Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην τελική ευθεία τα κόμματα ενόψει των ευρωεκλογών - Οι δημοσκοπήσεις, τα νέα πρόσωπα και οι στόχοι

Στην τελική ευθεία τα κόμματα ενόψει των ευρωεκλογών – Οι δημοσκοπήσεις, τα νέα πρόσωπα και οι στόχοι

Λιγότερο από δύο μήνες απομένουν για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει τα κόμματα ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου ενώ μπαίνουν και οι τελευταίες πινελιές στα ευρωψηφοδέλτια.

Οι στόχοι των κομμάτων ενόψει της νέας κρίσιμης αναμέτρησης είναι σαφώς διαφορετικοί ενώ από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα για την πορεία προς τις κάλπες .

Σήμερα το απόγευμα , στις 18:00 παρουσιάζεται το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπου αναμένεται να υπάρχουν αρκετά νέα πρόσωπα από διάφορους επαγγελματικούς χώρους. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει και το στίγμα του ενόψει της νέα μάχης θέτοντας τα δικά του διλήμματα.

Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 στο Ωδείο Αθηνών. Σημειώνεται ότι η ΝΔ έχει γνωστοποιήσει επίσημα 32 υποψήφιους, ενώ απομένουν 10 πρόσωπα ακόμη για να ανακοινωθούν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, διεξήχθησαν χθες, οι προκριματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο με αρκετά μεγάλη συμμετοχή, η οποία προκάλεσε ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου.

Στις προκριματικές εκλογές, εκτιμάται ότι ψήφισαν πάνω από 63.000 ψηφοφόροι εκ των οποίων οι 57.000 είναι παλιά και νέα μέλη και περίπου 6.000 φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία συγκέντρωνε και τις πλέον ηχηρές υποψηφιότητες, στις πρώτες θέσεις φέρονται να κατατάσσονται, ο ακαδημαϊκός, Νικόλας Φαραντούρης, ο μπασκετμπολίστας, Νίκος Παππάς και η Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ έχουν ανακοινωθεί 34 υποψήφιοι ευρωβουλευτές για τις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

O πρόεδρος του κόμματος συνομίλησε χθες με κατοίκους περιοχών στα Μέγαρα στέλνοντας το δικό του μήνυμα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «το ΠΑΣΟΚ ως ισχυρή αντιπολίτευση στις 9 Ιουνίου θα βάλει τα δυο πόδια του συστήματος εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας σε ένα παπούτσι και στις επόμενες εθνικές εκλογές θα έχετε μια άλλη κυβερνητική επιλογή. Στις 9 Ιουνίου κρίνεται να μη δώσει ο ελληνικός λαός λευκή επιταγή στο σύστημα εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας».

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών για το ΚΚΕ, όπως ανέφερε ο ΓΤ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είναι απλό, σαφές και αμείλικτο. «Ο λαός και η νεολαία θα πουν “ναι, συμφωνούμε, προχωρήστε”; Ή θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης, αντίθεσης και θα πουν «ως εδώ, δεν σας νομιμοποιώ με την ψήφο μου για να συνεχίσετε αυτά τα εγκλήματα σε βάρος μου»;»

Μάλιστα υπογράμμισε ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται «χαλαρή ψήφος» αφού όλα αυτά που έρχονται ως κατευθύνσεις από την ΕΕ, από το ευρωκοινοβούλιο και αποτελούν το 90% των νόμων «που ψηφίζονται στη συνέχεια από τις κυβερνήσεις και τα άλλα κόμματα στη χώρα».

Δείτε εδώ το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Στη Νέα Αριστερά όπου θα είναι η πρώτη κάθοδος σε εκλογές μετά την ίδρυση του κόμματος έχουν επιβεβαιωθεί  οι πρώτες δέκα υποψηφιότητες . Πρόκειται για τους Έλενα Όλγα Χρηστίδη, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Κατερίνα Σαράντη, Νατάσα Ρωμανού, Λατίφ Νταρουίς, Αντώνης Μπόγρης, Στέλιος Κούλογλου, Μπάμπης Κασίμης, Ιφιγένεια Καμτσίδου και Θέμης Αμπλάς.

Σε πρόσφατη  σύσκεψη με το επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Αριστεράς, ο Αλέξης Χαρίτσης φέρεται να υπογράμμισε πως «το στοίχημά μας δεν είναι να είμαστε άλλο ένα κόμμα. Το στοίχημα για τη Νέα Αριστερά είναι να αποτελέσει ένα άλλο κόμμα. Ένα κόμμα που κάνει τη διαφορά στο πολιτικό σύστημα γιατί επιμένει ότι οι λύσεις στα μεγάλα προβλήματα είναι στα Αριστερά. Εμείς απορρίπτουμε τη θολή ρητορεία που λέει τα πάντα χωρίς εντέλει να λέει τίποτα».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Στην τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, αποτυπώνεται η συνεχιζόμενη φθορά της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα σε δημοσκόπηση της Alco το κυβερνών κόμμα παραμένει μεν στην πρώτη θέση ωστόσο φαίνεται πως συνεχίζει να σημειώνει πτώση.

