Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η καλύτερη επένδυση για την υγεία και τη μακροζωία του κουταβιού είναι η ιδανική διατροφή – Ποια είναι;

Η καλύτερη επένδυση για την υγεία και τη μακροζωία του κουταβιού είναι η ιδανική διατροφή – Ποια είναι;

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφή του κουταβιού σας. Τι πρέπει να αποφεύγετε

Υψίστης σημασίας για την υγεία του κουταβιού είναι η σωστή διατροφή, καθώς πρόκειται για το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να του προσφέρουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Για να του εξασφαλίσουμε -μεταξύ άλλων- γερά και υγιή οστά και δόντια.

«Η ανάπτυξη των σκύλων αποτελεί την πιο σημαντική φάση της ζωής τους. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πρέπει τα κουταβάκια να αναπτύξουν τους μύες, τα οστά, τη γούνα, τα δόντια τους. Αλλά και τα εσωτερικά όργανα, καθώς και να αποκτήσουν υγιές δέρμα. Ειδικά τους πρώτους 6 μήνες ζωής, οι διατροφικές ανάγκες τους μεταβάλλονται συνεχώς. Επομένως, πρέπει να λαμβάνουν από την τροφή τους όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την απαιτούμενη ενέργεια (θερμίδες). Παράλληλα, είναι το χρονικό διάστημα που πρέπει να κοινωνικοποιηθούν», επισημαίνει η κτηνίατρος – διατροφολόγος ζώων συντροφιάς, Σταυριάννα Μανωλάκου.

Πολλές εταιρείες προσφέρουν τροφές προσαρμοσμένες για κουτάβια μικρού, μεσαίου, ή μεγάλου μεγέθους, αλλά και για συγκεκριμένες φυλές

Ο διαχωρισμός των τροφών είναι ιδιαίτερα σημαντικός, γιατί ανάλογα με το μέγεθος και τη φυλή, τα κουτάβια ωριμάζουν με διαφορετικούς ρυθμούς

Τις πρώτες 8 εβδομάδες της ζωής τους τα κουταβάκια, όπως λέει η κα Μανωλάκου, τρέφονται αποκλειστικά με γάλα. Από τις 9 εβδομάδες και μετά, είναι έτοιμα πλέον να μεταβούν σε στερεή τροφή. Η διαδικασία της μετάβασης τους από το γάλα στη στερεή τροφή λέγεται απογαλακτισμός.

Από το γάλα στη στερεή τροφή

Όπως ενημερώνει η ειδικός, στο εμπόριο υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι τροφών για κουτάβια, όπως: ξηρά τροφή, κονσέρβα, ωμή ή μαγειρευτή τροφή.

«Από τα πιο σημαντικά κριτήρια επιλογής είναι, η τροφή να φέρει την περιγραφή «πλήρης» και να διευκρινίζει ότι προορίζεται για «ζώα σε ανάπτυξη». Έτσι, είμαστε σίγουροι ότι είναι σχεδιασμένη να καλύπτει όλες τις διατροφικές ανάγκες του κουταβιού μας.
Πολλές εταιρείες προσφέρουν τροφές προσαρμοσμένες για κουτάβια μικρού, μεσαίου, ή μεγάλου μεγέθους, αλλά και για συγκεκριμένες φυλές», διευκρινίζει η κα Μανωλάκου.

Ο διαχωρισμός των τροφών είναι ιδιαίτερα σημαντικός, όπως υπογραμμίζει, διότι ανάλογα με το μέγεθος και τη φυλή, τα κουτάβια ωριμάζουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Έτσι, έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Για παράδειγμα, η ταχεία ανάπτυξη εμφανίζεται τους πρώτους μήνες σε όλες τις φυλές. Αλλά, παρατείνεται στις μεγάλες και γιγαντόσωμες φυλές (Great Danes, Labrador Retrievers και Dobermans). Αν και οι περισσότερες φυλές ωριμάζουν περίπου στην ηλικία των 12 μηνών, οι μεγάλες και γιγαντόσωμες φυλές μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να φτάσουν στο αναμενόμενο ενήλικο μέγεθος.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν απαιτούνται, εφόσον έχουμε επιλέξει μία πλήρη και ισορροπημένη τροφή

«Οι τροφές για μεγαλόσωμα κουτάβια έχουν σχεδιαστεί για σταδιακή, υγιή ανάπτυξη και, συχνά, είναι χαμηλότερες σε ασβέστιο, φώσφορο και θερμίδες. Έτσι, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη σκελετικών προβλημάτων λόγω του επιταχυνόμενου ρυθμού ανάπτυξης. Για τον ίδιο λόγο, συχνά περιέχουν ειδικά συστατικά για τον έλεγχο της όρεξης, ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική σίτιση, λόγω λαιμαργίας.

