Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Qatargate: «H Καϊλή και το greek connection του σκανδάλου»

Qatargate: «H Καϊλή και το greek connection του σκανδάλου»

Η γαλλική Mediapart και το EIC υποστηρίζουν ότι η Εύα Καίλή, που έχει κατηγορηθεί για «διαφθορά» στο σκάνδαλο Qatargate, «ηγήθηκε μιας εκστρατείας επιρροής υπέρ του εμιράτου στις Βρυξέλλες»

Τον ρόλο του «ελληνικού συνδέσμου», του «greek connection» όπως τον αποκαλεί, στο σκάνδαλο Qatargate, αποκαλύπτει η Mediapart, μια ανεξάρτητη γαλλική ερευνητική διαδικτυακή εφημερίδα, και οι συνεργάτες της στο ευρωπαϊκό δίκτο European Investigative Collaborations (EIC), παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για την Εύα Καϊλή, αλλά και τον πρώην επίτροπο της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλο, όσο και για τον σημερινό αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

Παρά τους επίμονους ισχυρισμούς της Ελληνίδας πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι είναι αθώα και μετά από έρευνες ενός έτους, τα βελγικά δικαστήρια συγκέντρωσαν πολλά στοιχεία που αντικρούουν την υπεράσπιση της Εύας Καϊλή και «επιβεβαιώνουν τη θέση της στην εγκληματική οργάνωση Παντζέρι Τζόρτζι – Καϊλή», σύμφωνα με έκθεση της αστυνομίας και τα ευρήματα της έρευνας της Mediapart, με βάση μια σειρά από έγγραφα της υπόθεσης που περιήλθαν στην κατοχή της βελγικής εφημερίδας Le Soir.

Ένας από τους πρώην βοηθούς της δήλωσε στους αστυνομικούς ότι, όταν επρόκειτο για τη Μέση Ανατολή, η Εύα Καϊλή καθοδηγούνταν από τον σύντροφό της: «Για οτιδήποτε είχε να κάνει με την πολιτική του Κόλπου, μου ζητούσε να ρωτήσω τον Φραντσέσκο Τζόρτζι για τη γνώμη του και έπρεπε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του. […] Ο Τζόρτζι ερχόταν στο γραφείο έως και τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα. […] Μερικές φορές, όταν δεν ήταν εκεί, η Καϊλή τού τηλεφωνούσε παρουσία μου, για να μάθει τι έπρεπε να πει, να κάνει ή να ψηφίσει».

«Δεν ακολουθώ τις οδηγίες κανενός», αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αυτούς η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, στις καταθέσεις της.

Τα βελγικά δικαστήρια μπόρεσαν να εντοπίσουν μια απίστευτη επιχείρηση επιρροής: την απαλλαγή από την υποχρέωση βίζας για το Κατάρ, για την οποία «η Εύα Καϊλή πίεζε ακούραστα», σημειώνει το δημοσίευμα.

Και προσθέτει: «Τα μηνύματα από το τηλέφωνό της φαίνεται να δείχνουν ότι ακολουθούσε τις οδηγίες του διδύμου Παντέρι – Τζόρτζι, οι οποίοι βρίσκονταν σε στενή επαφή με πολύ υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κατάρ, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών (και σημερινός πρωθυπουργός) Mohammed al-Thani και ο υπουργός Εργασίας Ali al-Marri. Όταν επικοινώνησε το EIC, δεν απάντησαν».

Τα μηνύματα αυτά αποκαλύπτουν επίσης τον προβληματικό ρόλο που διαδραμάτισαν πολλές άλλες ευρωπαϊκές προσωπικότητες υψηλού επιπέδου. «Αλλά και το αφεντικό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (Fifa), Τζιάνι Ινφαντίνο, όπως και το αφεντικό της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Noël Le Graët».

Η Εύα Καϊλή αρνήθηκε τόσο στο EIC όσο και στην αστυνομία ότι είχε καθοδηγηθεί. Είπε ότι απλώς ακολούθησε «την επίσημη πολιτική γραμμή της ΕΕ» και ότι ενήργησε αποκλειστικά βάσει των πολιτικών της πεποιθήσεων και των συμφερόντων των Ευρωπαίων πολιτών.

