Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δέκα βιβλία που αγαπήσαμε παιδιά

Δέκα βιβλία που αγαπήσαμε παιδιά

Ιστορίες που εξάπτουν την φαντασία και έκαναν τα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων αξέχαστα

Τρελαντώνης, Πηνελόπη Δέλτα

Τέσσερα αδέρφια, που θα μπορούσαν να είναι τα δικά σου αδέρφια/ξαδέρφια/ φίλοι, έρχονται από την Αλεξάνδρεια για να κάνουν διακοπές στην Καστέλα. Η Αλεξάνδρα, η Πουλουδιά, ο Αλέξανδρος και ο «Τρελαντώνης» ήταν η καλύτερη καλοκαιρινή μας συντροφιά. Το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα ήταν από τα πρώτα αναγνώσματα της πρώιμης εφηβείας μας και παράλληλα η σύνδεσή μας με μια παιδικότητα που δεν θέλαμε να χάσουμε. Οι ζαβολιές του Τρελαντώνη, η ανεμελιά των παιδιών, ο τρόπος που αντιμετώπιζαν τον κόσμο των μεγάλων ήταν ακριβώς αυτά που υπήρχαν και στο δικό μας μυαλό. Η Δέλτα κατάφερε να γράψει για αληθινά παιδιά, που μιλούν, συμπεριφέρονται και σκέφτονται φυσιολογικά. Γι’ αυτό άλλωστε το βιβλίο κατέχει ξεχωριστή θέση στις βιβλιοθήκες των παιδιών όλων των ηλικιών από το 1932 έως σήμερα.

Τα λόγια της πλώρης, Ανδρέας Καρκαβίτσας

Με μια πύλη κλειστή και άφωνη παρομοιάζει την θάλασσα ο Ανδρέας Καρκαβίτσας στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου «Τα λόγια της πλώρης». Ένας κόσμος που για τον στεριανό συγγραφέα ήταν απρόσιτος αλλά στο τέλος τον αγάπησε όσο λίγοι. Και μαζί του τον αγαπήσαμε και εμείς. Μέσα από τα 20 διηγήματα της συλλογής, τα περισσότερα είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό Εστία, μάθαμε τα μυστικά της θάλασσας και τις ιδιαιτερότητες των ναυτικών. Για θρύλους και δοξασίες, για προλήψεις και παραδόσεις, όσα μάγεψαν τον ίδιο τον συγγραφέα στην μελέτη του και τον οδήγησαν σε αυτή την τόσο συναρπαστική θαλασσογραφία που σε ταξιδεύει είτε ζεις στο 1899, χρονιά που εκδόθηκε, είτε στο 2018.

Τα ψηλά βουνά, Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Δεν υπήρχε περίπτωση να είσαι καλοκαίρι στην Αθήνα ή σε κάποιο αστικό κέντρο και να μην ονειρεύεσαι τα βουνά της Ευρυτανίας, μέσα από τα λόγια του Ζαχαρία Παπαντωνίου. «Τα ψηλά βουνά» αν και εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1919 ως αναγνωστικό της τρίτης τάξης του δημοτικού σχολείου, έκαναν το δικό τους ταξίδι στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και λατρεύτηκαν από χιλιάδες παιδιά. Οι 26 φίλοι που περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές μόνα τους στα βουνά της Ευρυτανίας γίνονται φίλοι μας, ήρωες που μας δείχνουν τις ομορφιές της ελληνικής φύσης αλλά και την αξία της φιλίας και της αλληλοβοήθειας.

Ο θησαυρός της Βαγίας

Στην Αίγινα μας ταξιδεύει η Ζωρζ Σαρή με τον «Θησαυρό της Βαγίας» και μας ξεναγεί σε πραγματικά μέρη του νησιού. Το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως ξεκίνησε σαν παιχνίδι με τα παιδιά της και συνεχίστηκε σαν παιχνίδι με όλα τα παιδιά της χώρας. Μια περιπέτεια που μας κάνει κυνηγούς ενός περίεργου θησαυρού μιας και η ηρωίδα, βοηθός ψυχιάτρου, έρχεται από το Παρίσι για να ανακαλύψει κάποια στοιχεία που επαναλαμβάνει ένας Γερμανός ασθενής, ο οποίος πάσχει από αμνησία μετά την έκρηξη μιας νάρκης που πάτησε στην Αίγινα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Μια διαδρομή που ίσως οδηγεί σε χρυσές λίρες ίσως απλώς σε μια περιπλάνηση στο υπέροχο ελληνικό νησί.

Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες, Ιούλιος Βερν

Γίνεται να κάνεις το γύρο του κόσμου σε 80 μέρες; Γίνεται αν είσαι ο ήρωας του Ιούλιου Βερν Φιλέας Φογκ ή αναγνώστης του ομώνυμου βιβλίου. Ο εκκεντρικός κύριος στοιχημάτισε τo 1873 για 20.000 λίρες πως μπορεί να κάνει το γύρο του κόσμου τόσο σύντομα και ξεκίνησε ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες. Ένα φανταστικό μονοπάτι με συνοδοιπόρο τον υπηρέτη του Ζαν Πασπαρτού κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του επιθεωρητή Φιξ και κόντρα στο ρολόι. Πλοία, τρένα, ποταμόπλοια, αερόστατα ακόμα και ένας ελέφαντας όλα στην υπηρεσία του Φογκ που μέχρι το τέλος δεν ξέρει ακόμα και ο ίδιος αν τελικά κατάφερε να φτάσει σε 80 ή 81 μέρες στον προορισμό του.

