Ποιοι φορολογούμενοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας
Κυνηγητό για χρέη πάνω από 3.000 ευρώ στην Εφορία
Άγριο φοροκυνηγητό εξαπολύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε όσους χρωστούν στην εφορία ή στο δημόσιο ποσά πάνω από 3.000 ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν αγνοήσει επιδεικτικά τις ειδοποιήσεις και προειδοποιήσεις, ενώ στο στόχαστρο έχουν ήδη τεθεί 5.000 «μεγάλα ψάρια», εκ των οποίων το καθένα χωριστά χρωστά πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ και συνολικά 70 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η επιλογή των προς έλεγχο επιχειρήσεων και επαγγελματιών γίνεται με κριτήριο αυτές να είναι ενεργές και οι έλεγχοι να μην επεκτείνονται πολλά χρόνια πίσω ή για πολλές μαζεμένες χρήσεις. Τα στοιχεία αυτά μαζί και με απευθείας επιλογές-προτάσεις προϊσταμένων Εφοριών μπαίνουν σε ένα γενικότερο δείγμα ελέγχου όπου η επιλογή γίνεται με ειδικά κριτήρια ελέγχου μη δημοσιεύσιμα για ευνόητους λόγους.
Επίσης, γίνεται έλεγχος αν υποβάλλονται στην ώρα τους οι δηλώσεις ΦΠΑ και όταν παρατηρούνται καθυστερήσεις ή κάποιος έχει επιστροφή ΦΠΑ, ενώ ο κλάδος που ανήκει κατά βάση είναι χρεωστικός, τότε θα ειδοποιείται για να δώσει εξηγήσεις.
Στην περίπτωση των οφειλετών, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες στοχεύουν σε καινούργια χρέη που μπορούν να πληρώσουν οι οφειλέτες και δεν θέλουν. Σε όλους αυτούς η πρώτη προειδοποιητική βολή δίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι επόμενες αφορούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κατασχέσεις και μαζικούς πλειστηριασμούς (από 27 Απριλίου).
Στην ΑΑΔΕ έχουν σε 24ωρη βάση πρόσβαση σε αρχεία τραπεζών, στο Κτηματολόγιο, στο Χρηματιστήριο, κ.τ.λ. Αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία το 98% της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορά χρέη της τελευταίας 4ετίας.
Για μικρότερα χρέη, δηλαδή όσα είναι κάτω από 3.000 ευρώ, η ειδοποίηση γίνεται κυρίως μέσω email ενώ αν υπάρχουν λεφτά στον τραπεζικό λογαριασμό και αυτά ξεπερνούν τα 500 ευρώ, κατάσχονται αν δεν είναι δηλωμένος ως ακατάσχετος.
- ΚΕΔ: Το χαλασμένο τηλέφωνο των Λανουά, Βαλέρι και η ευθύνη της ΕΠΟ
- Δημοσκόπηση: Παγιώνεται στη δεύτερη θέση η ΕΛΑΣ – Μάχη για τους κεντρώους και τους «χωρίς ταύτιση» ψηφοφόρους
- Gen Z: Μήπως το να ακολουθείς τα πάθη σου είναι πιο έξυπνο από τα να κυνηγάς το όνειρά σου;
- ΕΛΑΣ: Οι πυρκαγιές σε Γαλλία – Ισπανία υπενθυμίζουν ότι η κλιματική κρίση αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση
- Ερασιτέχνης Ολυμπιακός για την Εθνική πόλο: «Μας κάνατε υπερήφανους, σας ευχαριστούμε» (pic)
- «Του ανατέθηκε να εξαφανίσει το πτώμα» – Η μακάβρια απαγωγή της σορού της Εβίτας Περόν
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα του Αυγούστου
- Σιρχάους: «Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)












































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)





















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442