Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Πρώτη συνέντευξη του Αλεξάντρ Σίρσκι νέου Αρχηγού του Ουκρανικού Στρατού

Ουκρανία: Πρώτη συνέντευξη του Αλεξάντρ Σίρσκι νέου Αρχηγού του Ουκρανικού Στρατού

Ο αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Αλεξάντερ Σίρσκι έδωσε την πρώτη του συνέντευξη μετά τον διορισμό του στη θέση αυτή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο νέος αρχιστράτηγος -με το εύγλωττο παρατσούκλι σύμφωνα με το Al Jazeera «ο Χασάπης» – σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο Ukrinform, σχολίασε μεταξύ άλλων, την κινητοποίηση των Ουκρανών, την υποχώρηση από την Αβντβιίκα, την πιθανότητα ρωσικής επίθεσης στο Χάρκοβο και την παραίτηση του προηγούμενου αρχιστράτηγου Βαλέρι Ζαλούζνι.

Φαίνεται ότι ο κύριος στόχος της πρώτης συνέντευξης του Αλεξάντερ Σίρσκι, ήταν να καθησυχάσει το πολυπληθές κοινό στο εσωτερικό της χώρας, μετά από επανειλημμένες δηλώσεις προς τους συμμάχους της Ουκρανίας για το επείγον της ανάγκης μεταφοράς οπλισμού στην Ουκρανία, μεταφέροντας το μήνυμα πως «η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο».

«Δεν συμβαίνει τίποτα τρομερό, η Ουκρανία απέχει πολύ από το να ηττηθεί, επιπλέον, μπορεί κάλλιστα να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης»

«Ταρακουνήθηκε» από τις ανησυχητικές ειδήσεις για τις συνεχείς επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων στη γραμμή του μετώπου, τα σχέδιά τους για την κατάληψη του Χάρκοβο, την επικείμενη αύξηση της κινητοποίησης και, τέλος, την αδυναμία του αμερικανικού Κογκρέσου να ψηφίσει για τη χορήγηση της πολυπόθητης βοήθειας προς το Κίεβο.

Σχετικά με την κατάσταση στο μέτωπο

Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά στο μέτωπο δεν είναι ποτέ διαφορετική. Ο εχθρός συνεχίζει τις επιθετικές επιχειρήσεις σε ένα ευρύ μέτωπο, προσπαθώντας με κάθε κόστος να φτάσει στα σύνορα των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, να απωθήσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην αριστερή όχθη του Δνείπερου στην περιοχή Ζαπορίζιε.

«Όμως, όχι μόνο βρισκόμαστε σε άμυνα, αλλά κάθε μέρα κινούμαστε και εμείς οι ίδιοι προς τα εμπρός προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Πρόσφατα, ο αριθμός των θέσεων που επιστρέψαμε υπερβαίνει τον αριθμό των θέσεων που χάσαμε. Ο εχθρός απέτυχε να σημειώσει σημαντική πρόοδο σε στρατηγικές κατευθύνσεις, τα εδαφικά του επιτεύγματα, αν υπάρχουν, έχουν μόνο τακτική σημασία», λέει ο Σίρσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αριθμητικό πλεονέκτημα, δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις απώλειες και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την τακτική των μαζικών επιθέσεων. Ο εχθρός έχει αυξήσει σημαντικά την αεροπορική δραστηριότητα και χρησιμοποιεί κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες που καταστρέφουν τις θέσεις μας», πρόσθεσε ο Σίρσκι. «Το πλεονέκτημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσον αφορά τα βλήματα πυροβολικού που εκτοξεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες ήταν περίπου 6:1» ανέφερε.

Ο Σίρσκι, απάντησε σε «άπταιστα στρατιωτικά» πως «Ο στρατός δεν συζητά διαταγές. Εάν ο Πρόεδρος, ο Ανώτατος Αρχηγός, είχε λόγους για μια τέτοια αντικατάσταση, αυτό σημαίνει ότι οι λόγοι αυτοί είναι επιτακτικοί».

Εν αρχή ην τα drones και η τακτική στη θάλασσα

«Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μάθει να πολεμούν όχι με την ποσότητα των πυρομαχικών, αλλά με την ικανότητα χρήσης των διαθέσιμων όπλων. Επιπλέον, μεγιστοποιούμε το πλεονέκτημά μας στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αν και ο εχθρός προσπαθεί να μας προλάβει σε αυτό το αποτελεσματικό είδος όπλων», σημειώνει ο Ουκρανός αρχηγός.

«Η Ουκρανία αλλάζει την τακτική της στη θάλασσα. Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εχθρικά πλοία είναι τόσο αποτελεσματικές που αυτό υποδηλώνει αλλαγές στη στρατηγική των πολεμικών επιχειρήσεων στη θάλασσα γενικά (σ.σ. Σε παγκόσμια κλίμακα)», πιστεύει ο Σίρσκι.

«Καταστρέφουμε τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό. Οι τελευταίες ήττες (σ.σ. Στοχοποίηση, ζημιές σε πλοία ή βυθίσεις) αρκετών πλοίων στη Σεβαστούπολη, αποτελούν άλλη μια επιβεβαίωση αυτού».

Πολλά από τα νέα μέλη του ουκρανικού επιτελείου , ο Σίρσκι εικονίζεται στα αριστερά του Ζελέζνι.

