Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μία δεκαετία τώρα η COSMOTE συμβάλλει στη διάδοση και ανάπτυξη της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Ελλάδα

Μία δεκαετία τώρα η COSMOTE συμβάλλει στη διάδοση και ανάπτυξη της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Ελλάδα

Ρεκόρ συμμετοχής με 9.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα στον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM 2024

Για τους Boomers, τους Generation X ακόμα και τους Millennials όταν μαθαίνουν περί εκπαιδευτικής ρομποτικής και σχετικών διαγωνισμών ήδη από το Δημοτικό, αποτελεί μία μεγάλη ευχάριστη έκπληξη. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι στα δικά τους χρόνια δεν υπήρχαν –τουλάχιστον για τις πρώτες δύο ηλικιακές κατηγορίες- ούτε καν κινητά, παρά παιχνίδι στις αλάνες και τα πρώτα videogames που φαντάζουν τώρα σαν ψηφιακοί δεινόσαυροι στα μάτια των παιδιών.

Για τους Zoomers (Generation Z) και τους Generation Alpha όμως η ρομποτική είναι η δικιά τους αλάνα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που στον φετινό διαγωνισμό STEM 2024 σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής, με 9 χιλιάδες μαθητές (!) να δηλώνουν ενδιαφέρον, κλείνοντας πανηγυρικά την πρώτη δεκαετία του θεσμού.

Μαθαίνουμε ότι αυτά τα δέκα χρόνια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM 2024, που διοργανώθηκε από τον STEM Education, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, έχουν λάβει μέρος περισσότεροι από 53.000 μαθητές, έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 15.800 δάσκαλοι και καθηγητές και έχουν δοθεί δωρεάν περισσότερα από 1.100 πακέτα εκπαιδευτικού εξοπλισμού. Μάλιστα, έχουν εκτιμήσει ότι συνολικά οι άμεσοι και έμμεσοι ωφελούμενοι των δράσεων αυτών υπολογίζονται σε 330.000.

Με αφορμή τα δέκα χρόνια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού, κατά τον οποίο ο Όμιλος ΟΤΕ βραβεύτηκε για την προσφορά του στη διάδοση και εξέλιξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής, ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση βλέπουμε σήμερα χιλιάδες νέους να ασχολούνται με την ρομποτική και να παρουσιάζουν πρωτότυπες τεχνολογικές λύσεις. Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν. Πριν από μια δεκαετία, ήμασταν από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν τη σημασία του STEM και της διάδοσής του στις νέες γενιές. Πήραμε την απόφαση να επενδύσουμε στους νέους για να αναπτύξουν τις ψηφιακές και άλλες σημαντικές δεξιότητες, καθώς και για να ενισχύσουμε τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους προς την επιστήμη και την τεχνολογία. Σήμερα με ικανοποίηση διαπιστώνουμε τα σημαντικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.»

Αντίστοιχα ο κ. Γιάννης Σομαλακίδης, πρόεδρος των WRΟ Hellas και STEM Education, είπε σχετικά «Στο χρονικό διάστημα των δέκα χρόνων έχουμε ζήσει μοναδικές στιγμές ως διοργανωτές του πανελλήνιου διαγωνισμού, βλέποντας τους μαθητές της χώρας μας να κατανοούν καλύτερα τις φυσικές επιστήμες, τους αυτοματισμούς, να σκέφτονται ως μηχανικοί και να εργάζονται ομαδικά. Χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Ευχαριστούμε την COSMOTE για τη συνεχή στήριξή της.»

Μεσόγειος, Πηγή Ζωής και Πολιτισμού

Το φετινό θέμα  πάνω στο οποίο εργάστηκαν οι μαθητές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM 2024 ήταν  «Μεσόγειος, Πηγή Ζωής και Πολιτισμού».  Ένα πολύ ωραίο θέμα, με πολλές προεκτάσεις και προσεγγίσεις, περιβαλλοντικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, ειδικότερα μετά από όλα όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.  Τα έργα που βραβεύτηκαν ήταν projects που με την αξιοποίηση της τεχνολογίας αντιμετωπίζουν ή και να προβλέπουν πλημμύρες, και φαινόμενα όπως η λειψυδρία, η μόλυνση της θάλασσας, οι σεισμοί, η ανάγκη παραγωγής πράσινης ενέργειας κ.α.

Για παράδειγμα στους νικητές  του δημοτικού, ομάδα Proteas διαχειρίζεται ένα πρόβλημα στη μονάδας αφαλάτωσης στο νησί της Αστυπάλαιας που δυσκολεύει την γεωργική παραγωγή και με την διαχείριση υδάτινων πόρων και τη συνδρομή του πλοίου Πρωτέας, βρίσκεται λύση.

Αντίστοιχα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το έργο που παρουσίασε η δεύτερη νικήτρια ομάδα Δημοτικού από τη Θεσσαλία F-alania, που δημιούργησε αυτοματισμούς για την πρόβλεψη και αποφυγή πλημμυρών στον Πηνειό, καθώς και της λειψυδρίας στον Θεσσαλικό κάμπο, με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται όλο και συχνότερα (και στην περιοχή τους).

Η ομάδα WAVES SUN WIND SALT από την άλλη ασχολήθηκε με την παραγωγή πράσινης ενέργειας και πως η θαλάσσια λεκάνη της Μεσογείου μπορεί να βοηθήσει μέσω του αέρα, των κυμάτων, του αλατιού και του ήλιου.

Στην κατηγορία του Γυμνασίου επίσης παρουσιάστηκαν αρκετές καινοτόμες ιδέες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής κρίσης. Η ομάδα RoboQeens, κατασκεύασε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου, λήψης και αποστολής μετρήσεων θερμοκρασίας, ταχύτητας ανέμου, υγρασίας αέρα και εδάφους προσαρμοσμένο στις ανάγκες των αγροτικών δραστηριοτήτων της περιοχής τους, για άμεση πληροφόρηση των ενδιαφερομένων αλλά μακροπρόθεσμο σχεδιασμό χρήσης των πόρων της περιοχής.

Η ομάδα Ποσειδωνία  δημιούργησε έξυπνες σημαδούρες που μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος της Μεσογείου ώστε να λαμβάνουν κρίσιμες μετρήσεις για τη θαλάσσια ζωή (διαύγεια, pH,το επίπεδο οξυγόνου κα), ενώ παράλληλα με ένα έξυπνο σύστημα να μπορούν να εντοπίσουν και την κατεύθυνση προέλευσης ενδεχόμενης μόλυνσης. Οι παραπάνω πληροφορίες μεταφέρονται ασύρματα σε κέντρο ελέγχου όπου συλλέγονται, ομαδοποιούνται και αξιοποιούνται από τους υπεύθυνους φορείς.

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τον 10ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM και τις νικήτριες ομάδες μπορείτε με ένα κλικ στο stem.edu.gr

Σημειώνεται ότι μέσα από τη δεκαετή στρατηγική συνεργασία της COSMOTE με τους STEM Education και WRO Hellas για τη διάδοση του STEM και της εκπαιδευτικής ρομποτικής έχουν καθιερωθεί αυτοί οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί στην μαθητική κοινότητα. Οι δράσεις της COSMOTE γύρω από την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM εντάσσονται στην στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, όπως η ψηφιακή συμπερίληψη.

Ένας κόσμος που η τεχνολογία είναι προσβάσιμη και μπορεί να αξιοποιείται από όλους, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024