Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μόσχα: Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το μακελειό

Μόσχα: Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το μακελειό

Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι οι ύποπτοι είχαν επαφές με την Ουκρανία

Σοκαρισμένη παραμένει η παγκόσμια κοινότητα, μετά την άγρια τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall στη Μόσχα με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, και η προσοχή στρέφεται πλέον στο Κρεμλίνο και την αντίδραση Βλαντιμίρ Πούτιν.

O ρώσος πρόεδρος, ενημερώθηκε από την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB ότι 11 άνθρωποι συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 4 που εμπλέκονται άμεσα στο μακελειό, ενώ η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ύποπτοι της τρομοκρατικής επίθεσης, είχαν “επαφές” στην Ουκρανία και σχεδίαζαν να διαφύγουν εκεί.

«Ίσως δεν είναι τόσο σημαντικό ποιος πραγματοποίησε τις επιθέσεις, αλλά ποιος αποφασίζει η ρωσική κυβέρνηση ότι φταίει και εναντίον ποίου θα απαντήσει», λέει ειδικός σε θέματα Ρωσίας

Παράλληλα το Κρεμλίνο ελέγχει την αυθεντικότητα της ανάρτησης μέσω της οποίας γνωστοποιήθηκε η ανάληψη ευθύνης από τον ISIS.

«Ακραία βία»

Ο Μάθιου Σάσεξ, ειδικός σε θέματα Ρωσίας και αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, σε δηλώσεις του στο BBC, ανέφερε: «Η Ρωσία έχει μακρά ιστορία στο να αντιμετωπίζει πολλούς από τους ανθρώπους στο έδαφός της που είναι μουσουλμάνοι όχι ιδιαίτερα καλά. Είχαμε δύο πολέμους στην Τσετσενία. O δεύτερος από το 1999 έως το 2006 ήταν κάτι σαν ριζοσπαστικός πόλεμος στον οποίο υπήρχαν άνθρωποι που πολέμησαν με το Ισλαμικό Κράτος εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης. Έκτοτε, οι δραστηριότητες της Ρωσίας στη Συρία έκαναν το Ισλαμικό Κράτος να βλέπει τη ρωσική κυβέρνηση ως πρωταρχική απειλή».

Παράλληλα ο Σάσεξ , ανέφερε ότι αναμένει ότι η ρωσική απάντηση μετά την επίθεση στο Crocus City Hall θα είναι με «ακραίας βίας», παραθέτοντας ως παραδείγματα τα επακόλουθα της πολιορκίας του θεάτρου της Μόσχας το 2002 και της πολιορκίας του σχολείου στο Μπεσλάν το 2004.

«Ίσως δεν είναι τόσο σημαντικό ποιος πραγματοποίησε τις επιθέσεις, αλλά ποιος αποφασίζει η ρωσική κυβέρνηση ότι φταίει και εναντίον ποίου θα απαντήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάθιου Σάσεξ, σημειώνοντας ότι η προειδοποίηση των ΗΠΑ για πιθανή επίθεση, που εκδόθηκε στις 7 Μαρτίου, αντιμετωπίστηκε από το Κρεμλίνο ως προσπάθεια «ανάμειξης» στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και στις εσωτερικές του υποθέσεις.

Μεντβέντεφ: Θα απαντήσουμε στον θάνατο με θάνατο

Ενδεικτικό ήταν το σκληρό μήνυμα του πρώην προέδρου της Ρωσίας και επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος αφενός ξεκαθάρισε πως στον θάνατο η Μόσχα θα απαντήσει με θάνατο, ενώ δεν παρέλειψε -πριν γίνει γνωστή η ταυτότητα των δραστών- πως εάν κρύβεται η Ουκρανία από πίσω, θα την αφανίσουν.

«Στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης – ειλικρινή συλλυπητήρια, δύναμη σε όλους τους αγαπημένους των θυμάτων. Οι τρομοκράτες καταλαβαίνουν μόνο από αντίποινα τρόμου», ανέφερε και συνέχισε: «Καμία δίκη ή έρευνα δεν θα βοηθήσει αν η πυγμή δεν αντιμετωπιστεί με πυγμή και οι θάνατοι με εκτελέσεις τρομοκρατών. Αυτή είναι η εμπειρία».

«Αν στοιχειοθετηθεί ότι πρόκειται για τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου, είναι αδύνατο να συνεννοηθεί κανείς μαζί τους και τους ιδεολογικούς τους εμπνευστές διαφορετικά. Όλοι τους πρέπει να βρεθούν και να εξοντωθούν χωρίς έλεος ως τρομοκράτες. Μεταξύ αυτών και οι αξιωματούχοι του κράτους που διέπραξε αυτή τη θηριωδία. Θάνατος αντί θανάτου», είπε ο Μεντβέντεφ,

Και ο ISIS

Πάντως αν αποδειχθεί ότι είναι ορθός, ο ισχυρισμός ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, θα ήταν η πιο πρόσφατη από μια σειρά επιθέσεων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος στη Ρωσία ή εναντίον της κατά τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το BBC, ένα ρωσικό αεροσκάφος ανατινάχθηκε πάνω από την έρημο Σινά της Αιγύπτου το 2015 με 224 επιβαίνοντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Ρώσοι πολίτες. Εκείνη την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο δημοσίευσε αργότερα μια φωτογραφία του εκρηκτικού μηχανισμού. Επίσης, το 2017, μια βομβιστική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης που στοίχισε τη ζωή σε 15 άτομα συνδέθηκε επίσης με ριζοσπαστικούς ισλαμιστές.

Μαχητικές οργανώσεις πολεμούν τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του βόρειου Καυκάσου της χώρας εδώ και δεκαετίες. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλος αριθμός τους συνέρρευσε στη Συρία για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, όταν η οργάνωση σχηματίστηκε πριν από 10 χρόνια.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024