Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι άνδρες της Gen Z πιστεύουν ότι ο φεμινισμός είναι «βλαβερός» σύμφωνα με έρευνα

Οι άνδρες της Gen Z πιστεύουν ότι ο φεμινισμός είναι «βλαβερός» σύμφωνα με έρευνα

Το ένα πέμπτο των ανδρών ηλικίας 16-29 ετών βλέπει με καλό μάτι τον Άντριου Τέιτ.

Τα αγόρια και οι άνδρες της Generation Z είναι πιο πιθανό να πιστεύουν ότι ο φεμινισμός έχει κάνει περισσότερο κακό παρά καλό από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία baby boomers, σύμφωνα με έρευνα που δείχνει έναν «υπαρκτό κίνδυνο ρήξης μεταξύ αυτής της νέας γενιάς».

«[Οι νέοι άνδρες] ακούνε πολλά για την ισχύ των γυναικών, αλλά δεν κατανοούν, σε αυτό το στάδιο της ζωής τους, τις ανισότητες που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στον κόσμο όταν φτάνεις στην εργασία και τη φροντίδα των παιδιών»

Ένας στους τέσσερις άνδρες του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας 16 έως 29 ετών πιστεύει ότι είναι πιο δύσκολο να είσαι άνδρας από ό,τι γυναίκα και το ένα πέμπτο όσων έχουν ακούσει τον Άντριου Τέιτ, τον σεξιστή influencer των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τον βλέπουν πλέον με καλό μάτι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε πάνω από 3.600 άτομα.

«Τοξική αρρενωπότητα»

Ο Τέιτ, ο Βρετανοαμερικανός πρώην kickboxer που έχει 8,7 εκατομμύρια οπαδούς στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες – τις οποίες αρνείται – για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και σύσταση εγκληματικής συμμορίας για τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών στη Ρουμανία. Έχει μιλήσει για χτυπήματα και πνιγμούς γυναικών και έχει δηλώσει ότι είναι «απολύτως μισογύνης».

«Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι που αλλάζει όταν οι νέοι άνδρες εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό, αλλά δεν μπορούμε να το θεωρούμε σίγουρο, δεδομένου του πόσο σημαντικά είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας»

Ο μπεστ σέλερ συγγραφέας και Καναδός ακαδημαϊκός, Τζόρνταν Πίτερσον, χαίρει εκτίμησης από το 32% των ανδρών ηλικίας 16 έως 29 ετών, σε σύγκριση με το 12% των γυναικών της ίδιας γενιάς. Ο Peterson υπερασπίζεται τους «αποθαρρυμένους νέους άνδρες» και λέει ότι ο Τέιτ προσφέρει «ξεκάθαρη επιθετικότητα» ως εναλλακτική λύση στην «συντριβή από την ήττα».

Όσον αφορά τον φεμινισμό, το 16% των ανδρών της Generation Z πιστεύει ότι έχει κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Μεταξύ των ατόμων άνω των 60 ετών το ποσοστό ήταν 13%.

Τα στοιχεία προέκυψαν από δημοσκόπηση της Ipsos για το Ινστιτούτο Πολιτικής του King’s College του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Ινστιτούτο για την Ηγεσία των Γυναικών. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 37% των ανδρών ηλικίας 16 έως 29 ετών θεωρούν την «τοξική αρρενωπότητα» μια μη βοηθητική φράση, αριθμός περίπου διπλάσιος από τον αριθμό των νεαρών γυναικών που δεν τον «εγκρίνουν».

Φεμινιστική ταυτότητα

«Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο και σπάνιο μοτίβο γενεών», δήλωσε ο καθηγητής Bobby Duffy, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής. «Κανονικά, τείνει να συμβαίνει το εξής: οι νεότερες γενιές είναι σταθερά πιο οικείες με τα νέα κοινωνικά πρότυπα, καθώς μεγάλωσαν με αυτά ως ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής τους».

Μεγαλύτερο ποσοστό νέων ανδρών εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι πιο δύσκολο να είσαι γυναίκα σήμερα από ό,τι άνδρας, ότι ο φεμινισμός έχει κάνει περισσότερο καλό παρά κακό και έχουν δυσμενή άποψη για τον Τέιτ.

Αλλά ο Duffy δήλωσε: «Ο Ντάφι δεν έχει καμία σχέση με την Τέιτ: «Υπάρχει μια σταθερή μειοψηφία μεταξύ του ενός πέμπτου και του ενός τρίτου που έχει αντίθετη άποψη. Αυτό υποδηλώνει έναν πραγματικό κίνδυνο διχασμού μεταξύ αυτής της νέας γενιάς».

Η καθηγήτρια Rosie Campbell, διευθύντρια του Global Institute for Women’s Leadership στο King’s, δήλωσε: «Το γεγονός ότι αυτή η ομάδα είναι η πρώτη που αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών της από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πιθανό να εξηγεί τουλάχιστον εν μέρει το γεγονός».

«Έχει διαμορφωθεί ένα σύγχρονο ρεύμα όπου οι νεαρές γυναίκες αισθάνονται ότι μπορούν να κατέχουν την ιδέα της φεμινιστικής ταυτότητας… [Οι νέοι άνδρες] ακούνε πολλά για την ισχύ των γυναικών, αλλά δεν κατανοούν, σε αυτό το στάδιο της ζωής τους, τις ανισότητες που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στον κόσμο όταν φτάνεις στην εργασία και τη φροντίδα των παιδιών».

Εν τω μεταξύ, οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καλύπτουν το κενό, είπε. «Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι που αλλάζει όταν οι νέοι άνδρες εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό, αλλά δεν μπορούμε να το θεωρούμε σίγουρο, δεδομένου του πόσο σημαντικά είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας».

Πηγή: Guardian | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Guardian | Octav Ganea

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024