Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ναργκίς Μοχαμαντί: Αντιμετωπίζει νέα δίκη και ίσως νέα ποινή η νομπελίστρια της Ειρήνης

Ναργκίς Μοχαμαντί: Αντιμετωπίζει νέα δίκη και ίσως νέα ποινή η νομπελίστρια της Ειρήνης

Θα είναι η πρώτη δίκη της αφότου τιμήθηκε το 2023 με το Νόμπελ Ειρήνης

Η ιρανή νομπελίστρια της Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία είναι φυλακισμένη από το 2021, θα δικαστεί και πάλι αύριο, Τρίτη, και κινδυνεύει να μεταχθεί εκτός Τεχεράνης για να εκτίσει ενδεχόμενη νέα ποινή φυλάκισης, δήλωσε σήμερα η οικογένειά της.

Αυτή τη στιγμή η Μοχαμαντί κρατείται στη φυλακή Εβίν.

Η δίκη, η οποία «θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί στο τμήμα 26 του επαναστατικού δικαστηρίου» της Τεχεράνης, είναι η πρώτη εις βάρος της Ναργκίς Μοχαμαντί αφότου τιμήθηκε το 2023 με το Νόμπελ Ειρήνης.

Η Ναργκίς Μοχαμαντί αντιμετωπίζει τη τρίτη κατά σειρά δίκη, με τις κατηγορίες εναντίον της να παραμένουν άγνωστες

«Ανακοινώθηκε ότι για πολιτικούς λόγους και για λόγους ασφαλείας, η έκτιση της ποινής θα γίνει σε τόπο εκτός της Τεχεράνης», συνεχίζει η ανακοίνωση της οικογένειας, προσθέτοντας ότι το αίτημα διατυπώθηκε από το υπουργείο Υπηρεσιών Πληροφοριών.

Άγνωστες οι κατηγορίες

Οι κατηγορίες δεν έγιναν αμέσως γνωστές, όμως συνδέονται «με τις δραστηριότητες της Ναργκίς στη φυλακή, όπου η Μοχαμαντί συνέχισε «να κάνει δηλώσεις», αψηφώντας τις ιρανικές αρχές, αναφέρεται στον επίσημο λογαριασμό της νομπελίστριας στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Πρόκειται για την τρίτη τέτοια δίκη, σύμφωνα με το μήνυμα αυτό. Μετά τις δύο πρώτες, είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 27 μηνών και σε 4 μήνες να σκουπίζει τους δρόμους και να εκτελεί κοινωνική εργασία.

Η Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης «για τη μάχη της εναντίον της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τον αγώνα της για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους», έχει καταδικασθεί πολλές φορές εδώ και 25 χρόνια και φυλακισθεί για τη στράτευσή της κατά της υποχρέωσης των γυναικών να φορούν μαντίλα και κατά της ποινής του θανάτου.

Έχει συλληφθεί 13 φορές, έχει καταδικασθεί πέντε φορές σε κάθειρξη συνολικά 31 ετών και σε 154 μαστιγώσεις, ενώ βρίσκεται και πάλι στη φυλακή από το 2021 και είναι ένα από τα κύρια πρόσωπα της εξέγερσης «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν.

Η Μοχαμαντί, η οποία έχει χρόνια να δει το σύζυγο και τα παιδιά της που ζουν στο Παρίσι, δεν μπορεί πια να τηλεφωνεί «από τις 29 Νοεμβρίου», αναφέρει η οικογένειά της.

Ο σύζυγος και τα παιδιά της παρέλαβαν εξ ονόματός της το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

«Είμαι μια Ιρανή, θύμα της καταπίεσης ενός τυραννικού και μισογυνικού θρησκευτικού καθεστώτος», ανέφερε στο κείμενο που αναγνώσθηκε από τα παιδιά της.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024