Αντιθέτως, τα κουτάβια μικρόσωμων φυλών έχουν πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, και χρειάζονται υψηλότερη ενέργεια (θερμίδες) ανά kg σωματικού βάρους. Συχνά, οι αντίστοιχες τροφές περιέχουν αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης, λίπους και βιταμίνης Β, για να υποστηρίξουν τα αυξημένα επίπεδα ενέργειας», εξηγεί η κα Μανωλάκου.

Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να τρώει ένα κουτάβι;

Όσον αφορά την ημερήσια ποσότητα της τροφής, αναγράφεται υποχρεωτικά πάνω στη συσκευασία της. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε, σύμφωνα με την ειδικό, ότι οι οδηγίες της συσκευασίας είναι απλώς ένα δείγμα. Και, ίσως, χρειαστεί να προσαρμόσουμε την ποσότητα, ανάλογα με τις ανάγκες του σκύλου μας, όπως, την ηλικία, το βάρος και το επίπεδο δραστηριότητας.

Ως προς τη συχνότητα των γευμάτων, σύμφωνα με την κα Μανωλάκου, τα κουτάβια πρέπει να τρώνε συχνά, μικρές μερίδες. Η ημερήσια ποσότητα της τροφής τους θα πρέπει να ζυγίζεται.

«Προτείνεται η χορήγηση της τροφής σε 4 γεύματα την ημέρα μέχρι την ηλικία των 4 μηνών. Στη συνέχεια, σε 3 γεύματα την ημέρα, έως την ηλικία των 6 μηνών. Έπειτα, η τροφή μπορεί να χορηγείται σε 2 γεύματα την ημέρα και να διατηρηθεί σε αυτό το καθεστώς έως την ενηλικίωση», διευκρινίζει η κα Μανωλάκου.

Όταν, όμως, τα κουτάβια φτάσουν το 90% του αναμενόμενου ενήλικου βάρους, σύμφωνα με την κα Μανωλάκου, θα πρέπει να αλλάξουν τη δίαιτα ανάπτυξης (growth) σε δίαιτα ενηλίκων (adult). Η αλλαγή πρέπει να γίνει σταδιακά (πάνω από 7-10 ημέρες). Το νέο με το παλιό φαγητό θα πρέπει να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί το πεπτικό σύστημα του σκύλου.

Συμπληρώματα διατροφής

Όπως καταλαβαίνουμε, λοιπόν, η σωστή και ιδανική διατροφή του κουταβιού είναι θέμα μείζονος σημασίας για την ανάπτυξή του. Και συχνά, λέει η κα Μανωλάκου, αναρωτιόμαστε εάν χρειάζεται να προσθέσουμε κάποιο συμπλήρωμα στη διατροφή του. Έτσι, ώστε να καλύψουμε τυχόν θρεπτικές ελλείψεις.
Επισημαίνει ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν απαιτούνται, εφόσον έχουμε επιλέξει μία πλήρη και ισορροπημένη τροφή. Η περιγραφή «πλήρης τροφή» στη συσκευασία είναι όρος που προκύπτει από τη νομοθεσία. Σημαίνει ότι το προϊόν περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός ενός ζώου για να λειτουργεί σωστά.

Η χορήγηση συμπληρωμάτων σε μια «πλήρη» δίαιτα προειδοποιεί ότι μπορεί να είναι επικίνδυνη. Και να οδηγήσει σε ανωμαλίες ανάπτυξης, ειδικά σε σκύλους μεγάλων και γιγαντιαίων φυλών.

Συμβουλή

Και καταλήγει: «Σε περίπτωση που μας απασχολεί οτιδήποτε σχετικά με την καταλληλότητα της τροφής που έχουμε επιλέξει για το κουταβάκι μας, πρέπει να συμβουλευόμαστε τον/την κτηνίατρο μας».

Η κτηνίατρος – διατροφολόγος ζώων συντροφιάς, Σταυριάννα Μανωλάκου

Η κα Σταυριάννα Μανωλάκου είναι κτηνίατρος με ειδικό ενδιαφέρον στη διατροφή των ζώων συντροφιάς. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κτηνιατρικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, στα αντικείμενα της Δημόσιας Υγείας (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας) και της Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Κατόπιν ολοκλήρωσης ειδικής κτηνιατρικής μετεκπαίδευσης στο αντικείμενο της διατροφής των ζώων συντροφιάς, ασχολείται πλέον αποκλειστικά με την καθοδήγηση και εκπαίδευση επί θεμάτων διατροφής σε ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και επαγγελματίες της βιομηχανίας ζωοτροφών, αντίστοιχα. Υπηρετεί στο Πολεμικό Ναυτικό ως Αξιωματικός κτηνίατρος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα, όπου αναλαμβάνει τη διατροφική διαχείριση υγιών και ασθενών ζώων που ακολουθούν πάσης φύσεως δίαιτες (βιομηχανοποιημένες, ωμές, μαγειρευτές). Είναι ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.petfoodologist.gr.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024