Σάββατο 22 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τι είναι το εξατομικευμένο εμβόλιο για τον καρκίνο - Ξεκίνησε η χορήγησή του

Τι είναι το εξατομικευμένο εμβόλιο για τον καρκίνο – Ξεκίνησε η χορήγησή του

Χιλιάδες ασθενείς στην Αγγλία θα λάβουν εξατομικευμένα εμβόλια για τον καρκίνο του δέρματος, του εντέρου και του πνεύμονα, στο πλαίσιο πρωτοποριακού -του πρώτου παγκοσμίως- προγράμματος του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας

Εξατομικευμένα εμβόλια για τον καρκίνο του δέρματος, του εντέρου και του πνεύμονα αναμένεται να λάβουν χιλιάδες ασθενείς στην Αγγλία, στο πλαίσιο του πρώτου παγκοσμίως προγράμματος του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), στο οποίο θα ταιριάζουν νοσοκομειακοί ασθενείς με κλινικές μελέτες προκειμένου να σωθούν ζωές.

Τα εμβόλια αυτά, που αποσκοπούν στη μόνιμη θεραπεία συγκεκριμένων τύπων καρκίνου (μελάνωμα, καρκίνος του προστάτη, του εντέρου και του τραχήλου), κατασκευάζονται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή μέσα σε λίγες εβδομάδες, προκειμένου να εξαλείψουν τους όγκους και μέχρι στιγμής στις δοκιμές τους έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερα από 30 νοσοκομεία.

Πατέρας τεσσάρων παιδιών ο πρώτος καρκινοπαθής που εμβολιάστηκε

Αυτός είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε

Ο Elliot Pfebve, ένας 55χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών, έγινε ο πρώτος ασθενής στην Αγγλία που έκανε το εξατομικευμένο εμβόλιο για τον καρκίνο του εντέρου σε νοσοκομείο του NHS.

Ο Pfebve, που είχε ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και στη συνέχεια σε χημειοθεραπεία, έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου τον Μάρτιο στο νοσοκομείο «Βασίλισσα Ελισάβετ» του Μπέρμιγχαμ τον Μάρτιο, σύμφωνα με το BBC.

Μετά την αρχική θεραπεία, εξετάσεις έδειξαν πως εξακολουθούσε να φέρει στο αίμα του θραύσματα από το DNA του καρκινικού όγκου, τα οποία αυξάνουν για τους ασθενείς τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου. Έτσι δήλωσε συμμετοχή στη δοκιμή εξατομικευμένου εμβολίου για καρκινοπαθείς.

Το εμβόλιο που έλαβε βασίζεται στην τεχνολογία mRNA, που χρησιμοποιείται και για την παραγωγή του εμβολίου κατά της Covid-19.

Τι είναι το εξατομικευμένο εμβόλιο για τον καρκίνο

Τα εμβόλια σχεδιάζονται για την πρόληψη των νόσων, αλλά εκείνα για τον καρκίνο παράγονται και για θεραπευτικούς λόγους μετά τη διάγνωση.

Όπως και τα συμβατικά, τα εμβόλια αυτά διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να αναγνωρίζει τους εχθρούς, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα καρκινικά κύτταρα.

Στην περίπτωση του Pfebve εστάλη δείγμα του όγκου του στα εργαστήρια της BioNTech στη Γερμανία, στο οποίο εντοπίστηκαν 20 μεταλλάξεις μοναδικές στον καρκίνο του. Και με βάση αυτή την πληροφορία δημιουργήθηκε ένα εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA που περιέχει οδηγίες για το ανοσοποιητικό σύστημα του 55χρονου, ώστε να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα, που εξακολουθούν να κρύβονται στον οργανισμό του και να τους επιτεθεί με στόχο να τα καταστρέψει και να βελτιωθούν έτσι οι πιθανότητες να μην υποτροπιάσει ο καρκίνος του για πολλά χρόνια.

Τα έως τώρα αποτελέσματα του εμβολίου θα παρουσιασθούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO 2024), που αρχίζει σήμερα στο Σικάγο.

Στις μελέτες θα ενταχθούν επίσης ασθενείς με άλλες μορφές καρκίνου. Ήδη έχουν αρχίσει να χορηγούνται εμβόλια σε αρκετές δεκάδες, ενώ χιλιάδες αναμένεται να συμμετάσχουν έως το 2030.

Sports in

Φεύγει ο Πινέδα; – «Τρελή» πρόταση στην ΑΕΚ αποκαλύπτουν από το Μεξικό

Για μεγάλη πρόταση της μεξικανικής Μοντερέι στην ΑΕΚ για την αγορά του Ορμπελίν Πινέδα κάνει λόγο Μέσο από το Μεξικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024