για όσους βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Πρόκειται για μια μεσοβέζικη λύση που δίνει τη δυνατότητα σε όσους θελήσουν να ψηφίσουν να το πράξουν με επιστολή, μόνο που δεν θεωρείται από τους ειδικούς μαζική ψηφοφορία όσων Ελλήνων είναι γραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους αλλά διαμένουν σε άλλη χώρα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει μάθει για το σχέδιο της κυβέρνησης κι εκτιμά ότι δεν είναι αυτό που η ίδια ζητά. Δηλαδή να ψηφίσουν όλοι οι κάτοικοι του εξωτερικού, ακόμη κι αν προβλεφθεί να εκλέξουν βουλευτές του απόδημου ελληνισμού που θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς στο Επικράτειας.
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η επιστολική ψήφος από μόνη της δεν διασφαλίζει την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και της εκλογικής διαδικασίας και μπορεί να υπάρξουν καταγγελίες νοθείας. Κι αυτό διότι δεν δίνεται η δυνατότητα για αυτοπρόσωπη παρουσία του ψηφοφόρου σε προξενεία (ή σε ειδικά εκλογικά τμήματα, ώστε να μειώνονται οι αποστάσεις που πρέπει να διανυθούν) η οποία θεωρείται ότι παρέχει εχέγγυα για αδιάβλητη διαδικασία.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι κάτι τέτοιο έχει πολλά τεχνικο-οικονομικά προβλήματα και το έχει αποκλείσει, τουλάχιστον προς το παρόν.

Όμως, η πρόταση για επιστολική ψήφο σίγουρα θα βάλει νέα δεδομένα στο τραπέζι και θα πιέσει τη Νέα Δημοκρατία. Η οποία και θα επιμείνει στη θέση της να δοθεί το δικαίωμα σε όσους είναι μακριά από την Ελλάδα να ψηφίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι το Σύνταγμα δεν θεσπίζει την υποχρέωση καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου, όπως εσφαλμένα υποστηρίζουν κάποιοι, αλλά απλώς προβλέπει τη δυνατότητα. Το άρθρο 51 παράγραφος 4 προβλέπει:

«Oι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάνος Σκουρλέτης, νωρίτερα σε ομιλία του για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα διακριτό ρεύμα στην αυτοδιοίκηση, με συμμαχίες σε προγραμματική βάση.  Ανοίγοντας έτσι τον κύκλο συζητήσεων για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με άλλες πολιτικές δυνάμεις για τη στήριξη κοινών υποψηφίων.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024