Στις εργασίες, της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει ρόλο σε μία θέση με διεθνή σημασία και ρόλο στους τομείς του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκπροσωπεί τη χώρα μας.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, με έδρα το Στρασβούργο, αποτελεί θεσμικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης και απαρτίζεται από 612 μέλη (τακτικά και αναπληρωματικά), τα οποία προέρχονται από τα εθνικά κοινοβούλια των 46 κρατών – μελών του, καθώς και απο 30 Παρατηρητές και 30 Εταίρους για τη Δημοκρατία.

Πραγματοποίησε την πρώτη Σύνοδό της στις 10 Αυγούστου 1949 και έχει ως σκοπό την προώθηση των στόχων του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή την προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

«Πάσχουσα Δημοκρατία»

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία δημόσια παρέμβασή του αναφέρθηκε στο Κράτος Δικαίου και την ελληνική πραγματικότητα, στο Συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά», στο οποίο μίλησε για πάσχουσα Δημοκρατία.

Μια Δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, «είναι σίγουρα πάσχουσα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Η Δημοκρατία γιορτάζει 50 χρόνια, αλλά υπάρχει μια μαύρη κηλίδα στο επίσημο φόρεμά της, που είναι η κηλίδα των υποκλοπών», τις οποίες χαρακτήρισε «πρωτοφανές σκάνδαλο», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρατηρείται προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη.

«Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ ούτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου» είπε δε αναφερόμενος στη ντροπιαστική θέση που βρέθηκε η χώρα μας.