«Το ‘greek connection’ και ο επίτροπος Αβραμόπουλος»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mediapart η ιστορία ξεκινά το 2018, στην αρχή της συνεργασίας μεταξύ του Αντόνιο Παντζέρι, τότε προέδρου της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του βοηθού του Φραντσέσκο Τζόρτζι και του νέου τους πελάτη, του Dr Ali al-Marri, σημερινού υπουργού Εργασίας του Κατάρ, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο εγκέφαλος πίσω από την υποτιθέμενη διαφθορά και τις πληρωμές σε μετρητά.

Στο τέλος του 2018, ο al-Marri έδωσε την πρώτη του εντολή στον Παντζέρι: να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να χορηγήσει στους υπηκόους του Κατάρ το δικαίωμα να ταξιδεύουν στη ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα.

Σε διάφορες αναφορές προς τον πελάτη του στο Κατάρ, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι περιέγραψε τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων με τις προσωπικότητες που επρόκειτο να επηράσουν. Ένα «σχέδιο δράσης» που καταρτίστηκε το 2020 ανέφερε ότι ο «στόχος» ήταν να επιτευχθεί απαλλαγή από την υποχρέωση βίζας «πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022».

Ο Τζόρτζι εξήγησε στους Καταριανούς πως όταν πρόκεται για βίζες «κυρίως Έλληνες βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά» εντός της ΕΕ. Σύμφωνα με την αστυνομία, το δίδυμο Παντζέρι – Τζόρτζι επικαλέστηκε έναν «ελληνικό σύνδεσμο» που αποτελούνταν «από την Εύα Καϊλή, τον σημερινό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και έναν άνθρωπο-κλειδί: τον Δημήτρη Αβραμόπουλο», ο οποίος μέχρι το 2019 ήταν επίτροπος για τη Μετανάστευση, άρα αρμόδιος για τις θεωρήσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τότε, η αίτηση του Κατάρ δεν μπορούσε καν να εξεταστεί από την Επιτροπή, κυρίως λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το πρόβλημα επιλύθηκε γρήγορα. Το δίδυμο του λόμπι οργάνωσε μια πρώτη συνάντηση μεταξύ του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Ali al-Marri στις 12 Μαρτίου 2019 στο Στρασβούργο, ενώ ακολούθησε μια δεύτερη με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ αλ-Θάνι, στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 στη Νέα Υόρκη», σημειώνεται.

Σύμφωνα με μια έκθεση που έγραψε ο Τζόρτζο, «το Κατάρ αφαιρέθηκε από τη μαύρη λίστα» της Επιτροπής λίγες εβδομάδες αργότερα, χάρη σε μια «θετική έκθεση που συνέταξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τότε Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Mohammed al-Thani, το 2019 στη Νέα Υόρκη

Στις 29 Οκτωβρίου 2019, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ τού έστειλε θερμή ευχαριστήρια επιστολή: «Θα ήθελα να επαναλάβω την ειλικρινή εκτίμησή μου για […] την προθυμία σας να συμβουλεύσετε την κυβέρνησή μας, ιδίως όσον αφορά την ένταξη του Κατάρ στον κατάλογο Σένγκεν χωρίς θεώρηση».

Όταν ρωτήθηκε από το EIC, η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τη «θετική έκθεση Αβραμόπουλου»: «Δεν υπάρχει μαύρη λίστα χωρών που δεν μπορούν να εξεταστούν για απαλλαγή από την υποχρέωση βίζας», πρόσθεσε εκπρόσωπος.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα αποχωρήσει από την Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2019. Ο Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος μόλις έχασε τη θητεία του ως ευρωβουλευτής, «φαίνεται ότι τον έπεισε αμέσως να εργαστεί γι’ αυτόν».

Η Εύα Καϊλή δήλωσε στην αστυνομία ότι από τις αρχές του 2020, «ο Παντζέρι ήθελε να βάλει τον Αβραμόπουλο στο Fight Impunity», τη ΜΚΟ του που χρησίμευε ως βιτρίνα για τις δραστηριότητες επιρροής του.

Όλα αυτά φαίνεται να συνέβησαν τον Φεβρουάριο του 2020, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με όλα τα έξοδα πληρωμένα στη Ντόχα για ένα συνέδριο σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τον Ali al-Marri. Στους καλεσμένους του περιλαμβάνονταν οι Καϊλή και Αβραμόπουλος, ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα (που τώρα κατηγορείται για διαφθορά στο Qatarargate) και το δίδυμο Παντζέρι – Τζόρτζι.