 Σχετικά με την παραίτηση του Ζαλούζνι – «Ο στρατός δεν συζητά διαταγές»

«Ο στρατός δεν συζητά διαταγές. Εάν ο Πρόεδρος, ο Ανώτατος Αρχηγός, είχε λόγους για μια τέτοια αντικατάσταση, αυτό σημαίνει ότι οι λόγοι αυτοί είναι επιτακτικοί», απάντησε σε «άπταιστα στρατιωτικά» ο Σίρσκι στην ερώτηση σχετικά με την αλλαγή του Αρχηγού.

«Η σύνθεση του Γενικού Επιτελείου και άλλων στρατιωτικών οργάνων διοίκησης και ελέγχου θα επικαιροποιηθεί χάρη σε αξιωματικούς μάχης με εμπειρία στο πεδίο», προσθέτει.

«Η διαδικασία της εναλλαγής των στρατιωτικών μονάδων στην πρώτη γραμμή του μετώπου έχει δρομολογηθεί προκειμένου να αποκατασταθεί η μαχητική αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού και να διασφαλιστεί η ανάπαυση και η αποκατάσταση του στρατιωτικού προσωπικού. Για το σκοπό αυτό, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται ανθρώπους».

Σχετικά με την επιστράτευση

«Η ουκρανική διοίκηση έχει προσαρμόσει τα σχέδια για την αναπλήρωση του αριθμού των στρατευμάτων. Εάν προηγουμένως θεωρούνταν ότι προκειμένου να διατηρηθεί η μαχητική αποτελεσματικότητα και να διασφαλιστεί η εναλλαγή των μονάδων και των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στο μέτωπο, ήταν απαραίτητο να κινητοποιηθούν άλλες 500 χιλιάδες άνθρωποι, τότε μετά από έλεγχο των εσωτερικών πόρων και αποσαφήνιση του αριθμού του μαχητικού προσωπικού, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σημαντικά», λέει ο Σίρσκι.

Ωστόσο, δεν παρέχει νέα στοιχεία (σ.σ. Έχει πέσει το όριο ηλικίας της επιστράτευσης κατά δύο χρόνια): «Αναμένουμε ότι θα έχουμε αρκετούς ανθρώπους ικανούς να υπερασπιστούν την πατρίδα. Μιλάμε όχι μόνο για κινητοποιημένους ανθρώπους, αλλά και για εθελοντές» Προσθέτει επίσης ότι «όσοι κινητοποιούνται και δεν έχουν εμπειρία μάχης δεν στέλνονται αμέσως στο μέτωπο».

«Για να αποφύγω την περικύκλωση και να σώσω τις ζωές των ανθρώπων, αποφάσισα να εγκαταλείψω την Αντβιίβκα» δήλωσε.

Για την υποχώρηση από την Αντβιίβκα

Σύμφωνα με τον Σίρσκι, στην υποχώρηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από την Αντβιίβκα έπαιξε ρόλο το σημαντικό πλεονέκτημα του εχθρού στις δυνάμεις και τα μέσα των μονάδων εφόδου, οι συνεχείς βομβαρδισμοί με κατευθυνόμενες βόμβες που παραβίασαν την ακεραιότητα της άμυνας και η έλλειψη πυρομαχικών πυροβολικού.

«Για να αποφύγω την περικύκλωση και να σώσω τις ζωές των ανθρώπων, αποφάσισα να εγκαταλείψω την Αντβιίβκα. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια αυτών των μαχών, 25 Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν. Αυτός είναι ο πόλεμος», δήλωσε ο επικεφαλής διοικητής.

«Καταφέραμε να σταματήσουμε τον εχθρό κοντά στην Αντβιίβκα, χρησιμοποιώντας τις θέσεις που είχαμε εξοπλίσει κατά τη διάρκεια της μάχης. Η κύρια γραμμή των οχυρώσεων είναι εξοπλισμένη και βρίσκεται πολύ πιο μακριά, στα βάθη της άμυνάς μας. Επί του παρόντος, ετοιμάζονται ισχυρές γραμμές άμυνας σε όλες σχεδόν τις απειλητικές κατευθύνσεις», δήλωσε ο αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Τι είναι πιο σημαντικό για τον Σίρσκι τώρα;

«Το κυριότερο είναι να σώσουμε τους ανθρώπους. Το «σίδερο» μπορεί να αποκατασταθεί, αλλά οι νεκροί άνθρωποι δεν μπορούν να επανέλθουν (σ.σ. Οι λαμαρίνες γίνονται, οι άνθρωποι δεν γίνονται που λέμε στην Ελλάδα)», λέει ο αρχιστράτηγος.

«Μια άλλη προτεραιότητα είναι η ενότητα της κοινωνίας και η απουσία πολιτικής διχόνοιας».

«Είμαι σίγουρος: Η Ρωσία δεν θα μπορέσει ποτέ να μας νικήσει στο πεδίο της μάχης όσο οι Ουκρανοί διατηρούν την ενότητα και το σθένος. Αν σπαταλάτε ενέργεια και προσπάθεια σε κενές πολιτικές διαμάχες μεταξύ σας, αυτό δεν είναι καν ένας δρόμος προς την ήττα, αλλά προς τον θάνατο», δήλωσε ο Σίρσκι.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024