Συγκεκριμένα, η πρόθεση ψήφου, διαμορφώνεται ως εξής: 25,6 ΝΔ, 12,3 ΣΥΡΙΖΑ, 11,4 ΠΑΣΟΚ, 8% ΚΚΕ και 2,2% οι Σπαρτιάτες.

Μάλιστα στο δεύτερο κομμάτι της δημοσκόπησης της Alco για λογαριασμό του Alpha εξάγονται πολλά και σημαντικά συμπεράσματα με τους δείκτες να αποτυπώνουν φθορά του Μαξίμου, δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές.

Τα σημάδια είναι απογοητευτικά και για τα κόμμα της αντιπολίτευσης με τους συμμετέχοντας να απαντούν πως δεν υπάρχει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση απέναντι στη ΝΔ.

Το πρώτο «χαστούκι» στην κυβέρνηση έρχεται στην οικονομία με το 72% να εκτιμά ότι η κατάσταση με τις τιμές στα βασικά αγαθά επιδεινώνεται.

Ένα δεύτερο ερώτημα που οδηγεί -βάση των απαντήσεων- σε αποδοκιμασία των κυβερνητικών πολιτικών είναι πως το 63% συμφωνεί με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με αλαζονεία, έναντι 27% που δηλώνει ότι διαφωνεί.

Η έρευνα της ALCO εστιάζει και στο υπουργικό συμβούλιο με τις αυθόρμητες απαντήσεις στο σύνολο των ερωτηθέντων να κρύβει μια έκπληξη με τον «Κανένα» να έρχεται πρώτος με 37%, ο Νίκος Δένδιας να ακολουθεί με 35% και τρίτος, με διαφορά, ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 14%.

Σε δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open έδειξε πως η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να μην απειλείται  ωστόσο η κυβερνητική φθορά δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί.

Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές (με αναγωγή στο σύνολο), η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 31,3% (από 36,2%), πράγμα που σημαίνει ότι χάνει 4,9 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 15,9% (από 11,4%), ανεβαίνοντας κατά 4,5 μονάδες, με το ΠΑΣΟΚ να είναι τρίτο κόμμα με ποσοστό 13,4% (από 12,5%), κερδίζοντας δηλαδή μόλις 0,9%.

Ακολουθεί στην τέταρτη θέση – μπροστά από το ΚΚΕ, που συγκενρώνει 8,1% – η Ελληνική Λύση με 9,9%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,3%, ενώ η Νέα Αριστερά καταγράφει 3,8%.

Κόντρα ενόψει των ευρωεκλογών

Στο Mega διασταύρωσαν σήμερα τα ξίφη του υποψήφιοι ευρωβουλευτές και βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ,  τόνισε  πως, «πάντοτε στην αντιπολίτευση πρέπει να υπάρχει ένας ορθός πολιτικός λόγος. Εκλέγονται 21 ευρωβουλευτές σε σύνολο 720 που θα είναι στο σύνολο του ευρωκοινοβουλίου, και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Είναι σκληρή η δουλειά και πρέπει να είναι οι Έλληνες ενωμένοι, καθώς υπάρχει επικίνδυνη άνοδος της ακροδεξιάς. Πρέπει να υπάρχει περιθώριο συναντίληψης και συμπόρευσης».

«Οι υποψηφιότητες στις προκριματικές για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανά περιφέρειες. Μπορούσε να γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο αφού είχε εγγραφεί στον iSURIZA και το άλλο είναι δια ζώσης. Είμαι περήφανη που συμμετείχα σε αυτή την διαδικασία. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, είναι κάτι που το εισπράττουμε από την επαφή μας με τον κόσμο, στο ότι θα αποτελέσει μία άλλη πρόταση που θα φέρει πολιτική αλλαγή», ανέφερε από την πλευρά της η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Δώρα Αυγέρη.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής σημείωσε πως  «το κύριο μέρος των ευρωψηφοδελτίων έχει ανακοινωθεί. Σε σχέση με τον αριθμό των όσων προσήλθαν ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει, ενώ εμείς είχαμε το διπλάσιο ποσοστό μόνο από την συμμετοχή στο συνέδριο μας και ήμασταν στο 10%. Το ΠΑΣΟΚ είναι η ραχοκοκαλιά της κεντροαριστεράς παράταξης. Η σύγκρουση είναι στο ποιος θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον κ. Μητσοτάκη και να τον νικήσει. Ο τρόπος είναι να αποδομηθεί η πολιτική του, δεν είναι lifestyle ούτε με social media αλλά με συγκεκριμένους όρους».

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024