Η Παναγία των Παρισίων, Βίκτωρ Ουγκό

Η Εσμεράλδα και ο Κουασιμόδος αποτελούν μια ρομαντική ιστορία που γοητεύει τα κορίτσια και όχι μόνο όλου του κόσμου. Η όμορφη τσιγγάνα που χορεύει στην αυλή της «Παναγίας των Παρισίων» από το 1831 προκαλεί το ενδιαφέρον του Κουασιμόδου αλλά και των υπολοίπων ηρώων που την λατρεύουν άθελά τους. Ο Βίκτωρ Ουγκό φτιάχνει μια ιστορία με βασικό πρωταγωνιστή τον καθεδρικό ναό του Παρισιού, την περίφημη Νοτρ Νταμ, της οποίας ο επιβλητικός όγκος ρίχνει βαριά τη σκιά του σε όλα όσα διαδραματίζονται.

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, Λιούις Κάρολ

Αν βλέπατε ένα κουνέλι ντυμένο με κουστούμι να περπατάει στα δύο του πόδια και να μπαίνει σε μια τρύπα δεν θα θέλατε να το ακολουθήσετε; Το ίδιο ακριβώς έκανε και η Αλίκη και μπήκε στη Χώρα των Θαυμάτων. Η μικρή ηρωίδα που γίνεται μέχρι και 25 πόντους για να χωρέσει στο μαγικό καινούργιο της κόσμο ταξιδεύει στις σελίδες του πιο διάσημου βιβλίου φαντασίας, γίνεται θρύλος και καθιερώνεται σαν το πιο αλλόκοτο κορίτσι της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Χάρη στον Λιούις Κάρολ το 1865 η μικρή πήρε σάρκα και οστά και κάθε φορά που κλείνουμε τα μάτια θέλουμε και εμείς να δούμε λαγούς, κουνέλια και ενόρκους τραπουλόχαρτα.

Δον Κιχώτης, Μιγκέλ ντε Θερβάντες

H μεγάλη ανάγκη του ανθρώπου να ταξιδέψει και να γνωρίσει τον κόσμο ικανοποιείται στο βιβλίο του Θερβάτες «Δον Κιχώτης». Ο ήρωας προσπαθεί να βρει την αλήθεια του και πείθεται ότι είναι ο Δον Κιχώτης και να αναζητήσει τα ίχνη του ήρωά του στο δικό του ταξίδι. Ο Δον Κιχώτης πιστεύοντας πως είναι ταγμένος για να πολεμήσει το κακό ξεκινά κάτω από τους ιερούς όρκους της Ιπποσύνης ένα ταξίδι του νου, ένα ταξίδι στις σκιές, ένα ταξίδι έξω από την πραγματικότητα. Ένα από τα πιο διαβασμένα βιβλία παγκοσμίως μαγεύει παιδιά και εφήβους που ακόμα και αν δεν ονειρεύονται να γίνουν ιππότες σίγουρα λατρεύουν τις αξίες και το θάρρος του συγκεκριμένου ήρωα.

Ο Ασπροδόντης, Τζκ Λόντον

Ένας μικρός λύκος είναι ο ήρωας του Λόντον στον «Ασπροδόντη». Στον παγωμένο αρκτικό κόσμο ζει ένας λύκος που από μικρό κουτάβι πλησίασε τους ανθρώπους, οι οποίοι του πρόσφεραν προστασία, ζεστασιά και τροφή. Σιγά-σιγά εγκαταλείπει τον κόσμο της άγριας φύσης και υποτάσσεται σε αυτούς. Σύντομα όμως θα γνωρίσει τον βίαιο κόσμο των άγριων ζώων και τον εξίσου βίαιο κόσμο των ανθρώπων. Η δύναμη της περιγραφής και η περίτεχνη πλοκή κάνουν το μυθιστόρημα αυτό μια συναρπαστική περιπέτεια, δικαιώνοντας τη φήμη του Τζακ Λόντον σαν έναν από τους δημοφιλέστερους πεζογράφους.

Οι τρεις σωματοφύλακες, Αλέξανδρος Δουμάς

Ο νεαρός ντ’ Αρτανιάν γίνεται ο αγαπημένος φίλος, κυρίως των αγοριών. Από τη στιγμή που εγκαταλείπει το σπίτι του για να γίνει σωματοφύλακας γίνεται ήρωας αν και δεν ανήκει στους τρεις σωματοφύλακες του τίτλου του ομώνυμου βιβλίου του Αλέξανδρου Δουμά. Αυτοί είναι οι φίλοι του, ο Άθως, ο Πόρθος και ο Άραμις, τρεις αχώριστοι φίλοι, που ενώνονται υπό το σύνθημα «Ένας για όλους και όλοι για έναν». Και αν αλλάξεις τα ονόματα μπορείς να βάλεις τα ονόματα των δικών σου φίλων και να υποδυθείς σύγχρονους σωματοφύλακες πάντα λέγοντας το σύνθημα για να αρχίσει η περιπέτεια.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024