Έχοντας μόλις επιστρέψει από τη Ντόχα, υποστηρίζει το δημοσίευμα, «ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις για τις βίζες. Στόχος: να πείσει την Σουηδή διάδοχό του, τη νέα επίτροπο Μετανάστευσης, Ylva Johansson». Για να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας τού Κατάρ, το δίδυμο Παντζέρι – Τζόρτζι έχει χαράξει μια στρατηγική: να προσφέρει ένα «πακέτο» με δύο άλλες χώρες του Κόλπου, «το Κουβέιτ και το Ομάν».

«Στις 20 Φεβρουαρίου 2020, ο Mohamed al-Thani, υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, έγραψε στον Αβραμόπουλο ότι είχε προβλήματα με την ‘Σουηδέζα’. – ‘Έχω κάποιες ιδέες. Πρέπει να μιλήσουμε’, απάντησε ο πρώην επίτροπος», υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα:

«Στις 3 Μαρτίου 2020, ο Αβραμόπουλος ενημέρωσε την Εύα Καϊλή ότι είχε ραντεβού με την Ylva Johansson 48 ώρες αργότερα. Την ημέρα της συνάντησης, η Καϊλή τού υπενθύμισε τι έπρεπε να ζητήσει: ‘πακέτο Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ’. – ‘Έγινε’, απάντησε ο Αβραμόπουλος».

Εκπρόσωπος της Ylva Johansson απάντησε ότι η συνάντηση της 5ης Μαρτίου 2020 ήταν απλώς μια «συνάντηση ευγένειας», κατά την οποία το θέμα των θεωρήσεων «δεν συζητήθηκε».

Το επεισόδιο αυτό είναι ακόμη πιο προβληματικό από τη στιγμή που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως όλοι οι πρώην Επίτροποι, απαγορεύτηκε να ασκεί lobbying στην Επιτροπή για δύο χρόνια.

Ανταμείφθηκε γι’ αυτό; Τον Φεβρουάριο του 2021, μόλις η Επιτροπή ενέκρινε την πρόσληψή του από την «Fight Impunity», ο Αβραμόπουλος έγινε ο μοναδικός αμειβόμενος διευθυντής της ΜΚΟ που ίδρυσε ο Αντόνιο Παντζέρι. Από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022 κέρδιζε περίπου 5.000 ευρώ μηνιαίως προ φόρων. Παρόλο που «δεν έκανε πολλά», δήλωσε ο γραμματέας της Fight Impunity στην αστυνομία.

«Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει τα γεγονότα και μας απείλησε με νομικές ενέργειες. Είπε ότι δεν είχε ‘καμία σχέση’ με την ιστορία και ότι ‘ενήργησε σε αυστηρή συμμόρφωση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές γραμμές και διαδικασίες’», σημειώνει η εφημερίδα.

«Τα μαγικά γράμματα της Εύας Καϊλή»

Στις αρχές Οκτωβρίου 2020, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι συνέταξε ένα έγγραφο για τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα. Επρόκειτο για ένα σχέδιο μάχης για την επόμενη συνεδρίαση της DARP, της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου:

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Εύα θα προτείνει τον διορισμό ενός ευρωβουλευτή που θα είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση του θέματος των θεωρήσεων στα θεσμικά όργανα [της ΕΕ] και εσείς θα δηλώσετε τη διαθεσιμότητά σας».

Η Εύα Καϊλή απάντησε: «Δεν καθοδηγήθηκα», όταν η αστυνομία της παρουσίασε το έγγραφο, ισχυριζόμενη ότι ο σύντροφός της, απλά, της έδωσε «συμβουλές».

Στο σημείωμα υπεράσπισής του, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι έγραψε ότι το σχέδιο δεν εκτελέστηκε τελικά, επειδή ο πρόεδρος της DARP απέδωσε αυθόρμητα την ευθύνη για τις βίζες στον Ταραμπέλα. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον δικηγόρο του Τζόρτζι, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο Ταραμπέλα «δεν καθοδηγήθηκε σε καμία περίπτωση από το δίδυμο Παντζέρι – Τζόρτζι» και ότι δεν έλαβε ούτε χρήματα ούτε δώρα.

Κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, το δίδυμο συνέχισε να είναι ενεργό: σύμφωνα με τους λογαριασμούς τους, η Εύα Καϊλή ευαισθητοποίησε τον επικεφαλής της μονάδας του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων και μετανάστευσης της Επιτροπής – τον Έλληνα Δημήτρη Γιωτάκο – σχετικά με τις βίζες του Κατάρ.

Το δίδυμο Παντζέρι – Τζόρτζι αναφέρεται επίσης σε συναντήσεις με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες λέγεται ότι «εξάλειψαν κάθε αντίσταση από την Ελλάδα».

Αλλά μετά από περισσότερα από τρία χρόνια πιέσεων, η Επιτροπή δεν έχει ακόμη δώσει το «πράσινο φως».

Έγγραφα του EIC

Στις 22 Απριλίου, η Εύα Καϊλή, τότε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστήριξε το θέμα. Έστειλε την ίδια επιστολή σε τρεις ανθρώπους-κλειδιά της Επιτροπής: τον Ύπατο Εκπρόσωπο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ, την Επίτροπο Μετανάστευσης Ylva Johansson και τον προϊστάμενό της, τον Έλληνα αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά: «Σας καλώ να επιταχύνετε τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να χορηγηθεί το συντομότερο δυνατό απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης της ΕΕ στο Κουβέιτ και το Κατάρ», έγραψε η Καϊλή.

Μια εβδομάδα αργότερα, το σχέδιο εξαίρεσης για το Κουβέιτ και το Κατάρ εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όταν ρωτήθηκαν από το EIC, οι τρεις παραλήπτες δήλωσαν ότι οι επιστολές της Εύας Καϊλή «δεν είχαν καμία απολύτως επιρροή στην απόφαση της Επιτροπής», η οποία είχε οριστικοποιηθεί, αν και δεν είχε ακόμη εγκριθεί.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, δίνει το «πράσινο φως» στο τέλος Ιουνίου 2022. Το μόνο που απομένει τώρα είναι να πειστούν οι ευρωβουλευτές.

«Οι καλές υπηρεσίες του επιτρόπου Σχοινά»

Στις 20 Νοεμβρίου 2022, η Εύα Καϊλή προσκλήθηκε στο Κατάρ, με όλα τα έξοδα πληρωμένα, για να παρακολουθήσει τον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δεν επρόκειτο για επίσημο ταξίδι: η ίδια δήλωσε στην αστυνομία ότι ήταν προσκεκλημένη «προσωπική» του προέδρου της Fifa, Τζιάνι Ινφαντίνο – γεγονός που επιβεβαίωσε στην Mediapart η Fifa. Η αντιπρόεδρος, πάντως, δεν δήλωσε αυτή την πρόσκληση στο Κοινοβούλιο, κάτι που είναι υποχρεωτικό.

Αλλά η Εύα Καϊλή δεν είναι εδώ για να χαλαρώσει. Το δίδυμο Παντζέρι – Τζόρτζι τής έχει αναθέσει μια αποστολή: να συμφιλιώσει τα πράγματα με τον πελάτη τους Ali al-Marri, με τον οποίο έχουν μόλις έρθει σε ρήξη.

Η ευρωβουλευτής έχει έναν ακόμη πιο σημαντικό στόχο: τον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για την «προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» και άμεσο προϊστάμενο της επιτρόπου Μετανάστευσης Ylva Johansson. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς βρέθηκε επίσης στη Ντόχα για να παρακολουθήσει τον αγώνα.

«Το Κατάρ βασίζεται σε αυτόν για την επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος. Όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την απαλλαγή από την υποχρέωση βίζας, εισήγαγε μια τροπολογία ώστε το μέτρο να ισχύει μόνο από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα Etias», αναφέρεται στην έρευνα.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Ali al-Marri, στις 20 Νοεμβρίου 2022 στη Ντόχα

Το Etias είναι μια πλατφόρμα για τη διαχείριση της εισόδου των υπηκόων που δεν χρειάζονται βίζα στη ζώνη Σένγκεν. Θα επιτρέψει τελικά τη διενέργεια αυτόματων ελέγχων (ποινικό μητρώο κ.λπ.), κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. «Το Συμβούλιο ζήτησε την αιρεσιμότητα του Etias για λόγους ασφαλείας, καθώς το Κατάρ θεωρείται ύποπτο για την εγγύτητα με ριζοσπαστικά ισλαμιστικά κινήματα», εξηγεί ενημερωμένη πηγή.

