Τρίτη 05 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Financial Times: Τι αποκαλύπτει για τη βρετανική διπλωματία ο σνομπισμός του Σούνακ στον Μητσοτάκη

Financial Times: Τι αποκαλύπτει για τη βρετανική διπλωματία ο σνομπισμός του Σούνακ στον Μητσοτάκη

Τέτοιες ενέργειες μειώνουν τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της και του κόσμου, γράφει η γνωστή βρετανική εφημερίδα

Ανεξήγητη αξιολογείται, από μεγάλο μέρος ξένων ΜΜΕ η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ έναντι του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς ακύρωσε στην προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ηγετών.

Ειδικότερα, οι Financial Times αναφέρουν ότι αυτό που έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έβγαζε νόημα.

«Η αποξένωση του Μητσοτάκη δεν είχε νόημα. Είναι εταίρος κεντροδεξιός ηγέτης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας και μέλος του ΝΑΤΟ» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Οι δύο πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολύτιμες συζητήσεις για θέματα που κυμαίνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς μέχρι την κλιματική αλλαγή» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Προσθέτει μάλιστα ότι «η Αθήνα έχει εκτεταμένη τεχνογνωσία να μοιραστεί, ειδικότερα, για το χειρισμό των αιτούντων άσυλο και μπορεί να είναι χρήσιμος σύμμαχος σε ένα ζήτημα τεράστιας πολιτικής σημασίας για τους Συντηρητικούς της Βρετανίας. Αντίθετα, ένα κοινό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση δεν συζητήθηκε».

Αυτή όμως η πολιτική επιλογή του Σούνακ «δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να συγκινήσει πολλούς ψηφοφόρους»

Oι Financial Times θέτουν το ατυχές περιστατικό σε μια ευρύτερη διάσταση υποβάθμισης των εξωτερικών σχέσεων της άλλοτε κραταιάς αυτοκρατορίας.

«Η αποχώρηση του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ υποτίθεται ότι θα απελευθέρωσε την «Παγκόσμια Βρετανία» για να περιπλανηθεί στην παγκόσμια σκηνή» αναφέρει, αλλά «στην πραγματικότητα, το να είσαι εκτός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σημαίνει ότι πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για την οικοδόμηση σχέσεων» αλλά όπως προσθέτει στη συνέχεια «ο σνομπισμός του Σουνάκ θα υποδηλώσει σε άλλα κράτη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη επιστρέψει στη σοβαρότητα στη συμπεριφορά του στις εξωτερικές υποθέσεις. Η βρετανική διπλωματία θα έπρεπε να είναι στο να κερδίζει φίλους και όχι να τους χάνει».

Επισκέπτες στο Μουσείο της Ακρόπολης, Αθήνα, στις 28 Νοεμβρίου, 2023.

Προσπαθώντας η μεγάλη βρετανική εφημερίδα να ερμηνεύσει γιατί μπορεί ο Σούνακ να έκανε τέτοια διπλωματική «γκάφα» αναφέρει ότι μπορεί να είχε εκνευριστεί συν τοις άλλοις επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να συναντήσει επίσης και τον Sir Keir Starmer, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης των Εργατικών.

«Αλλά ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι θέλει να γνωρίσει τον άνδρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να είναι ο επόμενος ηγέτης του Ην. Βασιλείου» γράφουν οι Financial Times. «Ο Σουνάκ μπορεί επίσης να ήθελε να πάρει αποστάσεις η θέση του -ότι τα γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα και ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου- από αυτή του Στάρμερ, για να χαράξει διαχωριστικές γραμμές με τους Εργατικούς.

Ο Στάρμερ άφησε να εννοηθεί ότι εάν κλείσει μια συμφωνία για τον δανεισμό των μαρμάρων πίσω στην Αθήνα μεταξύ του μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης, δεν θα είχε αντίρρηση.

Αυτή όμως η πολιτική επιλογή του Σούνακ «δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να συγκινήσει πολλούς ψηφοφόρους» γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρώην καγκελάριος των Συντηρητικών που προεδρεύει του Βρετανικού Μουσείου, έχει υποστηρίξει μια συμφωνία «συνεργασίας» για τα μέρη της ζωφόρου που θα δανειστούν στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Άλλοι ελληνικοί θησαυροί, σε αντάλλαγμα, θα δανείζονταν στο Λονδίνο. Η ιδέα του Όσμπορν -η οποία, σε αντίθεση με τη μόνιμη επιστροφή των μαρμάρων, δεν θα απαιτούσε αλλαγή στη νομοθεσία του Ην. Βασιλείου- φαίνεται λογική λύση, σύμφωνα με τους Financial Times.

Sports in

Φιλικό με τη Γερμανία στις 7 Ιουνίου για την Εθνική

Μια εβδομάδα πριν την έναρξη του Euro, η Εθνική ομάδα θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Γερμανία σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 05 Μαρτίου 2024