Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Bloomberg: Το προσχέδιο του αναπτυξιακού σχεδίου που παρουσίασε ο Τσακαλώτος

Bloomberg: Το προσχέδιο του αναπτυξιακού σχεδίου που παρουσίασε ο Τσακαλώτος

Την αποκατάσταση των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» στην αγορά εργασίας, «σταδιακή αύξηση στον κατώτατο μισθό» και δημιουργία «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», περιλαμβάνει το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, αναφέρει το Bloomberg

«Αναρωτηθήκατε ποτέ τι σχεδιάζει να κάνει η Ελλάδα, πώς θα αξιοποιήσει την οικονομική ελευθερία, μόλις «δραπετεύσει από τα δεσμά» του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο;» είναι ο χαρακτηριστικός τρόπος με τον οποίο ξεκινά άρθρο του Bloomberg, στο οποίο αναφέρονται τα βασικά σημεία του προσχεδίου του ελληνικής αναπτυξιακής στρατηγικής που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών στο  σημερινό (Παρασκευή) Eurogroup στη Σόφια.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αναφέρεται, έριξαν μία ματιά στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, στη συνάντηση τους στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε το προσχέδιο της στρατηγικής για «ολιστική ανάπτυξη» στο μέλλον.

Αυτό περιλαμβάνει την αποκατάσταση των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» στην αγορά εργασίας, μία «σταδιακή αύξηση στον κατώτατο μισθό» και τη δημιουργία μίας «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», σύμφωνα με αντίγραφο της παρουσίασης που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Η κατάρτιση αναπτυξιακής στρατηγικής είναι μεταξύ των όρων που συνδέονται με την τελική αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της χώρας, καθώς οι πιστωτές αναμένουν από τη χώρα με το μεγαλύτερο χρέος της Ευρώπης να βγει από τα δεινά της, περιορίζοντας την ανάγκη για πρόσθετες παραχωρήσεις σχετικά με τους όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης.

Με το ποσοστό ανεργίας να εξακολουθεί να υπερβαίνει το 20%, οι προτεινόμενοι αυστηρότεροι κανόνες για την αγορά εργασίας και οι μισθολογικές αυξήσεις μπορεί να είναι αντίθετα με την ακολουθούμενη οικονομική θεωρία, την ώρα που οι πιστωτές διαφωνούν και με τη δημιουργία κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας, λόγω φόβων ευνοιοκρατίας.

Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας ήταν μέχρις στιγμής πιο αδύναμη από ότι αναμενόταν, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4% πέρυσι έναντι προβλέψεων της Κομισιόν για ανάπτυξη 2,7%.

Η χώρα έχει επίσης διολισθήσει και στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, ενώ ο πληθυσμός της γερνάει και συρρικνώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, και οι τράπεζες της έχουν την υψηλότερη αναλογία «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη.

Στο αναπτυξιακό της σχέδιο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπόσχεται να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «κλειδιά», οι οποίες έχουν καθυστερήσει για χρόνια, μεταξύ των οποίων η δημιουργία κτηματολογίου και η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Τα υπόλοιπα σημεία της παρουσίασης είναι αναφορές και δεσμεύσεις, όπως η δέσμευση «περαιτέρω μείωσης των διοικητικών βαρών» και «ενθάρρυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων στο R&D (στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης)».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η ανάπτυξη που πέτυχε η Ελλάδα το 2014 διακόπηκε απότομα μετά την εκλογή της κυβέρνησης Τσίπρα και της σύγκρουσης με τους πιστωτές, η οποία έφερε τις τράπεζες στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Οι συναλλαγές υπόκεινται ακόμα σε κεφαλαιακούς περιορισμούς και το ΑΕΠ είναι χαμηλότερο από ότι πριν τις εκλογές.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να κρατήσουν την Ελλάδα υπό στενή παρακολούθηση μετά την λήξη του προγράμματος διάσωσης, θέτοντας ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε πρόσθετη ελάφρυνση χρέους να μην ακυρωθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, υπογράμμισε την Παρασκευή, πως όσο πιο «ισχυρή» είναι η παρακολούθηση της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα, τόσο το «καλύτερο θα είναι», καθώς οποιαδήποτε πισωγύρισμα θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη των αγορών ομολόγων.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024