Το Εμιράτο θέλει να καταργήσει αυτή την τροπολογία, η οποία θα καθυστερούσε την απαλλαγή από την υποχρέωση βίζας κατά αρκετά χρόνια (το Etias δεν λειτουργεί ακόμη και σήμερα). Εάν το κείμενο εγκριθεί, όλα θα εξαρτηθούν από τον επικείμενο «τριμερή διαλόγο», τις τελικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κοινοβουλίου, Επιτροπής και Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γαλλικής ιστοσελίδας, «στις 20 Νοεμβρίου, στη Ντόχα, η Εύα Καϊλή συζήτησε για τις βίζες με τον Μαργαρίτη Σχοινά. Στη συνέχεια, συναντήθηκαν με τον Ali al-Marri και τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ – δεν είναι γνωστό αν συναντήθηκαν μαζί ή χωριστά.

»Στις 5.39 το πρωί, λίγο πριν από αυτές τις συναντήσεις κορυφής, η Εύα Καϊλή έγραψε σε έναν από τους συμβούλους του al-Marri, για να του πει ότι ‘ο υπουργός Εξωτερικών είναι ευχαριστημένος’, πως είχε μιλήσει με τον ‘αντιπρόεδρο Σχοινά’ και ότι ‘θα μπορούσε να είναι αυτός που θα διαπραγματευτεί τις βίζες […] αντί της Ylva Johansson’, της επιτρόπου που ήταν υπεύθυνη για τον φάκελο.

»Στις 10.30 το πρωί, ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, μετέφερε το ίδιο μήνυμα στο Κατάρ, προσθέτοντας ότι ‘ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι ο μόνος που μπορεί να αντέξει την πίεση του Συμβουλίου για το Etias’».

«Είναι σαφές», υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα, «ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΕ φαίνεται να συμφώνησε να αντικαταστήσει τον υφιστάμενό του κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Κατάρ. Όταν ρωτήθηκε από την EIC, ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το γεγονός αυτό: δήλωσε απλώς ότι το ζήτημα του ποιος θα ηγηθεί της μελλοντικής τριμερούς διαπραγμάτευσης δεν είχε συζητηθεί εντός της Επιτροπής και ότι όλες οι συναντήσεις του με αξιωματούχους του Κατάρ είχαν πραγματοποιηθεί με πλήρη διαφάνεια».

Συμπτωματικά, το δίδυμο Τζόρτζι – Παντζέρι δήλωσε στις επιχειρησιακές εκθέσεις του ότι είχε καταφέρει να τον «ευαισθητοποιήσει» για το θέμα τρεις φορές το 2020 και το 2021, μέσω «έμπιστων συμβούλων».

«Ο αντιπρόεδρος Σχοινάς δεν γνωρίζει και δεν έχει συναντήσει ποτέ τον κ. Παντζέρι ή τον κ. Τζόρτζι», δήλωσε ο εκπρόσωπός του. Ως προς τις επαφές του με την κ. Καϊλή τις τοποθετεί στο πλαίσιο των διαρκών επαφών των Επιτρόπων με μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Διαψεύδει την εμπλοκή στο Qatargate

Η πλήρης απάντηση του Βalazs UJVARISpokesperson for Budget and Human ResourcesHumanitarian Aid and Crisis ManagementEUSwitzerland Relations, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε όσα δημοσιεύτηκαν για τον Μαργαρίτη Σχοινά:

«Ο Aντιπρόεδρος κ. Σχοινάς δεν γνωρίζει, ούτε συνάντησε ποτέ τους κυρίους Panzeri και Giorgi. Ως εκ τούτου, ουδέποτε συζήτησε οποιοδήποτε θέμα μαζί τους.

Όσον αφορά τις επαφές του Αντιπροέδρου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όλα τα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων βρίσκονται μονίμως σε επαφή με τους ευρωβουλευτές. Οι επαφές αυτές βρίσκονται στο επίκεντρο του θεσμικού συστήματος της ΕΕ και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν δραστηριότητες άσκησης επιρροής.

