Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Eνα μηχάνημα που θα σώζει ζωές

Eνα μηχάνημα που θα σώζει ζωές

Μέσα σε 3 λεπτά από την εκδήλωση ισχυρής σεισμικής δόνησης θα ενημερώνουν με ψηφιακούς χάρτες για τις πληγείσες περιοχές και το πού πρέπει να κατευθύνονται τα σωστικά συνεργεία

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, πενήντα επιταχυνσιογράφοι αναμένεται να τοποθετηθούν από το νέο έτος τόσο σε αστικοποιημένες ζώνες του Λεκανοπεδίου (με κατανομή ιδιαίτερα πυκνή) όσο και σε περιαστικές περιοχές που φιλοξενούν κρίσιμες υποδομές, μεγάλες γέφυρες, φράγματα, εργοστάσια, ενεργειακούς σταθμούς και άλλα σημεία αυξημένου ενδιαφέροντος.

Η ανακοίνωση της προμήθειας των επιταχυνσιογράφων, που έχει ήδη δρομολογηθεί, έλαβε χώρα στο πλαίσιο των εγκαινίων του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Το πρότζεκτ έχει στόχο να μει’ωσει τον χρόνο απόκρισης της Πολιτικής Προστασίας στο ελάχιστο στις περιοχές όπου υπάρχουν καταρρεύσεις κτιρίων και εγκλωβισμενα άτομα έπειτα από ισχυρό σεισμό – ενώ συνδράμουν και ιδιωτικοί φορείς

Αρμόδιος φορέας για την κατανομή των επιταχυνσιογράφων, την υλοποίηση του σχεδίου και την παρακολούθησή του είναι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενώ, για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ – που στόχο έχει να μειώσει τον χρόνο απόκρισης της Πολιτικής Προστασίας στο ελάχιστο στις περιοχές όπου υπάρχουν καταρρεύσεις κτιρίων και εγκλωβισμένα άτομα έπειτα από ισχυρό σεισμό – συνδράμουν και ιδιωτικοί φορείς (ΟΤΕ, Satways).

Τι είναι τα shakemaps

Με την τοποθέτηση των επιταχυνσιογράφων, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο θα έχει στα χέρια του αυτοματοποιημένα και άμεσα, μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την εκδήλωση ισχυρής σεισμικής δόνησης, έναν ψηφιακό χάρτη («shakemap») στον οποίο θα απεικονίζονται με ακρίβεια οι περιοχές που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες βλάβες.

Η συγκεκριμένη πληροφορία θα παρέχεται αμέσως στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου τα σωστικά συνεργεία να κατευθύνονται στοχευμένα και γρήγορα στα σημεία όπου υπάρχουν ζημιές και εγκλωβισμένοι πολίτες, χωρίς να χάνεται ενδιάμεσα πολύτιμος χρόνος από πιθανές διακοπές στις επικοινωνίες, που συνήθως παρατηρούνται έπειτα από μεγάλους σεισμούς.

O χρόνος απόκρισης

Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης, «με τα «shakemaps», μέσα σε 3 λεπτά θα γνωρίζουμε πού ακριβώς είναι οι βλάβες κτιριακών ή άλλων υποδομών και πού πιθανόν βρίσκονται εγκλωβισμένα άτομα, προκειμένου να σπεύδει αμέσως ο κρατικός μηχανισμός εκεί όπου υπάρχει πραγματική και άμεση ανάγκη για βοήθεια.

Σήμερα χρειάζεται μία με μιάμιση ώρα έως ότου αντιληφθούν τα σωστικά συνεργεία ύστερα από έναν καταστροφικό σεισμό ποιες είναι οι περιοχές όπου υπάρχουν ζημιές.

Τέτοιες καθυστερήσεις εντείνονται από το γεγονός ότι, συνήθως, έπειτα από μια ισχυρή σεισμική δόνηση, οι επικοινωνίες διακόπτονται στις πληγείσες περιοχές με αποτέλεσμα η Πολιτική Προστασία να λαμβάνει κλήσεις πολιτών από περιφερειακά σημεία, γεγονός που αποπροσανατολίζει την εστίαση των ενεργειών της τα πρώτα κρίσιμα λεπτά, κατά τα οποία ανθρώπινες ζωές μπορεί να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Με τους επιταχυνσιογράφους, η απεικόνιση των περιοχών που επλήγησαν και εμφάνισαν τις σημαντικότερες εδαφικές κινήσεις θα διατίθεται άμεσα και με απόλυτη ακρίβεια».

Ο ίδιος, ως «επιχειρησιακός» υπεύθυνος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, θα αναλάβει και την κατανομή των επιταχυνσιογράφων στο Λεκανοπέδιο ενώ δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο και σε άλλες σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας, όπως την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά.

Παράλληλα με την τοποθέτηση των 50 επιταχυνσιογράφων στην Αττική, που αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, η Περιφέρεια Αττικής προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο να τοποθετήσει στο κτιριακό δυναμικό της – ανά όροφο – ψηφιακούς αισθητήρες που θα είναι σε θέση να αποτυπώνουν ύστερα από ένα σεισμικό γεγονός το κατά πόσο επηρεάστηκε η στατικότητα του κτιρίου και σε ποιον βαθμό.

Aπαραίτητες πληροφορίες

Με τους πενήντα επιταχυνσιογράφους που θα εγκατασταθούν στην Αττική, θα προκύπτει σε χρόνο – ρεκόρ η πληροφορία εκείνη που κρίνεται πιο χρήσιμη για τις αρμόδιες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού, η οποία δεν είναι το μέγεθος του σεισμού και το επίκεντρο αλλά η σφοδρότητα της εδαφικής δόνησης που συνδέεται άμεσα με τις πιθανές καταστροφές.

Ο Β. Καραστάθης εξηγεί: «Οταν γίνεται ένας σεισμός, ο κόσμος είναι εξοικειωμένος με την ανάγκη να γίνει γνωστό το μέγεθός του.

Στην πραγματικότητα όμως το μέγεθος δεν λέει τίποτα. Για την Πολιτική Προστασία δεν είναι αρκετό το μέγεθος και το επίκεντρο ενός σεισμού.

Αυτό που χρειάζεται αμέσως είναι το πόσο κουνήθηκε η κάθε περιοχή καθώς αυτή είναι η πληροφορία που σχετίζεται άμεσα με τις βλάβες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στα πρώτα κρίσιμα λεπτά.

Με το «shakemap» θα υπάρχει άμεση αντίληψη του τι έχει συμβεί και πού, με τρόπο αξιόπιστο και αυτοματοποιημένο».

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024