Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κορονοϊός: Το νέο στέλεχος FLiRT και οι ανησυχίες για νέο κύμα πανδημίας

Κορονοϊός: Το νέο στέλεχος FLiRT και οι ανησυχίες για νέο κύμα πανδημίας

Η παραλλαγή FLiRT του κορονοϊού αυξάνεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ αν και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι είναι πιο επικίνδυνη.

Μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού γνωστή ως FLiRT, άρχισε να εμφανίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες τους πρώτους μήνες του 2024.

Το νέο στέλεχος έχει κάνει παγκοσμίως την εμφάνισή του προκαλώντας ανησυχία σε επαγγελματίες υγείας για ενδεχόμενη έξαρση των κρουσμάτων το καλοκαίρι, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

Οι παραλλαγές FLiRT, η ονομασία των οποίων προέρχεται από τα ονόματα των μεταλλάξεων στον γενετικό κώδικα των παραλλαγών, αυξάνονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ αν και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι τα νέα στελέχη είναι πιο επικίνδυνα.

Ενδέχεται  τα νέα στελέχη πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων κατά τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες

Αυτή τη στιγμή φαίνεται απίθανο τα νέα στελέχη να προκαλέσουν ένα μεγάλο κύμα λοιμώξεων, όπως είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, όταν η συλλογική ανοσία ήταν χαμηλότερη, δήλωσε η Τζένιφερ Χόρνεϊ, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ.

Ωστόσο, σημείωσε ότι τα νέα στελέχη πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων κατά τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου εμβολιαστικού κέντρου Covid-19, στο Ελληνικό, στις 2 Απριλίου, 2021

Σε 14 χώρες της Ευρώπης

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ σήμερα είναι το KP.2, το οποίο αντιστοιχεί στο 28,2% όλων των κρουσμάτων τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, από 3,8% στα τέλη Μαρτίου.

Τα κρούσματα KP.1.1, μιας άλλης παραλλαγή FLiRT, έχουν επίσης αυξηθεί και αντιπροσωπεύουν το 7,1% των τρεχουσών μολύνσεων, κατά τα ίδια στοιχεία.

Και στην Ευρώπη, τα κρούσματα αυξάνονται, με τη νέα παραλλαγή να ανιχνεύεται πλέον σε 14 χώρες, αναφέρει το CNBC.

Χρειάζεται νέα δόση εμβολίου;

Σύμφωνα με το Forbes, η νέα παραλλαγή FLiRT διαθέτει αρκετές μεταλλάξεις με αποτέλεσμα να παράγεται μια πρωτεΐνη που μπορεί να μην αναγνωρίζεται από αντισώματα από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό.

Επομένως, εάν έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από τον τελευταίο σας εμβολιασμό ή μόλυνση, είναι απίθανο να είστε πλήρως προστατευμένοι.

Τα υπάρχοντα αντισώματα μπορεί να αποτρέψουν τη σοβαρή ασθένεια, αλλά μπορεί να μην αποτρέψουν τη μόλυνση και την επακόλουθη ήπια ασθένεια.

Ένα ενημερωμένο εμβόλιο που θα είναι πιο συγκεκριμένο για τα πρόσφατα κυκλοφορούντα στελέχη αναμένεται αυτό το φθινόπωρο και πιθανότατα θα συνιστάται παράλληλα με τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Τι γνωρίζουμε και δεν γνωρίζουμε για τις παραλλαγές FLiRT;

Γνωρίζουμε ότι οι παραλλαγές FLiRT έχουν δύο μεταλλάξεις στις πρωτεΐνες ακίδας τους (τις προεξοχές σε σχήμα ακίδας στην επιφάνεια του ιού) που δεν παρατηρήθηκαν στο JN.1 (το παλαιότερα κυρίαρχο στέλεχος στις Η.Π.Α.). Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι αυτές οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον ιό να αποφύγει την ανοσία των ανθρώπων—από το εμβόλιο ή από προηγούμενη περίοδο του COVID.

Πρώτη ημέρα εμβολιασμού στο μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο του Βελγίου στον εκθεσιακό χώρο Brussels Expo στις Βρυξέλλες, Βέλγιο στις 16 Φεβρουαρίου 2021.

Όμως, το γεγονός ότι οι παραλλαγές FLiRT είναι κατά τα άλλα γενετικά παρόμοιες με το JN.1 είναι καθησυχαστικό. Ενώ το στέλεχος JN.1 εμφανίστηκε κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους και ο ιός είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί, τα συμπτώματά του ήταν πιο ήπια από εκείνα που προκλήθηκαν από παραλλαγές στα πρώτα χρόνια της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη νέα σχετικά με το εάν μια ασθένεια COVID θα είναι πιο σοβαρή με τις παραλλαγές FLiRT ή πώς μπορεί να αλλάξουν τα συμπτώματα. Επειδή ο καθένας είναι διαφορετικός, τα συμπτώματα ενός ατόμου και η σοβαρότητα της νόσου του COVID συνήθως εξαρτώνται λιγότερο από την παραλλαγή με την οποία έχει μολυνθεί και περισσότερο από το ανοσοποιητικό και τη γενική του υγεία.

inSports

Μαρινάκης: «Γράψαμε ιστορία με τα δύο ευρωπαϊκά, ο Ολυμπιακός να συνεχίσει να κάνει τα όνειρα πραγματικότητα»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τον Ολυμπιακό σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια και έστειλε το δικό του πολύ ιδιαίτερο μήνυμα μέσα από τα social media.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024