Η πρόταση της Επιτροπής για άρση της υποχρέωσης θεώρησης για τους υπηκόους του Κατάρ και του Κουβέιτ έγινε κατόπιν αξιολόγησης των κριτηρίων που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1806. Η πρόταση συντάχθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, υπό την εποπτεία της Επιτρόπου κ. Γιούανσον και του Αντιπροέδρου κ. Σχοινά. Όλες οι προτάσεις του Σώματος των Επιτρόπων αποτυπώνουν τη θέση του συνόλου των μελών του. Η πρόταση αυτή επιβεβαιώθηκε με την εγκριθείσα στις 29 Ιουνίου 2022 διαπραγματευτική εντολή του Συμβουλίου. Ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς δεν συνεργάστηκε με μεμονωμένα μέλη του προσωπικού της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για το εν λόγω ζήτημα. Η επιστολή της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τρία μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ουδόλως επηρέασε τη θέση της Επιτροπής, καθώς παρελήφθη μόλις μία εβδομάδα πριν από την έγκριση της σχετικής πρότασης του Σώματος των Επιτρόπων, η οποία ήδη προετοιμαζόταν επί αρκετούς μήνες και είχε περάσει από διάφορα εσωτερικά στάδια λήψης αποφάσεων της Επιτροπής.

Όλες οι συναντήσεις του Αντιπροέδρου κ. Σχοινά με αξιωματούχους των εν λόγω χωρών δημοσιεύτηκαν, σύμφωνα με τους κανόνες διαφάνειας της Επιτροπής, στο μητρώο διαφάνειας και στο δημόσιο πρόγραμμά του, ενώ σχετικές ανακοινώσεις δημοσιεύτηκαν στους επίσημους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις, ο Αντιπρόεδρος παρουσίασε την επίσημη θέση της Επιτροπής σχετικά με τα επίμαχα ζητήματα.

Η αποστολή του Αντιπροέδρου στις τρεις χώρες του Κόλπου τον Νοέμβριο του 2022 είχε στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς ασφάλειας και κινητικότητας μεταξύ της ΕΕ και των τριών χωρών, τις οποίες επισκέφτηκε. Στη Ντόχα, ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 μαζί με άλλους διεθνείς ηγέτες και προέδρους διεθνών οργανισμών (Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ). Επρόκειτο για επίσημη επίσκεψη. Όλες οι σχετικές δαπάνες δημοσιεύτηκαν σύμφωνα με τους κανόνες διαφάνειας της Επιτροπής στην ειδική, δημόσια προσβάσιμη πλατφόρμα. Η αποστολή ήταν απολύτως σύμφωνη με τους κανόνες της Επιτροπής για τις αποστολές και τον κώδικα δεοντολογίας.

Κατά την επίσκεψή του στην Ντόχα, ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς συναντήθηκε με τον Επικεφαλής του περιφερειακού γραφείου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εργασίας, συνοδευόμενος, κατά συνήθη πρακτική, από ένα μέλος του γραφείου του. Το μόνο άλλο πρόσωπο που συμμετείχε στις συνεδριάσεις αυτές ήταν ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ.

Δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση μεταξύ των Επιτρόπων σχετικά με το ζήτημα της εκπροσώπησης της Επιτροπής στους τριμερείς διαλόγους· η θέση της Επιτροπής εγκρίνεται συλλογικά από το Σώμα των Επιτρόπων σε όλα τα στάδια της νομοθετικής πρότασης.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς είχε εθιμοτυπικές συναντήσεις , οι οποίες δημοσιεύτηκαν στους επίσημους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον πρώην Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο. Στις συναντήσεις αυτές, δεν συζητήθηκαν θέματα πολιτικής.

Σχετικά με τη συνάντηση του Ιουλίου του 2022 με τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, μπορείτε να ανατρέξετε στη δημόσια απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση επί του ιδίου θέματος, την οποία έδωσε η Αντιπρόεδρος κ. Γιούροβα εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (E-000459/2023).

Ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς δεν έλαβε από το Κατάρ άλλα δώρα, πέρα από αυτά που απαριθμούνται στην απάντηση στην κοινοβουλευτική ερώτηση (P-004047/2022).»

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024